De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Jezus in de brieven van Petrus

Verwante presentaties


Presentatie over: "Jezus in de brieven van Petrus"— Transcript van de presentatie:

1 Jezus in de brieven van Petrus

2 « Jezus Christus » « Jezus » : Grieks Iêsous, Hebreeuws ‘yechoua’ (yehochoua’ ) = de Heer is heil / verlossing. Wijst op zijn opdracht: « Geef hem de naam Jezus, want hij zal zijn volk bevrijden van hun zonden. » (Mt 1:21) « Christus » : Grieks Christos (gezalfde), Hebreeuws machiaH (gezalfde, messias). Verwijst naar zijn opdracht : “‘De Geest van de Heer rust op mij, want hij heeft mij gezalfd. Om aan armen het goede nieuws te brengen heeft hij mij gezonden, om aan ge­van­genen hun vrijlating bekend te maken en aan blinden het herstel van hun zicht, om onderdruk­ten hun vrijheid te geven,19om een genade- jaar van de Heer uit te roepen.’(Lucas 4:18,19; zie Jesaja 6:1-2a)

3 ‘Jezus Christus’, een naam die geschie- denis heeft gemaakt, en gebruikt wordt voor alles en nog wat… Wat betekent hij concreet voor jou en in je leven?

4 Jezus Christus, levend en verheerlijkt
“Geprezen zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus: in zijn grote barmhartigheid heeft hij ons opnieuw geboren doen worden door de opstanding van Jezus Christus uit de dood, waardoor wij leven in hoop.  4-5Er wacht u, die door Gods kracht wordt beschermd omdat u gelooft, in de hemel een onvergankelijke, ongerepte erfenis die nooit verwelkt. U ziet de redding tege- moet, die aan het einde van de tijd zeker geopenbaard zal worden.” (1 P 1:3-5) Zie ook 1P.1.21, 1P3.22, 1P1.8-9

5 “U hebt hem lief zonder hem ooit gezien te hebben; en zonder hem nu te zien gelooft u in hem…”: is het gemakkelijk om je geloof en vertrouwen te stellen in iemand die je niet ziet? En hem lief te hebben? Jezus Christus, opgestaan, levend en verheerlijkt: is dit essentieel in je geloofsleven? Waarom? Welke plaats krijgt hoop in je leven? Is dit belangrijk in je leven hier en nu? En als Jezus niet was opgestaan? Zou u hem dan toch volgen, zou hij een voorbeeld zijn voor je leven?

6 Jezus Christus, ons voorbeeld in lijden
«“21Dat is uw roeping; ook Christus heeft geleden, om uwentwil, en u daarmee een voorbeeld gegeven. Treed dus in de voet­sporen van hem 22die geen enkele zonde beging en over wiens lippen geen leugen kwam. 23Hij werd ge- hoond en hoonde zelf niet, hij leed en dreigde niet, hij liet het oordeel over aan hem die rechtvaardig oordeelt.”  » (1P ) Bedenk eens hoe Jezus heeft geleefd (houding t.a.v. beproeving en lijden) en praat hierover met elkaar. Is het makkelijk om in zijn voetspoor te treden, en te reageren zoals hij? Kun je eigen ervaringen of zorgen hieromtrent delen met elkaar?

7 Jesaja: « de knecht van de Heer» Jesaja 52.13-53.12
«  “Hij heeft in zijn lichaam onze zonden het kruishout op gedragen, opdat wij, dood voor de zonde, rechtvaardig zouden leven. Door zijn striemen bent u genezen.”  » (1P2.24) Jesaja: « de knecht van de Heer» Jesaja Standvastige houding: trouw en geweldloos Contrast tussen Gods visie en die van de mensen « dragen »: Grieks ‘anapherô’ = omhoog dragen Hebreeuws ‘nasa’ = optillen, oprichten, dragen, verdragen, ondergaan/ opnemen, meenemen, wegnemen, vergeven De ‘dienstknecht van de Heer’ God dienen = de mens dienen

8 Wat interpelleert en raakt jou in de commentaar hierboven? Waarom?
Jezus Christus,’ dienstknecht van de Heer’, roept ons op om te dienen zoals hij diende: wat betekent dit concreet? Dien jij de Heer? Hoe? Vind je dat je Kerk in Gods dienst staat? Hoe zou ze dat nog meer en beter kunnen doen?

9 Het kostbare bloed van Jezus
“U weet immers dat u niet met zoiets vergankelijks als zilver of goud bent vrijgekocht uit het zinloze leven dat u van uw voorouders had geërfd, 19maar met kostbaar bloed, van een lam zonder smet of gebrek, van Christus.“ (1 P 1:18,19) “… om gehoorzaam te zijn aan Jezus Christus en met zijn bloed besprenkeld te worden.” (1:2) Bloed = symbool van leven

10 Bloed, symbool van leven…
Bloed, symbool van leven… Op welke manier is Jezus’ leven kostbaar voor mij? Petrus schrijft aan zijn medegelovigen dat ze zijn vrijgekocht van hun zinloze leven: is dit iets wat je zelf ervaart in je leven? Op welke manier is Jezus bevrijdend voor jou?

11 Jezus Christus, levende steen, hoeksteen
«  “Voeg u bij hem, bij de levende steen die door de mensen werd afgekeurd maar door God werd uitgekozen om zijn kostbaarheid, 5en laat u ook zelf als levende stenen gebruiken voor de bouw van een geestelijke tempel. Vorm een heilige priesterschap om geestelijke offers te brengen die God, dankzij Jezus Christus, welgevallig zijn. 6In de Schrift staat immers: ‘In Sion leg ik een hoeksteen die ik heb uitgekozen om zijn kostbaarheid; wie daarop vertrouwt, komt niet bedrogen uit. 7Kostbaar is hij voor u, die erop vertrouwen. Voor wie er niet op vertrouwen, geldt echter: ‘De steen die de bouwers afkeurden is de hoeksteen d geworden.’ 8En: ‘Het is een steen waarover men struikelt, een rotsblok waaraan men zich stoot.’ » (1P2.4-8a)

12 Jezus, levende steen (ook: levengevend): hoe wordt dit concreet in je leven? In je kerk? Is hij de hoeksteen, de voornaamste steen? Of wordt er gebouwd zonder hem? Jezus, de verworpen steen, een steen des aanstoots: kun je daar voorbeelden van geven?

13 Jezus Christus, herder en behoeder
“Eens dwaalde u als schapen, nu bent u teruggekeerd naar hem die de herder is, naar hem die uw ziel behoedt.” (1P2.25) “Dan zult u wanneer de hoogste herder verschijnt de krans van de luister ontvangen, die nooit verwelkt” (1P5.4)

14 Jezus Christus, herder en behoeder: is hij dat ook voor jou
Jezus Christus, herder en behoeder: is hij dat ook voor jou? Zou jij iets als Psalm 23 geschreven kunnen hebben? Voel je je aangesproken door Jezus’ toespraak in Johannes 10 (“Ik ben de goede herder…”? Welk(e) punt(en) uit deze les spreekt (of spreken) jou het meeste aan? Waarom? Is er een ander aspect m.b.t. Jezus dat niet aan bod kwam dat je bijzonder raakt?


Download ppt "Jezus in de brieven van Petrus"

Verwante presentaties


Ads door Google