De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoera, ik ben jarig!!!.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoera, ik ben jarig!!!."— Transcript van de presentatie:

1 Hoera, ik ben jarig!!!

2 Verjaardag Je verjaardag is de dag dat je een jaar ouder wordt. Je viert de dag waarop je geboren bent. Ook bedrijven en verenigingen kunnen hun verjaardag vieren. Dat noemen we dan een lustrum of jubileum. Veel mensen vieren ook de verjaardag van hun huisdier.

3 Geschiedenis van de verjaardag
Het vieren van verjaardagen gaat helemaal terug naar de tijd van de Grieken en de Romeinen. Toen waren de verjaardagen van koningen en andere belangrijke mensen grote feesten. Later mochten ook normale mensen hun verjaardag vieren. Men geloofde dat op je verjaardag zowel goede - als slechte geesten zeer dichtbij zijn. Om de kwade geesten op afstand te houden wordt de jarige door visite alle goeds toegewenst, wordt er taart gegeten en muziek gemaakt. De taart met kaarsjes is ook een eeuwenoud gebruik. De Grieken offerden ronde cakes met kaarsjes aan hun godin Artemis, de godin van de jacht en de maan. De kaarsjes staan symbool voor het schijnsel van de maan. Wanneer je ze uitblaast en een wens doet, neemt de rook de wens mee naar de hemel, waar de wens hopelijk verhoord zal worden.

4 Naamdag In sommige landen of culturen viert men niet
de geboortedag, maar viert men het op de naamdag, de dag van de heilige waarnaar men vernoemd is. Vaak is dit op de sterfdag van de heiligen. Waar komt de naamdag vandaan? Vroeger werd niet je geboortedag gevierd, omdat de gewone man geen kalender had, maar je naamdag werd gevierd. De dag van de heilige waarnaar je genoemd was, dit werd door de kerk bijgehouden. Dit was dan veel makkelijker. Dit gebeurt in een aantal Oost-Europese landen die othodox of katholiek zijn.

5 Schrikkeljaar Sommige mensen zijn (officieel) maar 1x in de 4 jaar jarig. Dat komt omdat ze op 29 februari zijn geboren. In een schrikkeljaar zijn er 366 dagen i.p.v. 365 dagen. Dit heeft te maken met de draaiing van de aarde om de zon. Het zijn namelijk niet precies 365 dagen in een jaar. Dit is een afgerond getal, waardoor we na 4 jaar 1 dag tekort komen.

6

7 Tradities Ieder land heeft zijn eigen verjaardagstradities.
Wat zijn onze tradities? Trakteren/uitdelen Feestje geven Slingers en ballonnen ophangen Een kaartje, smsje, krabbel naar de jarige sturen Ect.

8 Speciale verjaardagen
Speciale verjaardagen noemen we: kroonjaren. Twintig, dertig, veertig, vijftig, zestig, zeventig, tachtig, negentig en natuurlijk honderd worden vaak uitgebreider gevierd of zijn aanleiding voor een feest(je). Ook de leeftijd dat men voor de wet volwassen wordt (achttien) en het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd (vijfenzestig) viert men vaak op bijzondere wijze. Een aantal kroonjaren heeft een speciale naam gekregen; allen aan de bijbel ontleend: 50 jaar: Abraham of Sara 80 jaar: Jozef of Asenath 60 jaar: Isaak of Rebekka 90 jaar: Efraïm 70 jaar: Jacob of Rachel 100 jaar: Methusalem

9 Maar nu JIJ! Iedereen kent zijn eigen verjaardag uit zijn hoofd, maar de verjaardag van anderen…. Daarom maken wij in de klas een kalender, waar iedereen op staat!

10 Nu aan de slag… Wat heb je nodig?
1 foto van jezelf… en wat een feest, die maak ik! Een slogan; verzin zelf een verjaardagsslogan. bijv.: Nu ik 12 jaar ben …. Jarig zijn is ……… Karton en gekleurd papier

11 Hoe ga je te werk? Kies een achtergrondkleur voor je kartonnen bordje. Plak het gekleurde papier op. Plak dan de foto op. Maak zelf versiering Zorg dat je naam en je verjaardagsdatum duidelijk te zien zijn. Als laatste plaats je onderaan de slogan.


Download ppt "Hoera, ik ben jarig!!!."

Verwante presentaties


Ads door Google