De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Landelijke Werkdag Zorgpact 2016

Verwante presentaties


Presentatie over: "Landelijke Werkdag Zorgpact 2016"— Transcript van de presentatie:

1 Landelijke Werkdag Zorgpact 2016
Hbo-isering van de zorg? Maaike Prins Geert Jan Buisman

2 De arbeidsmarkt van Zorg & Welzijn herstelt
Drie scenario’s voor werkgelegenheidsontwikkeling

3 Lange termijn uitdagingen onveranderd
Een andere zorgvrager… Meer mensen met chronische problematiek Meer mensen met meerdere aandoeningen Met welzijnsproblemen, zoals geldproblemen en eenzaamheid …die wat anders wil… Meer zeggenschap en regie en daarom meer informatie Meer zorg thuis of dichtbij huis …vraagt om andere zorg… Uitgaan van wat iemand nog wel kan ‘zorgen voor’ in plaats van ‘zorgen dat’ Alles wat kan, hoeft niet Gebruik van technologie Preventie en gezondheidsvaardigheden zijn belangrijk Rekening houden met de situatie van de patiënt Multidisciplinair werken, over de domeinen heen

4 Veranderende zorg vraagt veranderende competenties
Toename werkgelegenheid per kwalificatie

5 Twee uitdagingen voor de arbeidsmarkt:
Hoe bieden we nieuw perspectief aan lager opgeleid personeel? Hoe zorgen we voor voldoende adequaat opgeleid personeel passend bij de vernieuwingsopgaven?

6 Personeelssamenstelling beïnvloedt de knelpunten

7 Stellingen Grote tekorten aan hoger opgeleid HBO-personeel in 2020 is niet zo problematisch als het lijkt, het lost zich vanzelf wel weer op. De veranderende zorg vraagt niet om hoger opleidingsniveau maar slechts om andere competenties en vaardigheden. De ongebreidelde vraag naar hoog opgeleid personeel is niet realistisch als je kijkt naar de haalbaarheid ervan. Het leidt tot ongewenste maatschappelijke gevolgen en een arbeidsmarktprobleem. Het is een mythe dat de opleidingseisen vanuit inkopende partijen zorgen voor een HBO-isering.


Download ppt "Landelijke Werkdag Zorgpact 2016"

Verwante presentaties


Ads door Google