Opsomming Gebruik de knoppen op het Start-lint in de sectie ‘Alinea’. Opdrachtgeverschap en intern toezicht 25 februari 2016.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoeveel pensioen krijg ik straks?
Advertisements

“Die verzuimdossiers kosten mij teveel tijd”
De kracht van mensen 16 februari 2011.
Naar fair en effectief toezicht Jan Maas, Maas Bestuursvraagstukken Landelijke bijeenkomst Kinderopvang 5 november 2009.
Ondernemingsplan van <Naam van jullie bedrijf>
Van traditionele projectorganisatie naar waardeontwikkeling
RESULTAATGERICHT WERKEN in verbinding met de totale organisatie
Opsomming Gebruik de knoppen op het Start-lint in de sectie ‘Alinea’. REGISSEREND OPDRACHTGEVERSCHAP OnderhoudNL congres 25 november Marc Calon Voorzitter.
Zonne-Energie met Georgi Tuaev Tessa te Riele.
Hoeveel pensioen krijg ik straks?
Strategische vernieuwing door propositieontwikkeling
Veranderingen bij ICT afdelingen, cultuur en processen Rosemarijn de Groot 18 januari 2012.
Thinkquest2 versie 2013 info: vanaf februari 2013.
Aannemingsbedrijf H.J. Jurriёns B.V. te Utrecht. Nils Blom.
Omzet.
Visie op HNW juni Belang van een Visie Een Visie op Werken is de overkoepelende beschrijving hoe een organisatie werk in de toekomst ziet. De visie.
Welkom e.v.a.. Energie Gilze Rijen is een initiatief van Club Klimaatneutraal Gilze- Rijen Opgericht in 2009 met als doel een beweging te starten naar.
Kritische succesfactoren bij reorganisaties
Energiesprong bouwlokalen 1.
Auke Hofstra B.V. Production Improvement Competentiemanagement.
Sportcentrum Vianen.
Gijs van Leeuwen Inkoper/adviseur
Facility management en inkoop
Proces en Product.
Hoofdstuk 1 De de vakbekwame manager
Door M.J.Roos Hogeschool Rotterdam Cluster Ribacs
Model VS UAVgc op basis van SE
Public design – Concept 2 Pascal Burggraaf Pim Donkerlo Joris van Laernhoven Wakker worden!
Opsomming Gebruik de knoppen op het Start-lint in de sectie ‘Alinea’. Zonnig Huren René van Genugten Huurbeleid en Duurzaamheid Aristo 12 mei 2012.
Convenant Rotterdam Half Time Tribune MKB-Rijnmond 1 1.
Visie & Strategie.
Visie & Strategie.
Nike Supply Chain Management
Professioneel opdrachtgeverschap
De ‘lust’ van aanbestedingen Aanbesteden bevordert goed opdrachtgeverschap
PRIVATISEIRNG BUITENSPORT INFORMATIE AVOND PRIVATISERING BUITENSPORTACCOMMODATIES DINSDAG 17 MAART 2015 Datum: 16 maart 2015.
Samen bouwen aan de toekomst ‘Perspectief financiering’ Eric Vleminckx, Manager Real Estate Finance Brussel, 25 februari 2015.
Dienstverlening is van ons allemaal! Praktijkmiddag Dienstverlening Hoogeveen 10 september 2015.
Congres Rechtmatige zorg: Een kijkje in de keuken van de medisch specialist Herman-Jan Pennings, longarts Michael Ehlen, Manager F&C Laurentius ziekenhuis,
