De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Project Toezicht en maatschappelijke verantwoording

Verwante presentaties


Presentatie over: "Project Toezicht en maatschappelijke verantwoording"— Transcript van de presentatie:

1 Project Toezicht en maatschappelijke verantwoording
Masterclass Onderwijskundigen Dick Frijlink 3 maart 2016

2 Wat gaan we doen? Regelgeving Toezicht Even inkomen (5 minuten)
Inleiding (20 minuten) Regelgeving Wat is er nieuw? Niet nieuw, wel in nieuw perspectief! Toezicht Toezicht en individualisering Aan de slag (35 minuten) Opdracht: betekenis veranderingen individualisering voor verschillende actoren

3 Uitgangspunten individualisering
Efficiënt opleiden: zo lang als nodig, zo kort als verantwoord Inhoud leidend Beoordeling door de meest inhoudsdeskundige Toewijzing vrijstelling gebaseerd op praktijkbeoordeling Aios verantwoordelijk voor inzicht in eerder verworven competenties Versneld opleiden mogelijk NB: veel ruimte, geeft ook verantwoordelijkheid Uitgangspunten van de regelgeving individualisering opleidingsduur Efficiënt opleiden De vaste opleidingsduur voor de individuele aios is losgelaten. Dit past in het competentiegericht opleiden en maakt het mogelijk het opleidingstraject op het individu af te stemmen. Doel van de regeling is het mogelijk te maken dat de aios zo lang als nodig en zo kort als verantwoord wordt opgeleid, waarbij de eindcompetenties door de aios behaald kunnen worden. Inhoud leidend 
De reeds opgedane ervaring wordt uitsluitend op inhoud beoordeeld waarbij wordt getoetst of de veronderstelde competenties ook daadwerkelijk worden gerealiseerd in de praktijk. Hierbij geldt dat: 
 de verworven competenties (ongeacht waar opgedaan) relevant zijn voor het specialisme waar de arts in opleiding gaat; de resterende opleiding moet leiden tot een “EU-proof-certificaat”; competenties behaald voor het artsexamen kunnen worden meegenomen. Beoordeling door meest inhoudsdeskundige. 
De beoordeling van de relevantie van de ervaring voor de opleiding wordt neergelegd bij de persoon/instantie die daar inhoudelijk het best zicht op heeft: de (praktijk)opleider of het hoofd van het opleidingsinstituut. 
 Toewijzing verkorting (vrijstelling) gebaseerd op praktijkbeoordeling. 
De uiteindelijke toewijzing van de verkorting wordt verschoven naar een later moment in de opleiding zodat de opleider een goed gefundeerd oordeel kan geven over de aanwezigheid van de veronderstelde competenties. 
 Aios verantwoordelijk voor inzicht in eerder verworven competenties. 
De aios is verantwoordelijk voor het aantoonbaar maken van ervaring en de daarbij verworven competenties (CanMeds). Het duidelijk maken van competenties door aios kan door middel van documentatie worden toegevoegd aan het portfolio. 
 Versneld opleiden mogelijk. Naast de regeling waarin eerder verworven competenties kunnen leiden tot een korter opleidingstraject, is de vastgestelde duur losgelaten zodat flexibilisering van het opleidingstraject mogelijk wordt gemaakt: de excellente aios zou sneller het curriculum moeten kunnen doorlopen; als ondergrens geldt uitsluitend de Europese minimumduur; de inhoudelijke beoordeling ligt bij de (praktijk)opleider/hoofd opleidingsinstituut. ----- Notulen ( :19) -----

4 De tussenconclusie is vervolgens dat  in het kaderbesluit van juli 2014 weliswaar niet zoveel fundamentele wijzigingen zijn aangebracht, maar dat het CGS op verschillende vlakken er juist bewust voor heeft gekozen om ruimte te laten voor de lokale invulling. Dat geeft vervolgens bij opleiders weer onduidelijkheid: waar moet ik nu aan voldoen. Veel hulpmiddelen ontwikkeld door CGS, RGS, in het kader van MMV, IN VIVO en door RIO/SOM. En dat vervolgens de RGS op het gebied van de PDCA-cyclus er voor heeft gekozen om het wat strakker neer te zetten.

5 De tussenconclusie is vervolgens dat  in het kaderbesluit van juli 2014 weliswaar niet zoveel fundamentele wijzigingen zijn aangebracht, maar dat het CGS op verschillende vlakken er juist bewust voor heeft gekozen om ruimte te laten voor de lokale invulling. Dat geeft vervolgens bij opleiders weer onduidelijkheid: waar moet ik nu aan voldoen. Veel hulpmiddelen ontwikkeld door CGS, RGS, in het kader van MMV, IN VIVO en door RIO/SOM. En dat vervolgens de RGS op het gebied van de PDCA-cyclus er voor heeft gekozen om het wat strakker neer te zetten.

6 De tussenconclusie is vervolgens dat  in het kaderbesluit van juli 2014 weliswaar niet zoveel fundamentele wijzigingen zijn aangebracht, maar dat het CGS op verschillende vlakken er juist bewust voor heeft gekozen om ruimte te laten voor de lokale invulling. Dat geeft vervolgens bij opleiders weer onduidelijkheid: waar moet ik nu aan voldoen. Veel hulpmiddelen ontwikkeld door CGS, RGS, in het kader van MMV, IN VIVO en door RIO/SOM. En dat vervolgens de RGS op het gebied van de PDCA-cyclus er voor heeft gekozen om het wat strakker neer te zetten.

