Dieren, gedrag en leefomgeving

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Vraag 1: Welke dieren leven in de Nederlandse vee-industrie?
Advertisements

Paragraaf 1.3 Jagers worden boeren.
Thema 4 DNA Ongeslachtelijke voortplanting.
Hoe het houden van vee de kansen van de Europeanen bepaalden.
Door Fleur Nyncke Eemsing
Ontstaan van soorten Naar de vragen
Oriëntatie op de sector
Voortplanting! Specialisatie Grote huisdieren Les 1: fokken.
Paragraaf 1.4 Leven van de landbouw.
2VMBO B/K Mens & maatschappij
het is een heel schattig dier
Basisstof 1: De evolutietheorie
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Vogels H 1 Hoenders en Dwerghoenders
Boerderijen in Friesland
Terugkoppeling vorige les. Uitleg met opdracht. Filmpje met opdracht.
Tijd van jagers en boeren – – 3000 VC
Hoofdstuk 2 Paragraaf 1 Soorten en namen. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken paragraaf 1  Maken paragraaf 1.
Dieren, gedrag en leefomgeving
Duurzame fokkerij Bijdragen aan een duurzame fokkerij.
13.3 Soorten veranderen Evolutie.
Duurzame fokkerij In het belang van mens en dier.
Taak 2: Fokdoel & erfelijkheidsgraad Fokkerij 2. Wat is een fokdoel? Beschrijving van de eigenschappen die je moet verbeteren om tot de ideale veestapel.
De Romeinse tijd Ave Caesar Ave Legionair.
(Pre-) Historie Wat is wat? Een gelijktijdig begin?
Gemaakt door Nina & Abbey
Brainstormen over voortplanting Uitleg over Project Voortplanting start project Maar eerst: voorstellen en gedragsregels * Wat gaan we doen vandaag.
De mens en zijn milieu ZW4 Hoofdstuk 4. §1 De mens en het milieu Milieu: de omgeving waarin een organisme leeft Mens en milieu: de mens en zijn omgeving.
Huisvesting en Hygiëne
7.1 Wat is een fokplan Een fokplan is een uitgewerkt programma om een groep dieren genetisch te verbeteren. In een fokplan beschrijf je het fokdoel en.
6.1 Wat is genetische diversiteit?
5.1 Hoe bepaal ik waar ik op moet selecteren?
Fokkerij 1.1 Wat is genetica?.
Wat gaan we doen vandaag
4.1 Wat zijn selectiepaden?
2.1Domesticatie film domesticatie
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 3 Niveau 2.
Fokkerij 1.1 Wat is genetica?.
Hoe organiseer ik de fokkerij
Cursus 2.3 Het Leven van de Eerste Boeren Klas 1 BK Lesweek 4
Voortplanting Genetica Blok 7
Hoe organiseer ik de fokkerij
Inteelt Fokkerij 2.
Kattenrassen.
Tijd van jagers en boeren
7.1 Wat is een fokplan Een fokplan is een uitgewerkt programma om een groep dieren genetisch te verbeteren. In een fokplan beschrijf je het fokdoel en.
Vragen over de film ‘Dier en Industrie’
Fokkerij 1.1 Wat is genetica?.
Voeren en verzorgen Periode 1 – Taxonomie, rasgroepen en rassen
Tijd van jagers en boeren – – 3000 VC
3.1 Fokdoel: wat wil ik en wat kan ik bereiken
Hond / Kat Les 1.
Hoe selecteer ik ouderdieren?
Les Verzorgen Theorie Varken Klas D41.
4.1 Wat zijn selectiepaden?
Wat gaan we doen vandaag
Wet- en Regelgeving, deel 2
Diersoortverdieping: het konijn
Fokkerij organisaties
Fokwaarde Fokkerij 2.
Fokkerij organisaties
6.1 Wat is genetische diversiteit?
Inteelt (Bokkencirkel)
Welke kenmerken kan en wil ik verbeteren? (Hfd 3 van ELF)
§1.2 Jagers worden boeren In deze paragraaf leer je over:
5.1 Hoe bepaal ik waar ik op moet selecteren?
TIJD VAN JAGERS EN BOEREN. FILM: BC BC is een film over het leven van een jager verzamelaar, hij is zeer onrealistisch maar dat neemt niet.
1 In deze paragraaf leer je over: Uitvinding van de landbouw Landbouwsamenlevingen Ingrijpende verandering §1.2 Jagers worden boeren © Noordhoff Uitgevers.
Transcript van de presentatie:

Dieren, gedrag en leefomgeving

Domesticatie Het begrip domesticatie Domesticatie is het proces waarbij het wilde dier tot huisdier wordt gemaakt.

