De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Toelating en verwijdering in het kader van de ondersteuningsbehoefte

Verwante presentaties


Presentatie over: "Toelating en verwijdering in het kader van de ondersteuningsbehoefte"— Transcript van de presentatie:

1 Toelating en verwijdering in het kader van de ondersteuningsbehoefte
Céline Adriaansen José van Snek

2 Opzet bijeenkomst Inleiding
Toelating (met name in het kader van de ondersteuningsbehoefte) Weigering (in het kader van de zorgplicht) Schorsing Verwijdering Bespreken onderwijsprotocol

3 Toelating (procedure)
Aanmelding: de aanvraag tot toelating. Toelating en inschrijving: besluit of beslissing van het bevoegd gezag waardoor het kind het recht krijgt om als leerling op de leerlingenlijst te worden ingeschreven. Plaatsing: de feitelijke handeling waardoor de leerling daadwerkelijk in een bepaalde groep of klas de gelegenheid krijgt onderwijs te volgen. Verwijzing: het verplaatsen van een leerling naar een andere school van het bevoegd gezag. Hieronder valt ook het zogenaamde schoolwijkenbeleid.

4 Aanmelding Voornaamste onderdelen:
- Ouders dienen (zo mogelijk) minimaal 10 weken voor aanvang schooljaar hun kind aan te melden (bevoegd gezag heeft 6 weken om passend aanbod te doen, met 4 weken verlenging). - Aanmelding is mogelijk vanaf 3 jaar (po). Dove en slechthorende kinderen kunnen in het speciaal basisonderwijs al vanaf 2 jaar worden aangemeld. - Het samenwerkingsverband dient na te denken over hoe omgegaan dient te worden bij een aanmelding van een leerling op meerdere scholen. - Beoordelen of er sprake is van een ondersteuningsbehoefte en of aanvullende informatie is gewenst.

5 Zorgplicht De zorgplicht gaat voor een school in op het moment dat:
er plaatsruimte is op de school; ouders de grondslag van de school niet onderschrijven dan wel respecteren. Bij speciaal basisonderwijs mag de school alleen vragen om te respecteren; de leerling wordt aangemeld (vanaf 3 jaar in het primair onderwijs en vanaf 2 jaar in het speciaal onderwijs voor dove en slechthorende kinderen); het gaat om een leerling die extra ondersteuning nodig heeft; ouders dienen bij aanmelding aan te geven dat ze vermoeden dat het kind extra ondersteuning nodig heeft; bij aanmelding op meerdere scholen dienen ouders dit door te geven.

6 Wettelijke eisen toelating
Primair onderwijs: Leerling dient 4 jaar te zijn. Wennen mag tussen de 3 jaar en 10 maanden en de 4 jaar voor maximaal 5 dagen. Dit mag worden opgedeeld in dagdelen. Speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs (cluster 3 en 4): Er dient een toelaatbaarheidsverklaring te zijn. De toelaatbaarheidsverklaring wordt aangevraagd door de school van aanmelding of waar de leerling is ingeschreven. Ouders en de school kunnen bezwaar maken tegen beslissing van het samenwerkingsverband inzake het afgeven van een toelaatbaarheidsverklaring. Het samenwerkingsverband dient dan bezwaaradviescommissie te raadplegen. Geen weigering op denominatieve gronden. Speciaal onderwijs (cluster 1 en 2) Toelaatbaarheidsverklaring die wordt afgegeven door de Commissie van Onderzoek Valt buiten de zorgplicht (is geen deel van het samenwerkingsverband)

7 Weigeringsgronden Een leerling mag geweigerd worden als:
De school kan niet de vereiste ondersteuning voor de leerling bieden; De leerling wordt bij toelating geplaatst op een wachtlijst omdat de klas of groep vol is; De leerling is op grond van zijn gedrag een bedreiging voor de veiligheid van andere leerlingen; De leerling wordt toegelaten, maar er is sprake van spreiding vanwege gemeentelijke afspraken in het kader van gemeentelijke afspraken in het kader van gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid (artikel 167a Wpo) en van spreiding over schoolwijken bij openbare scholen.

8 Weigering ondersteuningsbehoefte
Weigering op grond van de ondersteuningsbehoefte Een afweging maken over de toelating mede op basis van volgende onderwerpen: a) Groepsgrootte; b) Samenstelling van groep als gevolg van de voorschriften van het samenwerkingsverband; c) Effect op onderwijs aan reeds aanwezige leerlingen; d) Deskundigheid personeel; e) Beschikbaar personeel (tekort, ziekteverzuim); f) Mogelijkheden van begeleiding door ouder; g) Benodigde middelen (kosten extra personeel); h) Gevergde aanpassing in organisatie, begeleiding en onderwijs; i) Werkdruk.

9 Weigering ondersteuningsbehoefte
Primair onderwijs: Per leerling afweging maken (mede op basis van Wgb en schoolondersteuningsprofiel) De (on)mogelijkheden van het kind De (on)mogelijkheden van de school De wensen van de ouders Beperking keuzerecht ouders door aard en zwaarte handicap leerling en mogelijkheid school. Bij toelating van een leerling met een ondersteuningsbehoefte kunnen op basis van het ontwikkelingsperspectief andere onderwijsdoelen worden gehanteerd. Bij weigering in verband met de maximale opnamecapaciteit is er nog geen sprake van een zorgplicht.

