De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Scenario’s voor tussenkomst bij ongevallen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Scenario’s voor tussenkomst bij ongevallen"— Transcript van de presentatie:

1 Scenario’s voor tussenkomst bij ongevallen
Propaan Scenario’s voor tussenkomst bij ongevallen

2 Reukloos en kleurloos gas, zwaarder dan lucht
Reukloos en kleurloos gas, zwaarder dan lucht. Propaangas is niet giftig. VNnummer 1075 Kemmlergetal 23 In flessen, tot vloeistof verdicht. Flessen mogen max tot 80% gevuld worden. 1 liter vloeibaar propaan = 270 l propaangas. Gemerkt met ethylmercaptaan, reukgrens bij 20% LEL.

3 1. Propaanfles in garage Een 10 liter propaanfles werd bij de verdeler overvuld (> 80%). De gebruiker heeft de fles terug gemonteerd op het barbecuestel en dit gestald in zijn garage. De gebruiker ruikt een gasgeur en belt om hulp.

4

5

6 Propaanfles in garage opmerkingen
Bewaar gasflessen in een afzonderlijke, goed geventileerde ruimte! Zulke gasflessen bestaan uit een 2- of 3-delige gelaste stalen constructie. Bovenaan is een kraan-ontspanner combinatie gemonteerd.

7 Propaanfles in garage inzet
2 man in interventiekledij met adembescherming + explosiemeter. Indien concentratie > 10% LEL, eerst de ruimte ventileren. Indien concentratie < 10% LEL, barbecue in de open lucht brengen.

8 Propaanfles in garage behandeling
Gasfles koelen met water, daarna barbecue aansteken. of Gasfles horizontaal leggen, kraan openen zodat vloeibaar propaan uitstroomt. Gas neerslaan met waternevel!

9 2. Brand barbecue Naast de garage staat een barbecuestel in werking.
De slang lekt ter hoogte van de ontspanner. Het ontsnappende propaangas brandt waardoor de gasfles opgewarmd wordt.

10

11

12 Brand barbecue inzet Barbecuestel van de gevel wegrijden.
Koel de gasfles. Gasfles benaderen met waterscherm en kraan sluiten. Eventuele brand blussen.

13 Brand barbecue behandeling
Gasfles langdurig koelen.

14 3. Frituur Door oververhitting schiet het vet in de frituurketel in brand. De brand breidt zich snel uit via de dampkap. Tegen de buitenwand van het frietkot staan de propaangasflessen.

15

16

17 Frituur opmerkingen Flessen worden opgesteld in een afgesloten ruimte of tegen de muur bevestigd om omvallen te voorkomen. Aansluiting via koperen leidingen.

18 Frituur inzet Voertuigen laten verwijderen, omstaanders evacueren.
Buitenaanval met waternevel. Kraan gasflessen sluiten. Binnenaanval met poederblussers.

19 Frituur behandeling Propaanflessen verwijderen:
Controleer of fles gesloten is. Aansluiting losmaken of de krul in de koperleiding zijdelings heen en weer plooien om leiding te breken. De fles in schuine stand wegrollen. Let op dat de kraan niet opengedraaid wordt! De fles steeds rechtop plaatsen.

20 Frituur behandeling !! IJsvorming op de kraan of onderste helft van de fles. Duidt op lek in de leiding Verhindert mogelijk het sluiten van de kraan. !! Beschadiging van de verf door hitte. Fles zo snel mogelijk afkoelen.

21 4. Gasverwarming in atelier
Een 2000 liter gastank staat opgesteld naast het gebouw en bedient de warmeluchtblazers in het atelier. Het personeel wordt na 15 min onwel en raakt bewusteloos. Een klant belt om hulp.

22

23

24 Gasverwarming in atelier opmerkingen
De 2000 liter gastank is voorzien van een ontspanner. De toevoerleiding is een lagedrukleiding. Regelmatig onderhoud van gasverwarmers is noodzakelijk om een zuivere verbranding te waarborgen. Zoniet onstaat risico op CO.

