De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

High Quality Food Concepts in a Sino Dutch Meat Centre (SDMC)

Verwante presentaties


Presentatie over: "High Quality Food Concepts in a Sino Dutch Meat Centre (SDMC)"— Transcript van de presentatie:

1 High Quality Food Concepts in a Sino Dutch Meat Centre (SDMC)
December 13, 2016 Bert Urlings, Vion Food Group Bennie van der Fels, Robert Hoste, Xiaoyong Zhang Wageningen UR

2 High Quality Food Concepts: SDMC
Agenda Achtergrond Doel & Aanpak SMP Ervaringen en suggesties NL vleesintegraties Casus Pork: marktverkenning Casus Pork: verkennende gesprekken China Business Model SDMC Follow-up

3 High Quality Food Concepts: SDMC
Achtergrond Chinese steden: toename vraag naar veilig voedsel met hoogwaardige kwaliteit M.b.t. vlees: ook productie omstandigheden van belang (health & welfare) Nederland heeft een uitstekend imago op food quality & safety Echter: veel belemmeringen ervaren op export NL producten

4 High Quality Food Concepts: SDMC
Doel & Aanpak SMP Krachten bundelen: input ervaringen kalfsvlees, pluimveevlees en varkensvlees Requirements Chinese urbane markt voor export & processing high-end Quality Meat concepts Vertaling naar Sino-Dutch Chain approach voor productie, logistiek en opleiding/training

5 High Quality Food Concepts: SDMC
Ervaringen en suggesties vanuit NL bedrijven Logistiek in grote steden nog relatief goed ontwikkeld. Koelketen en opleidingsniveau vleesverwerking echter zorgpunt; Aandacht voor marktverschillen tussen grote steden. Shanghai en Beijing bijvoorbeeld niet vergelijkbaar! Maatwerk per vleestak nodig; Prioriteit: ontwikkeling verkoopkananalen en borging kwaliteit en veiligheid producten (meerwaarde NL)! E-commerce interessant voor kalfsvleesproducten (Tmall).

6 High Quality Food Concepts: SDMC
Ervaringen en suggesties vanuit NL bedrijven Faciliterende rol NL overheid nodig om relatie met Chinese overheden te versterken. Steun Chinese overheid cruciaal voor B2B China. Meerwaarde SDMC voor China: voedselveiligheid en zekerheid. Meerwaarde voor NL: breed aanbod NL vleesproducten (met bufferende marktwerking); Functies SDMC: PR, B2B genereren, R&D, training/opleiding. Starten vanuit vlees en later opschalen met vis en AGF

7 High Quality Food Concepts: SDMC
Casus Pork - Marktverkenning (selectie sheets Robert, inclusief SWOT)

8 SDMC missie Oktober 2016

9 High Quality Food Concepts: SDMC
Casus Pork – verkennende gesprekken China Government: MoA departments (Animal Disease Control & Quality Standards Meat Proc.) Government: CIQ (China Inspection & Quarantine Services) Research: CAAS departments (Meat Science, Food Engineering, Standards Agro Products) Meat Business: China Meat Association (CMA) (Covering Meat Production Chain and Processing Technology) Dutch Embassy (Agriculture Counsellor, Veterinary & Phytosanitary Affairs)

10 High Quality Food Concepts: SDMC
Verkennende gesprekken Chinese overheden Bespreken prioriteiten op vleeskwaliteit en productveiligheid in een formele setting ligt zeer gevoelig; strikte scheiding taken en bevoegdheden overheidsafdelingen; Onoverzichtelijk complexiteit aan afdelingen zowel op landelijk als regionaal niveau; Voor NL exporterende bedrijven vooral CNCA, AQSIQ en CIQ van belang (resp. regelgeving & certificering, standaarden en toelatingsprocedure). Informeel: interesse CIQ vooral in snelle detectietechnologie, prioriteiten MoA op hogere productiviteit Chinese vleesproductie.

11 High Quality Food Concepts: SDMC
Verkennende gesprekken CAAS Betrokken bij diverse adviesgroepen Chinese overheid Prioriteiten (nodige) kennisontwikkeling Meat Quality: Definitie High Quality (China <> EU/NL) en daaraan gekoppelde standaarden; Conserveringstechnieken (sub-freezing, natuurlijk); Traditionele verwerkings- en bereidingstechnieken (Smaak belangrijkste aspect bij Chinese consumenten) Snelle detectietechnieken voor micro organismen en chemische verontreinigingen Samenwerkingsmodel China-NL verder uitwerken (aandacht voor meerwaarde beleid, kennis en B2B)

12 High Quality Food Concepts: SDMC
Verkennende gesprekken CMA MoU met COV (Jos Goebbels), naast commerciële activiteiten behoefte aan breed kennisprogramma Meat Processing & Livestock Production; CMA in 1992 ontstaan en vertegenwoordigt 2000 directe leden en 8500 leden via regionale afdelingen; Belangrijkste functies: markt- en farmstudies voor leden, B2B en adviesrol overheid (o.a. ontwikkeling standaarden) Vanaf begin 2000 ontwikkelden leden zich naar volledige ketenintegraties; Alle aspecten van productie en processing (incl. technologie) dan ook op de agenda van CMA

