De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het wereldbeeld over waarheid

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het wereldbeeld over waarheid"— Transcript van de presentatie:

1 Het wereldbeeld over waarheid
Vrijheid in Christus - cursus 2017 Het wereldbeeld over waarheid Wat is een wereldbeeld? Is dat hoe we de realiteit in deze wereld zien of hoe die zou moeten zijn? Is het cultuurgebonden of is het universeel? Bepaalt ons geloof of ongeloof ons wereldbeeld? Wat is waarheid? Is waarheid absoluut of relatief? Kunnen conflicterende waarheden toch naast elkaar bestaan? Is waarheid een ding, een gedachte, een wetenschappelijk feit, een politieke overtuiging, een gevoel, een ideaal of een persoon? Wat zegt Google over: “Wat is de waarheid” Ik laat jullie de eerste hit zien en horen!

2 Geef me een reden om hier te blijven Want al jouw leugens ben ik nu zat  Al die verhalen die jij me vertelde blijken vaak anders  Dus zeg me hoe het zit Wat is de waarheid? Vertel me de waarheid Dan kan ik kiezen of ik hier blijf Wat is de waarheid? Vertel me de waarheid Kiezen of delen al doet het pijn Steeds weer die twijfel; Is er een ander?  ’t Maakt me onzeker, Wat is jou plan?  Laat me maar weten, ben ik soms veranderd?  Is het echt over? Zeg het me dan Wat is de waarheid? Vertel me de waarheid Dan kan ik kiezen of ik hier blijf Wat is de waarheid? Vertel me de waarheid Kiezen of delen… Oh wat is de waarheid? Vertel me de waarheid Dan kan ik kiezen of ik hier blijf Wat is de waarheid?  Vertel me de waarheid Kiezen of delen al doet het pijn

3 oorlog De Bijbel leert ons dat God de waarheid is.
Jezus, de Zoon van God claimt dat Hij zelf de weg, de waarheid en het leven is (Joh. 14:6) God trekt ons omhoog (Psalm 40:3). In deze oorlog moeten we leren te onderscheiden. Wat is goed en wat is kwaad, wat is licht en wat is duisternis. Willen we het roer omgooien als we op de verkeerde weg zijn? oorlog De duivel is een leugenaar (Joh. 8:44). Hij komt om te stelen, te doden en te vernietigen (Joh. 10:10). Zijn taktiek is ons te verleiden door de begeerte van het vlees, de begeerte van de ogen en de hoogmoed van het leven. Daarom heet hij de heerser van deze wereld (Joh. 12:31) De duivel trekt ons omlaag.

4 Animistisch wereldbeeld
wereldbeelden Animistisch wereldbeeld Animisme wijdverspreid bijgeloof van krachten of geesten mensen gaan naar “spirituele expert” om ‘krachten/geesten’ te neutraliseren Afrika en Verre Oosten; maar ook hier voorbeelden Als je hiermee is aanraking bent of bent geweest lees thuis Deuteronomium 18:10-13 Niet-westers wereldbeeld (filosofieën) Hindoeisme en Ayurveda Chinees Taoisme Jodendom, Boeddhisme en atheïsme vertegenwoordigen een mens- of godsbeeld, geen wereldbeeld. Het wereldbeeld van de Islam is wereldoverheersing. Hindoeïsme India honderden goden reïncarnatie meditatie en goede werken, ‘karma’ lot afwachten transcendente meditatie Yoga New Age Chinees Taoïsme alternatieve geneeskunde, zoals acupunctuur, acupressuur, reflextherapie, kruiden, etc. twee gezichten: yin en yang geen absoluut goed of kwaad, maar slechts een evenwicht of onbalans geen Schepper-God en geen noodzaak voor redding hoger niveau van bewustzijn Modern westers wereldbeeld Er is verschil tussen ‘natuurlijk’ en ‘bovennatuurlijk’ Rationalisme en naturalisme Postmodernisme Rationalisten en naturalisten geestelijke principes niet nodig realiteit wordt bepaald door natuurlijke wetten God heeft zich teruggetrokken alles is toeval evolutieleer en wetenschappelijk onderzoek Postmodernisme Friedrich Nietzsche : “God is dood, de laatste christen stierf aan het kruis” geen absolute waarheid iedereen ontwikkelt zijn eigen waarheid en morele standaard alle waarheden zijn geldig alle levensstijlen moeten worden geaccepteerd tolerant voor alle godsdiensten, behalve het Christendom Bijbels wereldbeeld Colossenzen 2:6-9 zegt: Nu gij Christus Jezus, de Here, aanvaard hebt, wandelt in Hem, geworteld en dan opgebouwd wordend in Hem, bevestigd wordend in het geloof, zoals u geleerd is, overvloeiende in dankzegging. Ziet toe, dat niemand u medeslepe door zijn wijsbegeerte en door ijdel bedrog in overeenstemming met de overlevering der mensen, met de wereldgeesten en niet met Christus, want in Hem woont al de volheid der godheid lichamelijk; en gij hebt de volheid verkregen in Hem, die het hoofd is van alle overheid en macht.

