De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Schakeldag 2017 Keuringen van houtgestookte installaties Margret Groot

Verwante presentaties


Presentatie over: "Schakeldag 2017 Keuringen van houtgestookte installaties Margret Groot"— Transcript van de presentatie:

1 Schakeldag 2017 Keuringen van houtgestookte installaties Margret Groot
Bertrand Sternsdorff

2 Inhoud Aanleiding voor keuring en onderhoud houtgestookte installaties
Beperken nadelige effecten houtgestookte installaties Keurings- en onderhoudsvoorschriften AB en AR ………………….

3 Aanleiding Biomassa => duurzame energieoptie i.h.k.v. klimaatverandering Biomassa als brandstof: nadelige effecten op vlak van luchtkwaliteit en geur 15% van inzet biomassa voor energieproductie bij bedrijven, verstookt in ketels Biomassaverbruik (TJ) in ketels bij bedrijfsleven (Statline, CBS)

4 Beperken nadelige effecten
Emissie-eisen: emissie-eisen ketels op biomassa of pellets (AB artikel 3.10, 3.10a en 3.10b), tot 15 MW. geen emissie-eisen voor kachels in paragraaf 3.2.1 emissie-eisen afdeling 2.3 n.v.t op stookinstallaties op standaardbrandstoffen (AB artikel 3.9 lid 1) eventuele emissie-eisen voor kachels via maatwerk (AB artikel 3.9 lid 2) Geuroverlast: voorschriften mogelijk op basis van artikel 2.7a, maar veel winst te behalen met goed stookgedrag (droog hout) => bevordert volledige verbranding. Keuring en onderhoud (deze presentatie) “Stookinstallatie wordt gekeurd op veilig functioneren, optimale verbranding en energiezuinigheid” (AB artikel 3.10p)

5 Voorschriften keuring en onderhoud
Reikwijdte keuringsvoorschriften in AB artikel 3.7 lid 4: Wel: stookinstallaties < 50 Mw, ook die minder dan 500 uur draaien, ook als er geen emissie-eisen gelden (b.v. luchtverhitters, kachels) Niet: stookinstallaties voor onderzoek, afval(mee)verbrandingsinstallaties en mobiele stookinstallaties Keurings- en onderhoudsvoorschriften in AR artikel 3.7m Eisen: keuringsfrequentie, SCIOS geaccrediteerd, onderhoudsverplichting Punten genoemd in Bems WENDY OF DENNIS

6 Keuringsfrequentie WENDY: BEHANDELEN OP HOOFDLIJNEN
Geen onderhoud, eigen verantwoordelijkheid van de ondernemer. Bij keuring zal blijken of verantwoordelijkheid is genomen. Het gaat weer om het bedrijf ipv persoon Gediplomeerd personeel in dienst Kwaliteitssysteem materialen 100 KW is in lijn met EPBD Vermogen is de energie die nuttig wordt gebruikt (wat er uit komt) Thermisch vermogen is de energie die er in gaat (stookwaarde x brandstoftoevoer)

7 Wanneer keuren en door wie?
Eerste keuring binnen zes weken na ingebruikname. Dit is een nieuwe toevoeging van de 4e tranche wijzigingen! Uitvoering door SCIOS-gecertificeerd bedrijf Indien noodzakelijk binnen 2 weken onderhoud na de keuring Bewijs van onderhoud vragen WENDY: BEHANDELEN OP HOOFDLIJNEN Geen onderhoud, eigen verantwoordelijkheid van de ondernemer. Bij keuring zal blijken of verantwoordelijkheid is genomen. Het gaat weer om het bedrijf ipv persoon Gediplomeerd personeel in dienst Kwaliteitssysteem materialen 100 KW is in lijn met EPBD Vermogen is de energie die nuttig wordt gebruikt (wat er uit komt) Thermisch vermogen is de energie die er in gaat (stookwaarde x brandstoftoevoer)

8 Vragen

9 Meerdere kleine stookinstallaties
Het uitgangspunt voor het keuren van meerdere kleine stooktoestellen is: ze staan opgesteld in één stookruimte, én ze zijn aangesloten op dezelfde brandstoftoevoer of rookgasafvoer, én ze hebben een gezamenlijk nominaal vermogen groter dan 100 kW. Stookruimte: Definitie uit NEN 3028: nominale belasting groter dan 130 kW. Heeft een inrichting voor het opstellen van stookinstallaties. WENDY: BEHANDELEN OP HOOFDLIJNEN Geen onderhoud, eigen verantwoordelijkheid van de ondernemer. Bij keuring zal blijken of verantwoordelijkheid is genomen. Het gaat weer om het bedrijf ipv persoon Gediplomeerd personeel in dienst Kwaliteitssysteem materialen 100 KW is in lijn met EPBD Vermogen is de energie die nuttig wordt gebruikt (wat er uit komt) Thermisch vermogen is de energie die er in gaat (stookwaarde x brandstoftoevoer)


Download ppt "Schakeldag 2017 Keuringen van houtgestookte installaties Margret Groot"

Verwante presentaties


Ads door Google