Opsomming Gebruik de knoppen op het Start-lint in de sectie ‘Alinea’. PRESTATIEAFSPRAKEN NIEUWE STIJL.
SKILLS KWARTAAL 4 Kwartaal 4 les 1. Indeling kwartaal 4 WeekInhoud les Week 1Canvas business model en oefenen Week 2Theorie over schrijven technisch paper.
Prestatiecontracten Rotterdam Ard den Outer / Gert Jan de Looze Stadsontwikkeling, Gemeente Rotterdam Oktober 2015.
MIJN WEBSHOP YANAH PRUYM, MEB D. HOME PAGINA
Les: Inkoop & Productmanag ement Keuzevak Marketing Groen Ondernemen Coen van Wetering NazorgSpecificerenSelecterenContracterenBestellenBewaken.
Thomas Belmans Marijn Peeters
Opsomming Gebruik de knoppen op het Start-lint in de sectie ‘Alinea’. OPDRACHTGEVERSCHAP EN HET BELANG VAN EN VOOR INTERN TOEZICHT ‘Een commissaris moet.
Total Costs of Ownership Marktdagen Bouwend Nederland (Alkmaar, 20 februari)
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
JONG ONDERNEMEN op de afdeling handel & administratie.
Bouw en verbouw van een accommodatie Het bouwprocess.
Verkenning Informatievoorziening Sociaal Domein Decentralisaties Jeugd, WMO, Participatie Hans Versteeg - VNG Expertmeeting Informatievoorziening GGD-NL.
Hoogwater Beschermings Programma Contract Spagaat voor risico’s Kabels en Leidingen Hennes de Ridder.
Assetmanagement Een nieuwe manier van beheer. Assetmanagement in Dordrecht Wat is Assetmanagement? En wat is het verschil met de huidige werkwijze? Welke.
Domein Verhoudingen 11 Rente van spaartegoeden 2 Rente van spaartegoeden Als je geld op een spaarbankrekening stort en voor langere tijd laat staan,
Elektronische Leer Omgeving “de rode draad in het onderwijs” bron: A. Van der Hoeff.
Informatieavond oud papier Welkom en inleiding programma.
Opsomming Gebruik de knoppen op het Start-lint in de sectie ‘Alinea’. REIN HAGENAARS Bestuurder Wonen Noordwest Friesland Lid algemeen bestuur Aedes Lid.
Jacqueline Kerkhoffs Juni We liggen op koers Wetgevingstraject: –Concept wet –Internetconsultatie –Advies onderwijsraad –Bijstelling wetstekst –Ministerraad.
Casus Lochem Wesley Veekman. 2 februari 2009 Het speelveld 12 openbare basisscholen Afspraken over gescheiden geldstromen (schoolbestuur en gemeente)
Communicatie met leden Taakverdeling bestuur Erick van der Schouw Henk Edgar Februari 2016.
Open convenant aanpak PIANOo-congres 2017
Inleiding Gerard Erents 23 maart 2017
Afdeling in de steigers… Jan Kappers
V.
Bedrijfseconomie, Ondernemerschap en Financiële Zelfredzaamheid
Veranderende rol van de bouwer
Bestekken.
Kostprijsberekening in het kader van persoonsvolgende financiering
Netwerk Conceptueel Bouwen
oefenfirma ‘Keizer Karel’
Transcript van de presentatie:

Opsomming Gebruik de knoppen op het Start-lint in de sectie ‘Alinea’. Opdrachtgeverschap en intern toezicht 25 februari 2016

Opsomming Gebruik de knoppen op het Start-lint in de sectie ‘Alinea’. wat is professioneel opdrachtgeverschap? Tom Smeulders partner bij lid Raad van Toezicht OnderhoudNL

Opsomming Gebruik de knoppen op het Start-lint in de sectie ‘Alinea’. wat is professioneel opdrachtgeverschap? Wie heeft de portefeuille o vastgoed, o financieel, o juridisch, o governance / compliance? Wie is voorzitter?

Opsomming Gebruik de knoppen op het Start-lint in de sectie ‘Alinea’. wat is professioneel opdrachtgeverschap? Wie denkt er bij opdrachtgeverschap aan o nieuwbouw, o onderhoud, o ICT / informatisering / automatisering, o woonruimteverdeling, o accountantscontrole?

Opsomming Gebruik de knoppen op het Start-lint in de sectie ‘Alinea’. wat is professioneel opdrachtgeverschap? opdrachtgeverschap gaat over uitbesteden – inkopen – outsourcen en gaat verder dan de bouwsector professioneel opdrachtgeverschap gaat over o risico’s onderkennen en kwantificeren o bepalen welke risico’s je zelf aan kan o bepalen welke manier van uitbesteden past bij de opgave en past bij je eigen organisatie

Opsomming Gebruik de knoppen op het Start-lint in de sectie ‘Alinea’. wat is professioneel opdrachtgeverschap? professioneel opdrachtgeverschap is niet klaar met de notitie Aanbestedingsbeleid op de site zetten is niet 500 blz dikke bestekken en hopen dat het goedkoper wordt is niet een open opdracht op regiebasis “omdat je dan altijd nog kan bijsturen” is niet “zo doen we het al jaren en dat gaat goed” is zeker niet streven naar het 18 e bronzen beeldje op de kast van die goede aannemer

Opsomming Gebruik de knoppen op het Start-lint in de sectie ‘Alinea’. wat is professioneel opdrachtgeverschap? bij de start van een opgave o bepaal wat je wilt hebben, door de prestaties vast te leggen en is dus niet: door wie wil ik het laten maken o bepaal het budget én de exploitatiekosten & -opbrengsten en dus niet alleen de stichtingskosten o bepaal de manier van selecteren o schets duidelijke kaders (niet per se de kortste) o benoem de selectiecommissie / organiseer het minimaal 4-ogen-principe in alle fases (nb! deskundigheid)

Opsomming Gebruik de knoppen op het Start-lint in de sectie ‘Alinea’. wat is professioneel opdrachtgeverschap? selectieproces o selecteer niet meer alleen op prijs, maar op prijs én prestatie (en in de juiste verhouding) o kijk bij prijs niet alleen naar realisatiekosten, maar naar TCO (total cost of ownership) dus ook onderhoud en beheerlasten (energie!) o kijk ook naar snelheid (rente / overlast) en foutloos opleveren o zorg voor een deskundig (onafhankelijk) voorzitter van de selectiecommissie

Opsomming Gebruik de knoppen op het Start-lint in de sectie ‘Alinea’. wat is professioneel opdrachtgeverschap? andere manieren van selecteren prestatiegericht opdrachtgeverschap functioneel specificeren eerste straat bij de stoplichten linksaf, dan vierde straat rechts en bij de rotonde derde afslag dan de weg volgen tot er een kerk aan de rechterhand staat. Daar linksaf de oprit naar de snelweg op die volgen tot afslqg 35 naar het vliegveld, snel! bron: CROW

Opsomming Gebruik de knoppen op het Start-lint in de sectie ‘Alinea’. wat is professioneel opdrachtgeverschap? andere manieren van selecteren conceptueel bouwen o bijna alle bouwers hebben een concept o het is geen standaard product, maar een proces o het is goedkoper, gaat sneller en wordt beter o het bestaat voor eengezinswoningen, voor gestapelde bouw en ook voor renovatie

Opsomming Gebruik de knoppen op het Start-lint in de sectie ‘Alinea’. wat is professioneel opdrachtgeverschap? andere manieren van selecteren RGS resultaat gericht samenwerken o vooral onderhoud o maar ook het dagelijks onderhoud o niet alleen beter tegen lagere kosten, maar ook vermindering administratieve lasten o selecteren op deskundigheid en aanbieding complete proces

Opsomming Gebruik de knoppen op het Start-lint in de sectie ‘Alinea’. wat is professioneel opdrachtgeverschap? termen die iedereen moet kennen o DB, design & build (design & construct) o DBM, design, build & maintain o DBFM, design, build, finance & maintain

Opsomming Gebruik de knoppen op het Start-lint in de sectie ‘Alinea’. wat is professioneel opdrachtgeverschap? termen die iedereen moet kennen BIM, bouw informatie management / virtueel bouwen

Opsomming Gebruik de knoppen op het Start-lint in de sectie ‘Alinea’. wat is professioneel opdrachtgeverschap? professioneel opdrachtgeverschap is vooral deskundig loslaten en vertrouwen geven