De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Sovjet-tekenfilm.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Sovjet-tekenfilm."— Transcript van de presentatie:

1 Sovjet-tekenfilm

2 MR. mILLIONAIRE Oude rijke dame sterft: haar hond erft alles.
De hond neemt deel aan het leven van kapitalisten en neemt geleidelijk aan hun trekjes over (en vice versa). Hond wordt uiteindelijk verkozen tot senator

3 Context Bron Sovjettoons: verzamelnaam voor animaties geproduceerd door de Sovjet-Unie. Gemaakt in 1963: Koude Oorlog Mr Millionaire (1963) Geproduceerd door Soyuzmultfilm. Regisseur: Vitold Bordzilovsky Schrijver: Sergei Mikhalkov Geproduceerd tijdens Chroesjtsjov-dooi

4 Confronterende bron Make Mine Freedom (1948) Propagandafilmpje uit VS
Kwakzalver die het Amerikaanse publiek “ISM” probeert aan te smeren. Weerlegd door voorbijganger die het kapitalisme verheerlijkt en kwakzalver wordt verjaagd.

5 Confronterende bron Make Mine Freedom (1948)
Geproduceerd door belangengroep Verdedigt expliciet de eigen zaak

6 Historisch denken Beide animatiefilms zijn weinig verhulde kritieken op het andere systeem Hoe wordt “de ander” afgebeeld? Hoe bepaalt het doel van de propaganda de boodschap? Hoe gaat propaganda om met feiten? Animatie is erg toegankelijk.

7 Concrete vragen Translatie Interpretatie
Welk verhaal brengt de animatie? Welke samenleving(en) is/zijn hier afgebeeld? Interpretatie Welke indruk krijg je van de samenleving(en) in de animatie? Welke metaforen worden gebruikt om het andere kamp te beschrijven? Hoe worden beeld en klank gebruikt om het publiek aan te spreken? Op welke manier leent animatie zich voor het maken van propaganda?

8 Links Mr Millionaire: https://www.youtube.com/watch?v=jETJt_zbnKk
Make Mine Freedom:


Download ppt "Sovjet-tekenfilm."

Verwante presentaties


Ads door Google