De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het ziekenhuis – de afdelingen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het ziekenhuis – de afdelingen"— Transcript van de presentatie:

1 Het ziekenhuis – de afdelingen
Door Tibo Louis & Gerbe Liesmons Koninklijk Atheneum Malle 3 wetenschappen – ASO 2de graad Opdracht: Sapere Aude Als je het spel zelf wilt bekijken/spelen: (een programma moet geïnstalleerd worden om te spelen) PS: als je het programa hebt geïnstaleerd druk op play Als je het filmpje wilt bekijken:

2 1. Spoed afdeling dit is de afdeling waar je zelf naar toe gaat als je een dringende interventie nodig hebt of waar je wordt binnengebracht als je het noodnummer hebt gebeld.

3 Welk noodnummer moet je bellen?
In België bel je het nummer 100, dit is het nummer voor ziekenwagens en brandweer. Voor politie bel je het nummer 101. In Europa gebruik je het noodnummer 112. In Amerika gebruiken ze dan weer het nummer 911.

4 Deze procedure moet je volgen als je het noodnummer belt:
Bel het noodnummer Wacht rustig op antwoord. Haak niet in, want daardoor kom je opnieuw aan het begin van de wachtlijst te staan. Geef het juiste adres waarnaar de hulpdiensten zich moeten begeven (stad, straat, nummer, kruispunt, speciale toegang, praatpaal, enz.) en eventueel wat de gemakkelijkste manier is om er te geraken. Als je niet belt vanaf de plaats van het incident, vertel dit dan ook aan de operator. Beschrijf wat er is gebeurd (brand, ongeval, agressie, inbraak, hartaanval, enz.). Geef aan of er mensen in gevaar of gewonden zijn en hoeveel. In dien je denkt dat er een arts nodig is, vraag dan om de MUG (Medisch Urgentie Groep) dan komt er een spoedarts en een spoed verpleegkundige mee. Haak niet in vooraleer de operator zegt dat je mag inhaken. Hou ook je telefoonlijn vrij zodat de operator je kan terugbellen als hij meer informatie nodig heeft. Als de situatie zou verergeren of verbeteren, bel dan terug naar de noodcentrale om dit mee te delen.

5 2. Afdeling heelkunde. Dit is een deel van de geneeskunde dat door middel van een operatie probeert om voor genezing te zorgen. Een synoniem van heelkunde = chirurgie.

6 Heelkunde is opgedeeld in:
Abdominale heelkunde: behandelt patiënten met aandoeningen aan de buik (abdomen). Oncologische heelkunde: chirurgie die wordt uitgevoerd indien de diagnose van kanker wordt gesteld. Kinderheelkunde: behandelen van aangeboren afwijkingen, kwaadaardige tumoren of complexe aandoeningen bij kinderen door middel van een operatie. Thoraxheelkunde: chirurgie aan of in de longen Transplantatieheelkunde Borstheelkunde

7 3. Afdeling inwendige zorgen
Hier kom je terecht met ziektes die niet onmiddellijk een duidelijk aanwijsbare oorzaak hebben, zoals CVS (= chronisch vermoeidheid syndroom) bijvoorbeeld.

8 4. Afdeling geriatrie Dit is een afdeling met een medisch specialisme voor de oudere patiënten. Legt zich toe op ouderen met meerdere aandoeningen tegelijkertijd. Vaak gaat het om combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen. Geriatrie komt van het Griekse woord “geron” dat oudere betekent en “iatros” = arts.

9 5. Afdeling intensieve zorgen
Hier volgt men de patiënten op die meer dan normale verzorging nodig hebben na vb. een zware operatie, een ongeval, een shock of een andere medische urgentie. De artsen en verpleegkundigen werken 24u per dag non stop. Meestal een anesthesist, nefroloog (nieren), neuroloog (zenuwen en hersenen), kinderarts en gespecialiseerde verpleegkundigen.

10 6. Afdeling materniteit Afdeling voor de geboortes van baby’s
Een andere naam is de kraamafdeling

11 7. Afdeling neo-natalogie
Deze afdeling heeft als specialisme de zorg voor zieke of vroeggeboren zuigelingen.

12 8. Afdeling pediatrie Een synoniem is kindergeneeskunde
Dit is een afdeling die de medische zorg op zich neemt van kinderen en adolescenten. Pediatrie komt van het Griekse woord “pais” wat kind betekent en “iatros” = arts

13 9. Operatiekwartier Kortweg: OK
Het operatiekwartier is opgedeeld in 3 zones: de preoperatieve ruimte, de operatiezalen en de ontwaakzaal (of de recovery).

14 Dank je voor jullie aandacht!
Tibo & Gerbe


Download ppt "Het ziekenhuis – de afdelingen"

Verwante presentaties


Ads door Google