5 Over de hele wereld vragen mensen zich af wat er gebeurt als we doodgaan.
Animisten denken dat de ziel in de geestenwereld terechtkomt Het Hindoeïsme leert dat als een ziel doodgaat, deze zal reïncarneren in een andere vorm Het Christendom leert dat de ziel de eeuwigheid zal doorbrengen in de hemel of in de hel Het atheïsme, rationalisme en naturalisme gelooft dat we geen ziel hebben en dat wanneer we doodgaan we eenvoudigweg ophouden te bestaan Het postmodernisme zegt: het maakt niet uit wat je denkt en wat je wil geloven, het is allemaal prima, zolang je er maar niemand mee kwetst.

6 zichzelf onbesmet van de wereld bewaren (Jakobus 1:27)
Waarheid voor het leven uit Romeinen de eerste drie verzen + Wordt als Jezus 1Ik vermaan u dan, broeders, met beroep op de barmhartigheden Gods, dat gij uw lichamen stelt tot een levend, heilig en Gode welgevallig offer: dit is uw redelijke eredienst. Niet gelijkvormig aan de wereld Zuivere en onbevlekte godsdienst voor God, de Vader, is: omzien naar wezen en weduwen in hun druk en zichzelf onbesmet van de wereld bewaren (Jakobus 1:27) Laat je vernieuwen 2En wordt niet gelijkvormig aan deze wereld, maar wordt hervormd door de vernieuwing van uw denken, opdat gij moogt erkennen wat de wil van God is, het goede, welgevallige en volkomene. 3Want krachtens de genade, die mij (Paulus) geschonken is, zeg ik een ieder onder u: koestert geen gedachten, hoger dan u voegen, maar gedachten tot bedachtzaamheid, naar de mate van het geloof, dat God elkeen in het bijzonder heeft toebedeeld.  Doe wat God je geeft te doen

7 De seculiere wereld wil dat wij ons aanpassen aan de meerderheid
Engels: blend in God wil dat wij ons onder- scheiden (niet afscheiden) door de waarheid Engels: stand out Als een kleurloos ding wat wordt aangedreven door het publieke net Als een veel- kleurig persoon gezeten op de rots, die Jezus heet, en zich niet schaamt om anders te zijn. Het Christelijk geloof is niet waar omdat het werkt, maar het werkt omdat het waar is!

8 Margreet gaat nu verder. In haar verhaal noemt ze o.a.
Een jeugd zonder God, maar wel met normen en waarden Openbaring van liefde en vergeving Bekering in tienertijd Verdieping en geloofsgroei Periode in de Verenigde Staten Dagelijks leven met God en de Bijbel


Download ppt "Het wereldbeeld over waarheid"

Verwante presentaties


Ads door Google