Guus Schrijvers, directeur/bestuurder a.i. ZorgbelangFryslân 29 oktober 2015 TIEN TIPS OM HET KEUKENTAFELGESPREK TE VERBETEREN: WEL OF NIET OVERNEMEN?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Aandacht voor het steunend netwerk
Advertisements

Regie in eigen hand Symposium seniorenbelangen HSL 24 oktober 2012
Innoveren voor gezondheid
Binnen een VPG-setting
Flip Jan van Oenen Clemens Bernardt
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Triple Aim: theorie en model
Rond de (keuken)tafel, over het versterken van zelfregie
BEWONERSVERENIGING GARSTKAMP Toekomst bestendig wonen
Alzheimer Een haperend geheugen
Waarom op afstand samenwerken? Omdat het ….. Ronald Scherpenisse Information Worker Microsoft B.V.
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
De huisarts en dementie. Programma 1.Wat maakt u mee in uw dagelijkse praktijk 2.Verwijzing en diagnostiek 3.Het vervolg van het ziekteproces 4.Aandacht.
Waarde-volle zorg LPZ, 11 oktober Opbouw Voorstellen Ontwikkelingen Ander perspectief In gesprek 2.
Eindmeting proeftuin Wmo Symposium ‘Samen met elkaar’, 31 oktober 2007.
Stelling 1 Zorgaanbieders moeten samen regie gaan voeren op de totale zorg in een regio. Waarom eens, waarom oneens. Daarbij zien wij de volgende kansen.
Ondersteuning van mantelzorgers Vlaams Patiëntenplatform vzw 27 april 2009 Gent.
Werken aan samen samenspel hulpverleners en naasten
Wmo-beleid Drechtsteden Lenne van de Merwe 2 juni 2014.
Beleid dementiezorg VGZ 2013
Kwaliteitscriteria; wat, waarom en hoe? Lisenka van Loon, projectleider NFK 19 april 2010.
De patiënt aan zet Lynn Rulkens Programmamanager zorginnovatie, CZ
Themabijeenkomst 1oktober 2009
Uw gemeente & mensen met een beperking
Uw gemeente & mensen met een verstandelijke beperking Welkom!
Integrale zorg een stap verder brengen
Evaluatie . Duurzame Zorg Academische Werkplaats Limburg
Op weg naar een solide Pgb in de Wmo en de Jeugdwet
Informatiesessie Armoedebeleid
Gemeente Ede.
Opnieuw samen leven met elkaar Presentatie Congres 25 november 2014.
Informatiebijeenkomst 24 maart 2015 Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Samenwerken rond mantelzorg Alleen ga je sneller, samen kom je verder
Veranderingen in de zorg
Regie over eigen leven..
Welkom bij de derde bijeenkomst van Familie (in)zicht
Wmo zorg & ondersteuning in 2015.
De rol van gezondheidscentra in de komende 10 jaar Voordracht van prof. Guus Schrijvers bij het 25 jarig bestaan van het Gezondheidscentrum Reeshof op.
Guus Schrijvers, directeur/bestuurder a.i. ZorgbelangFryslân 13 november 2015 DE EIGEN REGIE EN KWALITEIT VAN ZORG NU WE LANGER THUIS “MOETEN” WONEN.
Kansen voor/door begeleiding De toeleiding Het aanbod.
Kwartaal 1 Week 3 Jennifer de Vries med.hro.nl/vrije.
Zorg Verandert en het keukentafelgesprek Trees Flapper Jannie Soepboer 29 oktober 2015.
Interactieve Mantelzorgkamer Share&Care
Landelijk Platform GGz Digitale Zorg vanuit gebruikersperspectief Ambassadeurs Digitale Zorg & Marieke Haitsma (Landelijk Platform GGz)
Bijeenkomst Cliëntenraden Ouderenzorg Regio Groningen, Twente en Arnhem 10 december 2015, 21 en 27 januari 2016 Menzis Zorgkantoor & Zorgkoepel Groningen.
Landelijke Agenda suïcidepreventie Directie Curatieve Zorg, Mw. Mr. M.O. Samuels.
Van AWBZ naar Wlz Betekenis voor wooninitiatieven Themabijeenkomst platform wooninitiatieven 17 oktober 2015 Roland Beukers Directie langdurige zorg.
De financiële setting na 1 januari 2015 en de consequenties voor de zorgboerderij Hans Pietersma.
Triple Aim geldt voor alle partijen in de zorg (verbeteren van gezondheid, verhogen van kwaliteit van zorg, gelijk blijven van kosten Voordracht van prof.
Cliëntenparticipatie Transitie jeugdzorg in de praktijk Zwolle, 3 april 2013.
Mantelzorg is goedkoop maar niet gratis Voordracht van prof. Guus Schrijvers bij het Congres organisatie en financiering van CVA-zorg op weg naar 2020.
Kennisdelen en samenwerken via GGD Kennisnet.. Hoe het begon… Eerste GGD Kennisnet in 2001 Doel: platform voor professionals die bij GGD’en werken zodat.
VOLG: kosten in beeld van multiprobleemgezinnen & Triage 6 maart 2014 Peter Cuyvers, projectadviseur Carole van de Logt, projectleider.
Optimalisering inhoudelijke opname en ontslaggegevens.
Workshop Cliëntenbeleid Kennisbijeenkomst Jeugdzorg 24 mei 2012.
Transities sociale domein VV Uitleg Introductiefilmpje roltraproltrap Kanteling Het gesprek Begrippen.
Iedereen doet mee!. Aanleiding Nodig in nieuw zorglandschap.
Regionale bijeenkomst beroepsregistratie 20 juni – 30 juni Magteld Beun en Berry Tijhuis.
Jaarvergadering Verder Limburg, Beter Brein 18 juni 2016.
KLANTWAARDERING Gabrielle Luhrman 21 maart 2016.
Wat heb jij mantelzorgers te bieden?. Leerdoelen Je onderzoekt en benoemt welke ondersteuningsbehoefte de mantelzorger heeft. Je bespreekt met de mantelzorger.
Persoonsgerichte zorg
Toekomstvisie huisartsgeneeskunde 2022.
SamenOud Herontwerp van het zorgaanbod: naar vraaggerichte, samenhangende, proactieve en preventieve zorg en begeleiding voor ouderen (75+) Coen Ronde Leergemeenschap.
  Verzorging van ouderen in de thuissituatie. Waar lopen wij als verpleegkundige tegenaan?
ISociaal Programma gericht op stroomlijning van informatievoorziening van het sociaal domein om de inwoner sneller aan een passende oplossing te helpen.
5 valkuilen & Tips.
Programma Werksessie wachtlijsten in de contractering Introductie
Transcript van de presentatie:

Guus Schrijvers, directeur/bestuurder a.i. ZorgbelangFryslân 29 oktober 2015 TIEN TIPS OM HET KEUKENTAFELGESPREK TE VERBETEREN: WEL OF NIET OVERNEMEN?

TIEN TIPS: WELKE BESPREKEN WIJ ALS EERSTE? 1. Wel of niet de term keukentafelgesprek handhaven? 2. De cliënt verzoeken om vooraf de vragenlijst in te vullen? 3. Vooraf de cliënt een agenda toezenden over de gespreksonderwerpen die aan bod komen? 4. Cliënten vooraf erop attenderen dat zij recht hebben op een onafhankelijke cliënt ondersteuner (OCO)? 5. De cliënt verzoeken de mantelzorger bij het gesprek uit te nodigen? 6. Wel of niet de vraag stellen aan de mantelzorger: wat heeft u nodig om uw mantelzorg vol te houden? 7. Wel of niet de familierelaties goed uitvragen door middel van gezinstherapeutische en diagnostische instrumenten? 8. Wel of niet actief aanbieden van de Persoons Gebonden Budget – optie? 9. Het gesprek notuleren of alleen gebruiken om de eigen vragenlijst in te vullen? 10. Door workshopdeelnemers zelf in te brengen verbetersuggesties.

KEUKENTAFELGESPREK ALS TERM HANDHAVEN 1.Wel of niet de term keukentafelgesprek handhaven? Meer contacten dan alleen aan tafel Ook keukeninspectie? Alternatieven: Intakegesprek Vraagverhelderingsgesprek Eigen krachtgesprek P.S. wat is een cliëntondersteuner?