7 De tussenconclusie is vervolgens dat  in het kaderbesluit van juli 2014 weliswaar niet zoveel fundamentele wijzigingen zijn aangebracht, maar dat het CGS op verschillende vlakken er juist bewust voor heeft gekozen om ruimte te laten voor de lokale invulling. Dat geeft vervolgens bij opleiders weer onduidelijkheid: waar moet ik nu aan voldoen. Veel hulpmiddelen ontwikkeld door CGS, RGS, in het kader van MMV, IN VIVO en door RIO/SOM. En dat vervolgens de RGS op het gebied van de PDCA-cyclus er voor heeft gekozen om het wat strakker neer te zetten.

8 De tussenconclusie is vervolgens dat  in het kaderbesluit van juli 2014 weliswaar niet zoveel fundamentele wijzigingen zijn aangebracht, maar dat het CGS op verschillende vlakken er juist bewust voor heeft gekozen om ruimte te laten voor de lokale invulling. Dat geeft vervolgens bij opleiders weer onduidelijkheid: waar moet ik nu aan voldoen. Veel hulpmiddelen ontwikkeld door CGS, RGS, in het kader van MMV, IN VIVO en door RIO/SOM. En dat vervolgens de RGS op het gebied van de PDCA-cyclus er voor heeft gekozen om het wat strakker neer te zetten.

9 Wat is er nieuw? Verplichte nominale duur voor individuele aios losgelaten Vrijstelling: Verplicht voorafgaand aan opleiding bezien of er EVC zijn Aios geeft inzicht Introductiegesprek Opleider beslist Toetsen in de praktijk Versnellen Tijdens de opleiding Uitbreiding geschillenregeling tot alle opleidingsbesluiten De tussenconclusie is vervolgens dat  in het kaderbesluit van juli 2014 weliswaar niet zoveel fundamentele wijzigingen zijn aangebracht, maar dat het CGS op verschillende vlakken er juist bewust voor heeft gekozen om ruimte te laten voor de lokale invulling. Dat geeft vervolgens bij opleiders weer onduidelijkheid: waar moet ik nu aan voldoen. Veel hulpmiddelen ontwikkeld door CGS, RGS, in het kader van MMV, IN VIVO en door RIO/SOM. En dat vervolgens de RGS op het gebied van de PDCA-cyclus er voor heeft gekozen om het wat strakker neer te zetten.

10 Niet nieuw, wel in nieuw perspectief!!
Opleidingsplan: te toetsen en beoordelen eenheden IOP en IOS opstellen en onderhouden Portfolio Toetsen: verplichte instrumenten Beoordelen: Praktijksituaties Verplichte gesprekscyclus Taak COC in bewaken en bevorderen van de kwaliteit Bemiddeling COC bij (dreigende) conflicten Opleidingsplan moet beoordeling mogelijk maken door indeling in afzonderlijk te toetsen en beoordelen eenheden

11 Rol verschillende actoren
Aios vastleggen EVC in portfolio bespreken ECV met opleider tijdens introductiegesprek opstellen IOP met opleider Opleider beoordelen EVC aios opstellen IOP samen met aios beoordelen SVC COC toezien op kwaliteit opleiding (ook dit aspect) bemiddeling bij geschillen RGS/PVC/visitatiecommissies toezicht op proces, niet op inhoud

12 Toezicht en individualisering
RGS beslist niet meer op verzoek vrijstelling en toetst IOS marginaal Gaat meer dan voorheen af op oordeel opleider RGS beoordeelt bij visitaties niet inhoudelijk RGS beoordeelt wel het proces van beoordeling door de opleider met aandacht voor gevolgde procedures en de onderbouwing Ondanks de kortere gemiddelde opleidingsduur moeten er capabele specialisten worden afgeleverd. Toezicht speelt een rol in de borging daarvan: Handhaven/stimuleren individualisering daadwerkelijk gestalte geven. Goed toezicht is belangrijk omdat de sector aan de maatschappij verantwoording moet kunnen afleggen dat de opleiding zo lang als nodig en zo kort als verantwoord was.

13 Ondanks de kortere gemiddelde opleidingsduur moeten er capabele specialisten worden afgeleverd. Toezicht speelt een rol in de borging daarvan: Handhaven/stimuleren individualisering daadwerkelijk gestalte geven. Goed toezicht is belangrijk omdat de sector aan de maatschappij verantwoording moet kunnen afleggen dat de opleiding zo lang als nodig en zo kort als verantwoord was.

14 Toezicht en individualisering
Aandachtspunten visitatiecommissie: Vindt individualisering plaats binnen de opleiding Introductiegesprek Documentatie EVC IOP (herkenbaar document) Voortgangsgesprekken Inzage portfolio Rol aios bij individualisering Rol opleider bij individualisering

15 Interne kwaliteitsborging
Belang van interne kwaliteitsborging / betekenis voor actoren Vele actoren: (oordelend) opleider, aios, opleidingsgroep, Raad van Bestuur, COC, OOR, regio/cluster Wat betekent de nieuwe regelgeving in de praktijk voor de aios, opleider en COC? Waar staan de opleiders nu, wat hebben ze nodig en hoe kunnen de onderwijskundigen de  opleiders bijstaan?  Wat voorzie je als aandachtspunten in de begeleiding?

16 Aan de slag: opdracht

17

18


Download ppt "Project Toezicht en maatschappelijke verantwoording"

Verwante presentaties


Ads door Google