13 High Quality Food Concepts: SDMC
Verkennende gesprekken CMA Naast foodsafety is foodsecurity prioriteit no. 1! Import VS en EU blijft komende jaren nodig i.v.m. afvlakking Chinese productie MoU met COV op varkensvlees verder uitwerken, inclusief kennisagenda op: Verbetering kwaliteit en productiviteit Chinese livestock (fokkerij, voeding, huisvesting/milieu, diergezondheid) Ontwikkeling standaarden en technologie voor vleesverwerking, conservering en (koel)transport Opleiding/trainingsprogramma voor CMA leden

14 Business Model SDMC Concept
25/11/2017 Business Model SDMC Concept China Meat Association CAAS (Meat Processing) CAAS/CAU (Livestock Prod.) Trade & Knowledge Develop.: Livestock Production Meat Processing & Logistics Quality & Safety Standards 2017 Translate MoU to Business Plan with detailed: SDMC tasks & activities R&D program (PPS) Needed investments and ROI Business & Knowledge Development B2B events, expositions, seminars Research & Development Training Programs Track record Dutch success Integrated Quality Chain Approach Health and welfare management International Reputation Strengthen sustainable relationship with Chinese Meat Companies & Government ++ Livestock Production & Food Quality ++ Food Security & Food Safety 14

15 High Quality Food Concepts: SDMC
Follow Up 2017 Plenaire bijeenkomst SMP consortiumpartners jan-feb 2017; Business plan SDMC -> Verdere uitwerking MoU met CMA (COV); Kennisagenda SDMC (WUR ism CAAS/CAU); Verkennen samenwerkingsmogelijkheden met andere NL Agro & Food initiatieven China.

16 …Thank you for your attention !
感谢您的聆听!

17 High Quality Food Concepts: SDMC
Bijlagen: uitgebreidere rapportage SMP bevindingen

18 High Quality Food Concepts: SDMC
Ervaringen en suggesties vanuit Kalfsvlees Kalfsvlees luxe product in China, relatief kleine markt (restaurants, haute cuisine, home cooking); Logistiek in grote steden nog relatief goed ontwikkeld. Koelketen en opleidingsniveau vleesverwerking echter zorgpunt; Aandacht voor marktverschillen tussen grote steden. Shanghai en Beijing bijvoorbeeld niet vergelijkbaar! Maatwerk nodig; Prioriteit: ontwikkeling verkoopkananalen en borging kwaliteit en veiligheid producten (meerwaarde NL)! E-commerce interessant voor kalfsvleesproducten (Tmall).

19 High Quality Food Concepts: SDMC
Ervaringen en suggesties vanuit Kalfsvlees Perspectief Zijderoute 2025 voor vers i.p.v. bevroren vleesproducten (studie Rabobank) en inland logistiek (studie Holland House)? Faciliterende rol NL overheid nodig om relatie met Chinese overheden te versterken. Steun Chinese overheid cruciaal voor B2B China. Meerwaarde SDMC voor China: voedselveiligheid en zekerheid. Meerwaarde breed aanbod NL vleesproducten (met bufferende marktwerking); Functies SDMC: PR, B2B genereren, R&D, training/opleiding Starten vanuit vlees en later opschalen met vis en AGF

20 High Quality Food Concepts: SDMC
Ervaringen en suggesties vanuit Pluimveevlees Markt China, Azië sluit prima aan op vierkantsverwaarding: marktfocus NL & EU, verwaarding bijproducten Azië; Tussenmarkt (Hong Kong). Nog geen directe markttoegang China door met name angst voor binnenhalen vogelgriep; Imago relevant: productkwaliteit en –veiligheid. Concepten als “Kip van Morgen” en “Beter Leven” van waarde voor markt China; Samenwerking binnen sector via o.a. Orange Poultry; Functies SDMC: loketfunctie voor zowel B2B als precompetitief met kennisfunctie (R&D) en training. Afbakening: kwaliteit en veiligheid vleesproducten.

21 High Quality Food Concepts: SDMC
Ervaringen en suggesties vanuit Varkensvlees Huidige markt Azië, China zeer relevant voor huidige prijsvorming NL varkensvlees; NL slachterijen succesvol bij directe toetreding Chinese markt. Toetreding vraagt echter wel veel tijd en geduld (meerjarenplan): relatie opbouw Chinese overheden zeer relevant, met name AQCIQ, CIQ en CNCA; Toegang neven- en bijproducten loopt nog. Zeer relevant in verband met vierkantsverwaarding kwaliteitsconcepten als “Good Farming Star”; Samenwerking met kalfsvlees en pluimveevlees versterkt de afzetportfolio en daarmee de internationale concurrentie positie;

22 High Quality Food Concepts: SDMC
Ervaringen en suggesties vanuit Varkensvlees Trend leegloop Chinese platteland en noodzaak concentratie/schaalvergroting varkenshouderij zet door; Productieniveau lijkt zich ondanks schaalvergroting te stabiliseren. Tot 2022 nog zeker noodzaak tot import; Chinese overheid heeft via Hong Kong sturingsmechanisme op import vlees (prijsgedreven); Voer- en vleesprijzen VS en China zijn leidend voor exportmogelijkheden NL, EU lidstaten; functies SDMC: relatieopbouw Chinese overheden, B2B, (focus op grote spelers als Cofco, BFG,...), R&D, training op thema’s Productkwaliteit en productveiligheid.


Download ppt "High Quality Food Concepts in a Sino Dutch Meat Centre (SDMC)"

Verwante presentaties


Ads door Google