VOORAF EIGEN KWALITEIT VAN LEVEN METEN? Met de online vragenlijst van Mijnkwaliteitvanleven.nl brengt u twee keer per jaar uw eigen situatie in beeld. U ontvangt na het invullen van de vragenlijst binnen 48 uur uw persoonlijke overzicht, Mijn Kwaliteitsmeter per gemeente of zorgaanbieder

DIMENSIES VAN DE VRAGENLIJST 1.Mijn leven: wat gaat goed en wat kan beter? 2.Veranderingen in mijn leven: Er waren in het afgelopen half jaar belangrijke gebeurtenissen, die mijn leven veranderd hebben 3.Mijn verwachtingen: Ik verwacht dat mijn gezondheid over een half jaar achteruitgegaan is 4.Mijn mogelijkheden: ik heb mensen om mij heen? 5.Mijn hulp en ondersteuning: Ik ontvang hulp en ondersteuning van: 6.Mijn kwaliteit van leven geef ik in totaal een bv 6.0

3.Vooraf de cliënt een agenda toezenden over de gespreksonderwerpen die aan bod komen? Verwachtingen managen

4.Cliënten vooraf erop attenderen dat zij recht hebben op een onafhankelijke cliënt ondersteuner (OCO)? Altijd iemand meenemen

5. De cliënt verzoeken de mantelzorger bij het gesprek uit te nodigen?

6.Wel of niet de vraag stellen aan de mantelzorger: wat heeft u nodig om mantelzorg langer vol te houden? mantelzorgers-dementerende-mensen content/uploads/2015/03/Samenvatting-resultaten-promotie- onderzoek-volhoudtijd-mantelzorgers.pdf

7.Wel of niet de familierelaties goed uitvragen door middel van gezinstherapeutische en diagnostische instrumenten? Sociogram maken

8.Wel of niet actief aanbieden van de Persoons Gebonden Budget – optie? Lager percentage dan ZIN Mantelzorger als zzp’er Zorg leefplan Kwaliteitscheck op mantelzorg

9.Het gesprek notuleren of alleen gebruiken om de eigen vragenlijst in te vullen? Wie is de baas over het eigen dossier?

10. Door workshopdeelnemers zelf in te brengen verbetersuggesties.

TE BEHOUDEN KERNWAARDEN VAN ZORGAANBIEDERS 1.Zorg in eigen woonomgeving 2.Gelijke toegang tot de zorg voor iedereen 3.Duurzame relatie met patiënt 4.Herkenbaar samenwerkend team 5.Persoonlijke continuïteit 6.Flexibele openingstijden 7.Structurele samenwerkingsafspraken met andere disciplines 8.Zorggerelateerde preventie en zorginnovatie *NHG en LHV. Toekomstvisie huisartsenzorg, modernisering naar menselijke maat, huisartsenzorg in 2022, Utrecht

TE BEHOUDEN KERNWAARDEN VAN ZORGBELANG FRYSLÂN A = Adviesrecht bij grote beslissingen van bestuurders B= Beïnvloeding van professionals bij het ontwerpen van richtlijnen, beslisbomen en zorgpaden C= Coproductie van patiënt en professional bij het vaststellen van diagnose, beperkingen en behandeling

TE BEHOUDEN KERNWAARDEN VAN ZORGBELANG FRYSLÂN A = Adviesrecht bij grote beslissingen van bestuurders B= Beïnvloeding van professionals bij het ontwerpen van richtlijnen, beslisbomen en zorgpaden C= Coproductie van patiënt en professional bij het vaststellen van diagnose, beperkingen en behandeling

ANDERE ONTWIKKELINGEN DIE OP FRIESE BURGERS EN PROFESSIONALS AFKOMEN Krimpende regio’s Afwezigheid economische groei in de zorg Groeien dankzij snoeien Substitutiebeleid alom: mobiliteitscentrum Van verzorgingsstaat naar verzorgingsgemeente Digitalisering Triple Aim beleid: 1. meer gezondheid 2. meer samenwerking van professionals en 3. gelijk blijvende kosten Marktwerking, schaalvergroting, fusies en decentralisatie zijn middel en geen doel

TENSLOTTE Hartelijk dank voor de aandacht

TENSLOTTE Contact? of surf naar

Hebben jullie vragen?