10 Verhuizing en grensverkeer
Speciaal basisonderwijs Bij grensverkeer en verhuizing dezelfde uitgangspunten als voor inwerkingtreding passend onderwijs. Bij verhuizing binnen 6 maanden na toelating sbo geldt dat het nieuwe samenwerkingsverband een toelaatbaarheidsverklaring dient af te geven en de bekostiging dient te dragen. Overgangsregeling vanaf 1 augustus 2014. Speciaal onderwijs (Cluster 3 en 4) Toelaatbaarheidsverklaring ‘oude’ samenwerkingsverband blijft gelden bij verhuizing en grensverkeer. Dit loopt door tot einddatum toelaatbaarheidsverklaring of nieuwe aanmelding op school (overgang van primair naar voortgezet onderwijs). Overplaatsing naar regulier onderwijs, dan nieuwe toelaatbaarheidsverklaring ‘nieuwe’ samenwerkingsverband.

11 Tijdelijke geschillencommissie
Geschillencommissie voor: - toelating verwijdering het ontwikkelingsperspectief Binnen 6 weken na beslissing dient het bezwaar te worden ingediend. Het bezwaar schort de werking van de beslissing op. Commissie heeft 10 weken om tot een oordeel te komen. Bij de totstandkoming van het advies worden het schoolondersteuningsprofiel en het ondersteuningsplan meegenomen. Het advies is niet bindend. Bij afwijking dient het schoolbestuur aan ouders en de commissie aan te geven waarom is afgeweken van het advies. Er zijn ook andere rechtsgangen, zoals het College van de rechten van de mensen of de rechter.

12 Procedure bij weigering
Binnen 6 weken gemotiveerde beslissing op aanmelding, deze termijn mag eenmaal verlengd worden met 4 weken Weigering op grond van gegevens die ouders hebben verstrekt bij aanmelding Weigering op grond van andere gegevens dan verstrekt door de ouders bij aanmelding (dan gesprek met ouders) Kenbaar maken mogelijkheid bezwaar en beroep (termijn indienen bezwaar 6 weken na besluit, beslissing op bezwaar binnen 4 weken) Mogelijke spoedprocedure bij de bestuursrechter of president van de rechtbank (belang ouders bij snelle beslissing) Indien er sprake is van een zorgplicht mag het schoolbestuur een leerling niet weigeren, nadat met ouders in overleg is getreden en een andere school bereid is om de leerling toe te laten.

13 Ordemaatregelen Pedagogische handelingen (uit de klas verwijderen, nakomen etc.) Ordemaatregelen: De schriftelijke berisping; De overplaatsing naar een parallelklas of naar een andere vestiging van de school van het bevoegd gezag; De waarschuwing voor een verwijdering; De schorsing; De verwijdering.

14 Schorsing Dient minstens een dag te omvatten en mag niet langer dan 5 dagen duren. Inhoud schorsingsbesluit: Reden schorsing; Duur schorsing; Ingangsdatum en einddatum; Bezwaarclausule (openbaar onderwijs). Schorsing langer dan één dag, in kennis stellen Onderwijsinspectie.

15 Verwijdering Gronden:
• De school kan niet aan de ondersteuningsbehoefte van de leerling voldoen. • Ernstig wangedrag van de leerling of de ouders. • Gedrag in strijd met de grondslag (bijzonder onderwijs). Toetsingscriteria ondersteuningsbehoefte: Schoolondersteuningsprofiel; Aard van de handicap; Beschikbare formatie; Beschikbare externe hulp; Afstemming benodigde zorg en beschikbare ondersteuning.

16 Verwijdering Aandachtspunten verwijdering wegens niet kunnen voldoen aan de ondersteuningsbehoefte van een leerling: Onderzoek en bijstelling ontwikkelingsperspectief leerling; Overleg ouders over vinden van andere passende school (in beginsel bij de woning van de leerling); Rekening houden met voorkeur richting van het onderwijs. Inhoud verwijderingsbesluit: Overleg met ouders; Inventarisatie van scholen met ondersteuningsprofiel dat overeenstemt met ondersteuningsbehoefte; Reistijd naar nieuwe school.

17 Verwijdering Procedure
Alvorens overgaan voornemen tot verwijdering mening vragen, leerkracht(en), team en inspectie. Ouders uitnodigen voor gesprek en voornemen kenbaar maken. Als gesprek geen aanleiding is voor afzien voornemen, schriftelijk en onderbouwd berichten aan ouders. Op zoek gaan naar andere school die de leerling wil toelaten. Het verwijderingsbesluit kan pas worden genomen als een andere school bereid is om de leerling toe te laten. Schriftelijke mededeling (definitief verwijderingsbesluit) aan ouders.

18 Verwijdering Geschil verwijderingsbesluit:
Bezwaarprocedure en vervolgens in beroep bij bestuursrechter (openbaar onderwijs) of naar de burgerlijke rechter (bijzonder onderwijs). Geschil aanhangig maken bij Tijdelijke geschillencommissie toelating en verwijdering. Oordeel aanvragen bij het College voor de Rechten van de Mens.

19 Dank u wel voor de aandacht
Dank u wel voor de aandacht! Vragen, tips & opmerkingen:


Download ppt "Toelating en verwijdering in het kader van de ondersteuningsbehoefte"

Verwante presentaties


Ads door Google