Wat is een verstandelijke beperking en wat zijn de gevolgen ervan?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
2013 behandelrichtlijn Loopvaardigheid van kinderen en adolescenten met Spina Bifida Dr. Barbara Ivanyi kinderrevalidatiearts Academisch Medisch Centrum.
Advertisements

WORKSHOP MPG CONGRES ‘Herkennen signalen LVB’
Jongeren met visuele beperking: persoonlijk netwerk en welbevinden
Onderwerpsverkenning
Klinische diagnostiek van aan autisme verwante stoornissen
1e Bachelor Toegepaste Psychologie A
Siel Claerhout 1BATP B1 Aan autisme verwante contactstoornissen: klinisch beeld en classificatie Serra, M., Mulder, E., Minderaa, R. (2002). Aan autisme.
Synthese artikel Risico’s, risicofactoren en kansen in de ontwikkeling van kinderen met een gehoorstoornis. Lien Kaes 1BaOC.
Autisme en intelligentie
Psychotherapie bij ouderen
Gedrag in organisaties, 9e editie
Verstandelijke beperking
Aangeboren gehoorverlies en ontwikkeling
Maatschappelijke gezondheidszorg GGD
Inhoud artikel H.F.A Diesfeldt
Autismespectrumstoornissen
Angststoornissen bij kinderen met autismespectrumstoornissen
Informatie: gedragsproblemen.wikidot.com
Autisme Spectrum Stoornissen
Autisme in de dagelijkse praktijk
Focus op motivatie en communicatie
Ouder worden met een verstandelijke beperking, volgens mensen zelf en hun familie (Mieke Cardol en Tineke Meulenkamp) Ine Mestdach 1BaO b2.2.
Psychotherapie bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperking (Richard vuijk) Aline Vanneste 1BaO B2.2.
Emilia Dejager, 1BATP B1 Pervasieve ontwikkelingsstoornissen bij kinderen en jeugdigen met een lichte verstandelijke beperking de Bildt, A., Kraijer, D.
Belang Kind Verdeelmodel Verevening
INTRODUCTIE Hoog en laag IQ Thuis situatie Externe locatie(s) Intensief begeleidingstraject Kortdurend en langdurend Nazorg Coaching Voorlichting.
Sturen op Zelfsturing Living Lab WMO-werkplaats 26 januari 2015
Verstandelijke beperking. Chromosomale aandoeningen Prenatale diagnose Postnatale diagnose.
Deel 2: Ethiologie van verstandelijke beperking
Ambulante Ondersteuning in de Wmo 2015
Intensieve gedragstherapie aan jonge kinderen met een autismespectrumstoornis in kinderdagcentra Sarah Dewitte 1 BaTPa.
Verstandelijke beperking
Ontwikkelingen in de genetische diagnostiek van verstandelijke beperking Maya Wauters 1BaO B2.
Deel 1: Definitie, geschiedenis en prevalentie
Gedragsproblemen bij mensen met een beperking.
Alice Hammink, MSc Dr. Ir. Carola Schrijvers 30 oktober 2012
Oriëntatie op het beroep
Oriëntatie op het beroep Kwartaal 1 Week 3 Marie-Joze van Raak
De domeinen & Niveau bij ABB.
Hoofdstuk 10: Taal- en leerstoornissen
Opvoedrelaties onder spanning B
Oriëntatie op het beroep
Oriëntatie op het beroep Kwartaal 1 Week 4
SADANopdracht Wat dansen met je doet. Een kwalitatief onderzoek bij kinderen met een mentale beperking. Michelle Vandenhende.
Stress Mensen met ASS ervaren mogelijk meer stress in bepaalde situaties dan mensen zonder ASS. Stress kan leiden tot meer autistisch gedrag. Hoe zijn.
Functioneel | Herstel Een visie vanuit de psychische gezondheidszorg Jaap van der Stel – Lector GGz – Hogeschool Leiden.
JAN PIETER HEIJE Cheyenne Cubuk & Erwin Duits. ● VOBC, LVB behandelcentra in Nederland ● Pluryn  Hietveld, Beele, Hoenderloo Groep, JOBSTAP, Werkenrode,
Psychosociale behoeftepeiling versus aanbod van zorg aan adoptief-pleegkinderen met FAS(D) Margreet Wolthuis, student toegepaste psychologie.
Grenzeloos onderwijs genieten Een samenwerkingsproject tussen Tyltylcentrum De Witte Vogel – RESPONZ en KDC de Joppe - Steinmetz | de Compaan.
ADHD Hoe gaat het nu en hoe willen we het straks in Almere?
Verstandelijke beperking Door Matthias Mievis. Inleiding  Verstandelijke beperking: vormen en definities  VB en intelligentiebepaling  VB en het bepalen.
Informatievergadering 21 mei 2016 – Het GielsBos Inschatting van de zorgzwaarte Psycho-pedagogische dienst.
SADAN HOOFDOPDRACHT SYNTHESE BASISARTIKEL Cynthia van Acker 1 BaTP B1.
Cerebrale parese: Over welke kinderen en jongeren hebben we het?
Oog voor Jongeren met een licht verstandelijke beperking Jopie Nooren Voorzitter Raad van Bestuur Lunet zorg 3 september 2012.
Wat houdt het M-decreet in?. HET BEGRIP M-DECREET.
Dementie en een verstandelijke beperking
Dagondersteuning (WMO – algemene voorziening) Overgang
Participatiebijeenkomst Donderdag 23 februari 2017
Zorgvragers in de gehandicaptenzorg
Dementie bij mensen met een verstandelijke handicap
Mensen met verstandelijke beperkingen in de samenleving
Dr. Eric Schoentjes Universitair Ziekenhuis Gent
Ontwikkelingen in genetische diagnostiek van verstandelijke beperking
Kenniskring jobcoaching SBCM
Duurzame verslavingszorg
ASS en seksualiteit Dorinda Altena Behandelzaken 15 februari 2019.
Havo lesboek deel 1 ~ Hoofdstuk 1
Transcript van de presentatie:

Wat is een verstandelijke beperking en wat zijn de gevolgen ervan? Elke Stragier 1BaSW-c

Mensen met een verstandelijke beperking hebben intellectuele en sociale beperkingen Iemand met een verstandelijke beperking heeft een aangeboren of een later in de ontwikkeling optredende beperking in het intellectueel functioneren. Dit gaat gepaard met beperkingen in de sociale(zelf)redzaamheid.

American Association on Intellectual and Developmental Disabilities (AAIDD) hanteert 3 criteria voor diagnose Een significante beperking in het intellectuele functioneren = een IQ van twee of meer standaarddeviaties beneden het populatiegemiddelde. Gelijktijdig optredend met een significante beperking in het adaptieve gedrag. Het optreden van deze beperkingen vóór het 18e levensjaar.

Intellectueel functioneren wordt gemeten via IQ-test Intelligentiebeperkingen worden gemeten met een valide en betrouwbare intelligentietest in een individueel onderzoek. Voor een verstandelijke beperking is de grens een IQ van 70-75. Bij zeer jonge kinderen, op oudere leeftijd is een klinisch oordeel op basis van professionele criteria en uitgangspunten van belang.

Traditioneel is het niveau van intellectueel functioneren als volgt onderverdeeld: Zwakbegaafd: IQ 70/75-85/90. Lichte verstandelijke beperking: IQ 50/55-70. Matige verstandelijke beperking: IQ 35/40-50/55. Ernstige verstandelijke beperking: IQ 20/25-35/40. Diepe verstandelijke beperking: IQ lager dan 20/25.

Ondersteuningsbehoefte belangrijk naast IQ Een laag IQ (lager dan 70/75) is een vereiste, maar geen voldoende voorwaarde voor de diagnose 'verstandelijke beperking'. Er moet gelijktijdig een beperking in conceptuele, praktische en/of sociale vaardigheden aanwezig zijn. De diagnose is daarmee gebaseerd op de ondersteuningsbehoefte. De ondersteuningsbehoefte van een persoon kan niet betrouwbaar worden afgeleid van diens IQ.

Ondersteuningsbehoefte van verstandelijk gehandicapten varieert De AAIDD onderscheidde tot 2004 grofweg vier niveaus van ondersteuningsbehoefte. Deze variëren van ‘intermittent’ (alleen op bepaalde momenten) tot ‘pervasive’ (constant en zeer intensief). Deze niveaus zijn afhankelijk van de omgeving waarin iemand verkeert of van bijkomende stoornissen en beperkingen.

Verschillende aandoeningen gaan gepaard met een verstandelijke beperking Een bekende aandoening is het Downsyndroom. Vaak bij genetische aandoeningen, zoals het Fragiele-X-syndroom, het Rett-syndroom en het Angelmansyndroom. Bepaalde gezondheidsproblemen komen vaker voor onder mensen met een verstandelijke beperking, zoals epilepsie, zintuigstoornissen, huidproblemen, psychische problemen, dementie en andere psychische stoornissen. Andere voorkomende gezondheidsproblemen zijn obesitas, gastro- oesophage reflux, immunisatieproblematiek en tandheelkundige problemen.

Subjectieve aspect van de kwaliteit van leven moeilijk te meten Bij personen met een verstandelijke beperking is er sprake van beperkingen in communicatie, zelfverzorging, zelfstandig kunnen wonen, werk, sociale en/of relationele activiteiten. Deze beperkingen leiden vaak tot een mindere kwaliteit van leven op het gebied van huisvesting, inkomen, gezondheid en toegang tot werk. Ook het oordeel van de persoon zelf (tevredenheid met zijn bestaan) is voor het begrip van belang. Het subjectieve aspect is lastig te onderzoeken vanwege hun beperkte intelligentie.

Bedankt voor het kijken!