25 CO is een reukloos en kleurloos gas dat zich goed mengt met lucht.
In leefruimtes is max 9 ppm CO toegestaan. MAC waarde = 25 ppm CO IDLH waarde = 1500 ppm CO Explosiegrenzen CO: 11 – 75%

26 Gasverwarming in atelier inzet
Kraan gastank sluiten! Personeel in interventiekledij met adembescherming voor evacuatie van de slachtoffers. Meting: Explosiegevaar CO concentratie

27 Gasverwarming in atelier behandeling
Ruimte ventileren Gasverwarming laten nakijken.

28 5. Brand propaantank Een propaangastank staat 25 m van de schuur.
De koperen leiding is onderaan de tank afgebroken. Het propaangas brandt.

29

30

31 Brand propaantank opmerkingen
Aansluitingen van een propaantank bevinden zich aan de bovenzijde, afgedekt door een deksel. Koppeling van leidingen: bicone + schroefdraadkoppeling.

32 Brand propaantank inzet
Opstellen aan de lange zijde van de tank. Tank koelen met waternevel. Tank benaderen onder bescherming van waterscherm. Kraan sluiten. Tank langdurig blijven koelen.

33 6. Verkeersongeval tankwagen
Een personenwagen wordt bij het oprijden van de brug meegesleurd door een propaangastankwagen. Losleidingen werden beschadigd, er lekt vloeibaar propaan weg. Er vormt zich een propaangaswolk.

34

35

36 Verkeersongeval tankwagen opmerkingen
De onderdelen van een tank (cilinder en schotels uit staalplaat) zijn aan elkaar gelast. De tank is niet geïsoleerd, wel bovenaan wit geschilderd. De tank is bovenaan voorzien van een overdrukklep. Achteraan staat een drukmeter en vloeistofpeil. Onderaan in het midden van de tank zijn aansluitingen voor gas- en vloeistofleidingen.

37 Verkeersongeval tankwagen inzet
Verkeer stoppen en omstaanders evacueren. Gaswolk neerslaan met waternevel. Meting met explosiemeter Redding slachtoffers in beschermkledij met adembescherming.

38 Afkoelen tank met waternevel om lek te verminderen (enkel in de zomer).
!! Vloeibaar propaan kan bij verdamping brandwonden veroorzaken. Gebruik vloeistofdichte kledij + handschoenen.

39 Verkeersongeval tankwagen behandeling
Gaslek dichten met: - Colmatou band. Vloeistoflek dichten met verband uit natte doeken (vriest dicht). !! Geen lederen of stoffen handshoenen. Vloeibaar propaan overpompen.

40 7. Brand tankwagen

41 Een vrachtwagen rijdt in op een gastankwagen
Een vrachtwagen rijdt in op een gastankwagen. De bestuurder van de vrachtwagen zit gekneld in de cabine. Achteraan de gastankwagen breekt brand uit.

42

43

44 Brand tankwagen opmerkingen
Aansluitingen voor vullen en lossen bevinden zich meestal zijdelings onder de tank. Achteraan bevindt zich mogelijk: een drukmeter en vloeistofpeil een haspel voor levering.

45 Brand tankwagen inzet Controleer of alle veiligheidskleppen gesloten zijn. Waternevel als afscherming tijdens de bevrijding van het slachtoffer. Tank koelen.

46 Brand tankwagen behandeling
Brand leveringsslang: laten uitbranden. Brand drukmeter of vloeistofpeil: blussen met poeder Gaslek: dichten met houten tap Vloeistoflek: dichten met natte houten tap, eventueel omwikkeld met natte doek.

47 8. Brand trein Na een ontsporing ligt een propaan-tankwagon op zijn zij. Een lekkende tankwagen met aceton veroorzaakt een plasbrand. De propaantankwagon verliest vloeibaar propaan via de overdrukkleppen = propaanbrand.

48

49

50 Brand trein opmerkingen
De aansluitingen bevinden zich bovenop de tankwagon onder een deksel. Opwarming van de propaantankwagon zal de druk doen stijgen. Het vloeistoflek zal dit niet verhinderen. Een BLEVE is mogelijk

51 Brand trein inzet Auto- en treinverkeer stilleggen en omstaanders evacueren (min 1000 m). Indien voldoende debiet: Plaats onbemande ossilerende kanonnen met inzet van minimum personeel. Voorbereiding op blussen van omgevende structuren na Bleve.

52 einde


Download ppt "Scenario’s voor tussenkomst bij ongevallen"

Verwante presentaties


Ads door Google