Domesticatie Ontwikkeling in domesticatie De meeste nu bekende huisdieren zijn afstammelingen van diersoorten waarop de mensen vroeger jaagden of die rond hun verblijven leefden. Later werden ook andere dieren zoals cavia, hamster en woestijnrat gehouden. Zij kwamen als levende souvenirs mee van ontdekkingsreizen. Als laatste zijn mensen kooi- en volièrevogels, terrariumdieren en aquariumvissen in gevangenschap gaan houden, zonder dat er echt sprake is van domesticatie.

Domesticatie Ontwikkeling in domesticatie Domesticatie ging het gemakkelijkst bij dieren die in kuddeverband leefden of een roedelinstinct hebben. Zij accepteren een zekere hiërarchie (rangorde) en daardoor ook de mens.

Domesticatie Veranderingen bij dieren door domesticatie In het wild hebben alle vormen en kleuren een duidelijke functie en vergroten de overlevingskansen van het dier. Bij tamme dieren is dat beslist niet meer het geval. Deze verschillen tussen huisdier en het wilde dier zijn heel duidelijk. Bijvoorbeeld: Wildkleur is bij veel dieren verdwenen. Verschil in kleur tussen mannelijk en vrouwelijk dier verandert. Dieren met aalstreep staan dichter bij wilde voorouders dan andere soortgenoten. In het wild kom je bij hondachtigen geen kortbenige vormen tegen. Gewicht en vorm is veranderd (krulveren kippen, dikke billen bij koeien etc.)

Domesticatie Tam, verwilderd en wild Tam: dier is gedomesticeerd en hanteerbaar, niet bang voor de mens. Je laat het dier niet zelfstandig worden. Verwilderd: gedomesticeerd dier dat lange tijd niet in aanraking is geweest met de mens en hierdoor niet hanteerbaar meer is en vaak zelfs bang voor de mens. Bijvoorbeeld een verwilderde kat. Wild: een zelfstandig dier dat niet afhankelijk is van de mens. Niets van het erfelijk materiaal veranderd. De dieren blijven wild. Domesticatie is dan ook iets anders dan het temmen van een dier!!!

Rassen Wat is een ras? Een ras is een diergroep die bestaat uit dieren met dezelfde erfelijke eigenschappen. Ze zijn raszuiver als ze bij onderlinge paringen deze eigenschappen en kenmerken overdragen op de nakomelingen.

Rassen Het ontstaan van rassen Omdat mensen onder verschillende omstandigheden leefden, ontstonden er ook verschillende doelen waarvoor de dieren gebruikt werden. Bijvoorbeeld: Koeien voor vleesproductie; Koeien voor melkproductie; Koeien om ermee te ploegen; Dikke kippen die dienst deden als vleesleverancier; Lichtere kippen die veel eieren legden; Heemhonden (bewaken huis en haard); Jachthonden (opsporen van wild); Etc.

Rassen Veredeling Veredeling  verbeteren van landbouwhuisdieren (commerciële instelling, bedrijfsmatig houden van dieren). Men houdt zich bezig om de rassen te verbeteren om een betere of hogere productie te krijgen. Voorbeelden: Dikbilkoeien; 16 tepels aan een zeug i.p.v. 14; Hogere melkproductie koeien; KI ET

Rassen Sportfokkerij Het verbeteren van bestaande rassen of het ontwikkelen van nieuwe rassen met een niet-commerciële instelling. Dieren moeten gedomesticeerd zijn! Vind jij dat er grenzen gesteld moeten worden aan het fokken met dieren? Voor elke diersoort zijn er vaak meerdere organisaties die zich voor de fokkerij inspannen. Er is vaak een landelijk overkoepelende organisatie.