De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

7.1 Wat is een fokplan Een fokplan is een uitgewerkt programma om een groep dieren genetisch te verbeteren. In een fokplan beschrijf je het fokdoel en.

Verwante presentaties


Presentatie over: "7.1 Wat is een fokplan Een fokplan is een uitgewerkt programma om een groep dieren genetisch te verbeteren. In een fokplan beschrijf je het fokdoel en."— Transcript van de presentatie:

1 7.1 Wat is een fokplan Een fokplan is een uitgewerkt programma om een groep dieren genetisch te verbeteren. In een fokplan beschrijf je het fokdoel en geef je aan via welke stappen je dat doel wilt bereiken.

2 Stappen in een fokplan Omschrijven fokdoel (wat wil ik bereiken?/wat is je ideaalbeeld?) Aanschaf fokdieren Partnerkeuze Fokken in de praktijk Selectie Evaluatie

3 7.2 Wat wil ik bereiken? Welke diersoort? Geld verdienen of hobby?
Wettelijk eisen, investeringsmogelijkheden, ruimte en tijd? Win zoveel mogelijk informatie in! Je kunt niet zo maar elke diersoort kiezen om mee te fokken.

4 7.2 Wat wil ik bereiken? Rol van de fokkerijorganisatie
Evenementen/keuringen organiseren Vakbladen/publicaties Verzamelen en/of berekenen gegevens Rasstandaard Ideaalbeeld Het ideaalbeeld van een dwerggeit.

5 Wat wil ik bereiken? Fokdoel (voorbeelden) Zo veel mogelijk melk
Zo veel mogelijk biggen Zo hoog mogelijk eiwit Zo veel mogelijk spenen De structuur van de veren van een kip Bij dit schapenras maken vorm en hoeveelheid horens deel uit van het fokdoel.

6 7.3 Aanschaf van fokdieren
Aanschaf is basis van je fokkerij en bepaalt succes Krijg een goed beeld van het ras Via fokkerijorganisatie Mogelijk uit buitenland Eigenschappen die je fokdoel ondersteunen Beperk het aantal eigenschappen Verkrijg informatie over erfelijkheid Stel ondergrenzen in

7 Aanschaf van fokdieren
Andere criteria bij aanschaf Vruchtbaarheid Moedereigenschappen Toomgrootte Geboorteverloop Daadwerkelijke aanschaf Flinke investering Wel de basis om verder te fokken. Ben niet te zuinig. Controleer gezondheidsstatus Een belangrijk kenmerk in iedere fokkerij is vruchtbaarheid

8 7.4 De fokkerij Omstandigheden (milieu) voor dieren is erg belangrijk
Fokwaardeschatting Basis van fokkerij Van verwachtingswaarde tot echte fokwaardes Inteelt Voorkomen begint bij registreren Inteeltdepressie Er zijn verschillende manieren om dieren individueel herkenbaar te maken.

9 De fokkerij Samenstellen ouderparen Fokdoel uitgangspunt
Kies op basis van erfelijke aanleg en inteelt Dekking, dracht en geboorte Gebruik ook de gewenste vader Kies voor nd of ki Zorg voor goed milieu rondom dekking, dracht en geboorte

10 7.5 Selectie en evaluatie Eerste selectie op fysieke eigenschappen
Zwakke dieren Erfelijke afwijkingen (meld dit!) Slechte groeiers Andere niet gewenste eigenschappen DNA-selectie Drager erfelijke afwijkingen Slechte genen gewenste eigenschappen Vroege selectie mogelijk Met DNA-onderzoek kan er al informatie worden verkregen over de erfelijke aanleg van de pups.

11 Selectie en evaluatie Is de dochter echt beter dan de moeder?
Selectie op fokdoel Ook op latere leeftijd Op basis van steeds betrouwbaardere fokwaardes Beoordeling door kenners De nieuwe generatie ouderdieren Steeds dichter bij fokdoel Eventueel fokdoel bijstellen Fokkerij is ook geduld hebben Generatie-interval per diersoort anders video Samen Is de dochter echt beter dan de moeder?


Download ppt "7.1 Wat is een fokplan Een fokplan is een uitgewerkt programma om een groep dieren genetisch te verbeteren. In een fokplan beschrijf je het fokdoel en."

Verwante presentaties


Ads door Google