De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bouwpathologie, Renovatie en Onderhoud

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bouwpathologie, Renovatie en Onderhoud"— Transcript van de presentatie:

1 Bouwpathologie, Renovatie en Onderhoud
Lowie Hillaert Mak

2 Voorwoord Voor deze opdracht selecteren we een pand waarbij gebreken waarneembaar zijn, om vervolgens op zoek te gaan naar de oorzaken en de mogelijke remedies van dit probleem. De toepasbare remedies worden aan de hand van voor- en nadelen besproken om zo te kunnen concluderen welke oplossing in deze situatie het hoogste rendement heeft. Enkele jaren geleden heeft mijn vader een huis gekocht waarbij tal van gebreken aanwezig waren. Ik neem in functie van deze opdracht even de plaats in van mijn vader en zal vanuit zijn opzicht (en dat van een potentieel makelaar) de gebreken waarnemen, analyseren en bespreken om zo tot de meest geschikte oplossing te komen.

3 Ligging Het betreffende pand is gelegen in de steenstraat 39 te Merelbeke. Het pand ligt in een rustige buurt met heel wat groen voorzieningen.

4 Bereikbaarheid Met de wagen : Vanuit Gent: Reistijd -> 20 minuten
Vanuit Brussel: Reistijd -> 45 minuten Vanuit Antwerpen: Reistijd -> 52 minuten Bereikbaarheid

5 Bereikbaarheid Openbaar vervoer :
Vanuit Gent-Sint-Pieters: Bus 43 tot aan Halte Lemberge Steenstraat en vandaar uit nog 400m wandeling tot aan het pand. Vanuit Gent-Dampoort: Neemt u bus 70/71/72/76/77/78 tot aan halte Gent Parkplein om dan vervolgens bus 43 te nemen tot aan Halte Lemberge Steenstraat. Tot aan de bestemming is het dan nog 400m wandelen.

6 Bereikbaarheid Openbaar vervoer :
Vanuit Brussel-Centraal: IC trein Oostende, afstappen aan Station Gent-Sint-Pieters om vervolgens bus 43 richting Bottelare te nemen. Reistijd -> 1u20 Vanuit Antwerpen-Centraal: : IC trein Poperinge, afstappen aan Station Gent-Sint-Pieters om vervolgens bus 43 richting Bottelare te nemen. Reistijd -> 1u40

7 Het pand Het pand is gelegen in Steenstraat 39, te Merelbeke. Het betreft een open bebouwing van 1964.

8 Gebreken Gebrek 1 In dit beeld zien we duidelijk een gebrek, namelijk het barsten van de buitengevel.

9 Gebreken Gebrek 2 In diezelfde gevel bevindt zich nog een grotere scheur. Dit op ongeveer 3 meter afstand van de vorige.

10 Oorzaken Er zijn tal van oorzaken die scheurvorming van de buitengevel tot gevolg hebben; scheuren te wijten aan het bewegen van de fundering scheuren veroorzaakt door geconcentreerde belastingen zettingen te wijten aan grondwaterverlagingen ongelijkmatige zettingen door verkeerde funderingen scheurvorming door krimp en uitzetting van materialen of constructieonderdelen Niet geïsoleerde metselwerk constructies, … Door onderzoek van de bodem komen al snel de 2 belangrijkste oorzaken van dit gebrek tot uiting…

11 Oorzaak 1 Wanneer we de grond weggraven ter hoogte van de scheuren, met als doel de fundering te controleren, is al snel duidelijk dat er op die plaatsen helemaal geen sprake is van een degelijke fundering. Er word hier namelijk gebruik gemaakt van hoopje steengruis dat de draagfunctie van een fundering tracht over te nemen. Er is hier dus sprake van scheuren te wijten aan het bewegen van de fundering (door onoordeelkundige plaasting).

12 Oorzaak 2 Wanneer een firma voor grondaanvoer een poging onderneemt om met zijn vrachtwagen het perceel op te rijden, zakt hij meteen enkele decimeter diep in de grond. Bij nader onderzoek blijkt dat de regenwaterput volledig gebarsten is, waardoor het regenwater in de bodem terecht komt. Ook hier is sprake van scheuren te wijten aan het bewegen van de fundering door grondwaterverhoging.

13 Conclussie oorzaak Oorzaak 1
Er is sprake van scheuren te wijten aan het bewegen van de fundering (door onoordeelkundige plaasting). Oorzaak 2 Ook hier is sprake van scheuren te wijten aan het bewegen van de fundering maar door grondwaterverhoging.

14 Remedie/Oplossing Vooraleer we de werken aanvangen om de gevel te herstellen, mag er geen beweging meer mogelijk zijn van de fundering. Daarom worden eerst volgende werken uitgevoerd; Een drainage om het overvloedig water aanwezig in de bodem weg te werken. Daarnaast verwijderen we alle restanten van de defecte regenwaterput en vullen we dit volume op door grondaanvoer. Daarna herstellen we de bestaande fundering door de zwakke delen te verwijderen en op die plaats nieuw beton aan te voeren.

15 Remedie De fundering is (na een vrij lange droogperiode) terug in staat het gewicht van de woning op te vangen zonder dat er bewegingen plaatsvinden. Nu kunnen we overschakelen tot het herstel van de gevel zelf. Dit doen we door; Langs de scheur de bakstenen volledig en volgens het metselwerk te verwijderen. Na het wegnemen van het beschadigd materiaal worden bakstenen van dezelfde aard, textuur, kleur en afmetingen in verband tussen het bewaard gebleven metselwerk aangebracht. Kleurverschil tussen de bakstenen kunnen we opvangen door gebruik van recuperatiestenen. Achteraf kunnen we bij blijvend kleurverschil het volledig paramentwerk zandstralen, laten afdruipen door zuiver water of een stoomstraal onder druk toepassen.

16 Voordelen Minder duur dan het volledig afbreken van de muren en fundering Blijvende remedie Zeer effectief.

17 nadelen Zeer duur Neemt veel tijd in beslag Arbeidsintensief
Grote ingreep

18 Bronvermelding Boeken:
D. Gijsemans, cursus bouwpathologie, uitgave , geraadpleegd op 2 mei 2016 Internet; geraadpleegd op 2 mei 2016 geraadplaagd op 2 september 2016


Download ppt "Bouwpathologie, Renovatie en Onderhoud"

Verwante presentaties


Ads door Google