De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 14 Biotechnologie.  Hoofdstuk 7.5 Fermentatie  Hoofdstuk 14 in zijn geheel (14.1-14.6) Praktijk:  Plantenkleurstoffen  Papierchromatografie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 14 Biotechnologie.  Hoofdstuk 7.5 Fermentatie  Hoofdstuk 14 in zijn geheel (14.1-14.6) Praktijk:  Plantenkleurstoffen  Papierchromatografie."— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 14 Biotechnologie

2  Hoofdstuk 7.5 Fermentatie  Hoofdstuk 14 in zijn geheel (14.1-14.6) Praktijk:  Plantenkleurstoffen  Papierchromatografie  Bacterieel wateronderzoek

3  Levende wezens (bio).  De bewerkingen van natuurproducten voor de industrie (technologie). Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van:  Bacteriën.  Schimmels.  Gisten. filmpje: wat is biotechnologie

4  Levensmiddelen. (kaas en yoghurt)  Alcoholhoudende dranken. (bier en wijn)  Medicijnen. (antibiotica en vaccins)  Chemicaliën. (enzymen in wasmiddel)  Brandstoffen. (productie van biogas/ethanol)  Landbouw. (resistentie en opbrengst toename)  Milieu. (zuivering van rioolwater) zie tabel blz. 290

5  Link film: ◦ http://youtu.be/p6w5-mi_ToM http://youtu.be/p6w5-mi_ToM

6  De biotechnologie maakt gebruik van de stofwisselingsproducten die micro organismen produceren.  Deze productie vindt plaats onder anaerobe omstandigheden. (Fermentatie H7.5) 1. primaire stofwisselingsproducten. (afbraakproducten, energie en opbouw cel) /alcohol 2. secundaire stofwisselingsproducten. ( fasen van de levenscyclus van een cel) /penicilline Opdracht 1 en 2 blz. 292

7

8 De afbraak van glucose zonder de hulp van zuurstof. Twee fasen van fermentatie: 1. De glycolyse, waarbij energie in de vorm ATP wordt gevormd. 2. Tweede fase waarin de reacties NAD + vormen.

9 1. Alcohol fermentatie: Gisten voeren onder anaerobe omstandigheden de fermentatie uit.  Wijn  Bier 2. Melkzuurfermentatie: Schimmels en bacteriën voeren onder anaerobe omstandigheden de fermentatie uit.  Yoghurt  Kaas

10 In 2 stappen wordt pyrodruivenzuur (pyruvaat) omgezet in ethanol en koolstofdioxide.

11 In 1 stap wordt pyrodruivenzuur (pyruvaat) omgezet in melkzuur (lactaat).

12  Als de zuurstof voorraad uitgeput raakt in de spieren, schakelen de spiercellen over van aeroob naar anaerobe omstandigheden en wordt er melkzuur gevormd. Dit veroorzaakt kramp. -> verzuring Opdracht 24 t/m 28 blz. 138

13  Vast substraat fermentatie. Bereiding van zuurkool  Vloeibaar fermentatie. Bereiding van alcohol  Batch fermentatie. (gesloten fermentor)  Continue fermentatie. (kans op besmetting)

14  Van klein naar groot. Stadia van opschalen: 1. Sreening op agarplaat. 2. Laboratorium fermentatie. (5L) 3. Proeffabriek. (2000L) 4. Industriële fermentatie.(100.000L) Opdracht 4 t/m 8 blz. 295

15  https://www.youtube.com/watch?v=4SosPuW Ag7g https://www.youtube.com/watch?v=4SosPuW Ag7g  Ingrediënten: Tarwemeel, water, suiker, zout, vitamine c.  Micro-organismen: gist Saccharomyces cerevisiae.  Enzymen: maltases, saccharases.  Fasen: mengen, gisten(rijzen, fermenteren), bakken. Opdracht 9 en 10 blz. 297

16  http://youtu.be/Vo5dypGiFjM http://youtu.be/Vo5dypGiFjM  Ingrediënten: hop, wort( water, gerst), mout.  Micro-organismen: gist.  Enzymen: amylases.  Fasen: mouten(enzymen komen vrij), brouwen (suikers kleiner gemaakt), fermenteren (gist doet de omzetting van suiker naar ethanol en CO2) en lageren(nagisting). Opdracht 11 t/m 14a blz. 299

17  http://youtu.be/wjHDYZK0vFo http://youtu.be/wjHDYZK0vFo  Ingrediënten: melk.  Micro-organismen: melkzuur bacteriën.  Enzymen: chymosine (eiwit splitsend enzym).  Fasen: verzuring, coaguleren, scheiden van de wrongel, persen, zouten en rijpen. Opdracht 15 t/m 18 blz. 301

18  http://youtu.be/kecBi27dhjw http://youtu.be/kecBi27dhjw  Ingrediënten:  Micro-organismen: 2 soorten thermofiele bacteriën: L.Bulgaricus, S.thermophilius  Enzymen: peptidasen en lactasen  Fasen: pasteurisatie en fermentatie melk

19  https://www.youtube.com/watch?v=RwX7oZ GxpjQ https://www.youtube.com/watch?v=RwX7oZ GxpjQ  Ingrediënten: witte kool en zout.  Micro-organismen: melkzuur bacteriën.  Enzymen: successie van micro-organismen.  Fasen: gesneden kool, voorfermentatie, vergisting 1 ste stap, vergisting 2 de stap Opdracht 19 t/m 22 blz. 303

20  Antibioticum = een stofwisselingsproduct van een micro-organisme dat een groei remmend effect heeft op een andere micro-organismen.  Smal spectrum antibiotica (penicilline).  Breed spectrum antibiotica (tetracycline). Schimmel -> Penicilline chrysogenum Opdracht 23 t/m 26 blz. 305

21  In Europa zijn biogewassen alleen toegestaan als is aangetoond dat ze geen schadelijk gevolgen hebben en voor mens en milieu.  Een biogewas mag pas op de markt gebracht worden als ◦ Is onderzocht wat de effecten voor mens milieu zijn ◦ Er vermeldingen worden aangebracht op producten waarin het is gebruikt ◦ Als de volgende schakels in de productieketen zijn gewaarschuwd over het gebruik van GGO


Download ppt "Hoofdstuk 14 Biotechnologie.  Hoofdstuk 7.5 Fermentatie  Hoofdstuk 14 in zijn geheel (14.1-14.6) Praktijk:  Plantenkleurstoffen  Papierchromatografie."

Verwante presentaties


Ads door Google