Taalkennis les 4. Vragen 1 Met welke taal is het Fries het meest verwant? En het Nederlands? Hoe noemen we de taalfamilie waar Nederlands en Zweeds samen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De bedenker van het Daltononderwijs
Advertisements

Tosca Menten Inleiding Wie is Tosca Menten. De boeken.
Middeleeuwse steden H5 par. 5.3.
Het verleden en de toekomst van muziek.
Gemaakt door Nicky beekman Klas 3H.
Pax Romana 30v.Chr tot 192 na Chr..
Het socialisme Paragraaf 7..
Godsdienst 1.
De middeleeuwen: cultuur en literatuur
De Bataafse Revolutie Paragraaf 2.5.
Hoofdstuk 3.
Wanneer het maantje in het kooitje schijnt, maak los Zachiël, op het juiste moment ".
invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur
de tijd van burgers en stoommachines
Wereldoorlogen Kenmerk 40 Twee Wereldoorlogen Les 1 – Verloop – deel 1.
…..overrompeld door verdriet
Europa wordt christelijk
Paragraaf 5.3 De macht van vorsten.
TAALVERWANTSCHAP.
Godsdienst 1 1.
Wetenschappelijke revolutie
Boekbespreking van: Dewi vd Horst.
Vrijheidsrechten en politieke rechten in Nederland
REPUBLIEK BINGO.
Jorinde zong : Wanneer iemand binnen honderd meter van het kasteel kwam, moest hij stilstaan en kon zich niet meer verroeren.
Echt klassiek! Tijd van Grieken en Romeinen
Gemaakt door Max jolita isabella fleur demi max
De dans Mijn spreekbeurt gaat over de dans. Ik heb het onderwerp gekozen, omdat het mijn hobby is en ik er veel over weet.
Geschiedenis van de fotografie
De Statenvertaling ‘Het Boek der boeken’.
Godsdienst. Jezus is 12 jaar Een gewone jongen? Zijn jouw ouders wel eens bezorgd geweest?
De doorbraak van de volkstaal Nieuwnederlands in de zestiende eeuw < Jan W. de Vries, Roland Willemyns & Peter Burger, Het verhaal van het Nederlands.
Paragraaf 1.2 De Renaissance.
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Vragen over gelezen stof Wat is een liedboek? Aan welke regels van de 17e eeuw hield de schrijver/dichter van deze liederen zich? Wat is een zeemanslied?
Paragraaf 1: Kolonies inpikken.
Kolonisatie en Dekolonisatie
Wat de Nederlandse Opstand is
Een wijze les voor jullie:
De eeuw van de Holocaust
Herinneringskamp Westerbork
Van de 16 de tot de 18 de eeuw Het standaardisatieproces.
Paragraaf 1.3 De Hervorming.
-Wat moet je weten aan het einde van de les?
Wetenschappelijke revolutie
Stage: Basisschool de Klingerberg
Leerdoel: je kunt herkennen wat bij geschiedenis hoort.
Arm vs. Rijk (1910) 'Wij zijn vegetariërs, wij eten nooit vleesch.'
Grote Ontdekkingsreizen en hun gevolgen
Economisch De landen bouwen aan een moderne economie (massaproductie), waarin de zware industrie en spoorwegen centraal staan Industrie als nationale.
Context 1 De Republiek der Zeven Verenigde Nederland
30De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap 36De opkomst van de politiek-maatschappelijke.
Spaanse Meesters 2 Spanje.
Het doek gaat op PROLOOG (p. 9 – 15). Het doek gaat op PROLOOG (p. 9 – 15)
Wat moet ik weten aan het einde van de les?
Taalkennis les 7. Talen in Friesland Welke taal wordt het meest gesproken in Friesland, denk je? Hoe veel mensen spreken thuis vooral Fries, Nederlands,
Revoluties in Europa. Doelen van dit blok Je leert waarom het Franse volk in 1789 in opstand kwam. Je leert hoe de bestorming van Bastille verliep. Je.
College 5: Vroegnieuw -nederlands TAALGESCHIEDENIS DT JAAR 1, , PERIODE 3.
College 6: Modern Nederlands TAALGESCHIEDENIS DT JAAR 1, , PERIODE 3.
Vragen filmpjes Duitsland. Deel 1: keizerrijk en Weltpolitik 1 Waardoor liep het machtsevenwicht door het ontstaan van het Duitse keizerrijk op politiek,
Waarom is de Franse revolutie eigenlijk belangrijk?
Taalkennis les 1.
Regenten en vorsten 3.4 Stedelijke cultuur in Nederland
België.
Taalgeschiedenis DT Jaar 1, , periode 3
Blok 3 Samenvatting controle
Blok I Jezus ontmoeten – toen
de tijd van burgers en stoommachines
Cursus 5.2 : Monniken en Ridders 1 KB Lesweek 1
invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur
Transcript van de presentatie:

Taalkennis les 4

Vragen 1 Met welke taal is het Fries het meest verwant? En het Nederlands? Hoe noemen we de taalfamilie waar Nederlands en Zweeds samen bij horen, maar Frans niet? Hoe noemen we de taalfamilie waar Frans en Spaans bij horen, maar Nederlands niet?

Vragen 2 Hoe noemen we de taalfamilie waar bijna alle Europese talen bij horen? Hoe noemen we de taalfamilie waar Fries en Nederlands wel bij horen, maar Zweeds niet? Hoe oud zijn het Fries en het Nederlands?

Standaardtalen Rond 1600 had elk dorp zijn eigen taal. Opkomende staten wilden een landstaal. Bijbelvertalers hadden een standaard nodig. Ontstaan van de moderne standaardtalen. Standaardschrijftaal in 18 e en 19 e eeuw. In 20 e eeuw worden standaardtalen ook spreektaal.

Het Standaardnederlands Rond 1500 sprak en schreef iedereen in Nederland zijn eigen dialect. Er was geen standaardtaal. In de 16 e eeuw kwam er iets op in Europa. Wat was dat? Wat moest er toen komen? Wat was de invloed daarvan op de schrijftaal?

Het Standaardnederlands In 1498 gebeurde er iets in Friesland. Wat was dat? De schrijftaal was toen nog Fries. Tussen 1498 en 1550 veranderde dat. Na 1550 werd er geen Fries meer geschreven. Hoe kan dat? Wat werd er toen wel geschreven?

Het Standaardnederlands Het Standaardnederlands is ontstaan rond Het veranderde sterk in de 17 e eeuw. Dat kwam door: * schrijvers (P.C. Hooft, Joost v.d. Vondel enz.) * Statenbijbel (1637) Hoe kwam het nieuwe Standaardnederlands eruit te zien?

Het Standaardnederlands Het Standaardnederlands was tussen 1550 en 1950 vooral schrijftaal. Wie spraken het? Waardoor werd het na 1950 steeds meer de algemene spreektaal? Wat gebeurde er met de dialecten?

Het Standaardfries Sinds wanneer werd er geen Fries meer geschreven? In 1667 verscheen er voor het eerst in ruim honderd jaar weer een Fries boek. Weet je hoe dat heette en wie het geschreven had?

Het Standaardfries Gysbert Japicx,

Het Standaardfries In de 19 e eeuw spraken de mensen in Friesland Fries. Ze schreven Standaardnederlands. Er werd toen over een eigen schrijftaal gediscussieerd. Er waren drie ideeën: - de schrijftaal van voor de taal van Gysbert Japicx - de moderne spreektaal

Het Standaardfries Welke van de drie ideeën is uiteindelijk gekozen? Welk gevolg heeft dat vandaag de dag? Wat is de rol van het Standaardnederlands in Friesland? En van het Standaardfries? Wat gebeurt er met de twee standaardtalen in de 20 e eeuw? Wat voor rol speelt het Engels in Friesland/Nederland?

Vragen 2 Wanneer zijn de standaardtalen ontstaan? Wanneer zijn mensen de standaardtalen gaan spreken? Waarom vinden mensen de standaardtaal vaak vreemd? Wat is ouder: dialect of standaardtaal? Wat is ouder: Fries, Nederlands of Engels?