Voedsel geproduceerd met respect voor mens en milieu. Zonder gedoe. Iedereen wil lekker eten op z’n bord.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1.
Advertisements

Hallo allemaal! Ik ben Bert Bever! Ik ben de wereldreiziger van De Verre Naasten. Ik wil graag iets vertellen over Benin.
Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 05/2010
3.3 Nigeria in de wereldeconomie
Risdilbeek.be Dilbeek FairTradeGemeente. risdilbeek.be Miljoenen boeren in de wereld leven in armoede. Er is een dubbele verklaring voor deze armoede:
Hoofdstuk 4 Azië en globalisering (voortdurend proces van wereldwijde economische, politieke en culturele integratie)
Popcornactie voor Benin!
De kracht van het kleine
Jeugddienst 11 januari Thema: Jezus vertrouwen = Feestje bouwen
Levensvragen Over geluk…..
START DIA.
Wat maakt het leven zinvol?
Vredeseilanden, bekend van het ‘manneke’. Afspraak: ieder jaar campagneweekend in januari.
Hoofdfiguur campagne Ibrahima Dione 25 jaar woont in Nghémé. In de familie zijn ze met 15 personen (hijzelf, 2 broers, 10 zussen en zijn ouders) Hij werkt.
Om een nieuw idee te kunnen beoordelen heb je nodig: 1De mogelijkheden Het Idee Alternatief A Alternatief B Met behulp van een tabel gaat dat heel overzichtelijk.
Een project in het kader van de Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit
7.1: duurzame ontwikkeling
3 havo 1 wereld §6 en 7.
De dag uit het leven van Jugat Hallo, ik ben Jugat, ik ben 10 jaar. Ik woon in Maulipadar, dat is een dorp in het zuiden van India.
Een dag uit het leven van Jugat
De wereldvoedselsituatie Dieren, 11 februari ‘12.
Autonomie in de derde graad
Naar een eerlijke voedsel- voorziening duurzame kleinschalige landbouw en fair trade als deel van de oplossing Oxfam-Magasins du monde, Oxfam Solidariteit.
De kracht van het kleine
8.4 Hoe help je een ontwikkelingsland?
Elobase Kerntaak 2, Hoog Omgevingsanalyse
5.1 Wat kun je doen met groen?
Visie & Strategie.
Industriële Revolutie
Een bij weegt 1/10 van een gram. Ze brengt de helft van haar gewicht – 0,05 gram – naar de bijenkorf. Ze maakt een twintigtal reizen per dag.
Orchies met.....spreuken De orchideeënfamilie is één van de
PowerPointsite-bep Dit is een baby zoals iedereen ze zou willen hebben maar helaas zijn ze zo niet verkrijgbaar.
Madagaskar is een eiland in de Indische Oceaan, 430 km van Mozambique. Zo’n 2000 jaar geleden zetten de eerste bewoners ‘voet aan wal’ op dit eiland.
Veranderen, Haal er uit wat er in zit!. Programma: Voorstellen Wat verandert er bij jullie? Veranderen. Welke processen spelen er? Model. Hoe kijk je.
Bedrijfsnaam Bedrijfsplan. Missie Vertel hier jouw missie op lange termijn. Probeer woorden te gebruiken die nadruk leggen op de groei van jouw bedrijf.
De Dorcas Voedselactie Dorcas legt zich niet neer bij honger en diepe armoede in de wereld. Daarom organiseren we jaarlijks een actieweek, waarin duizenden.
 A-94 A-94.
Les: Ondernemings plan LBB – Module Groen Ondernemen Coen van Wetering.
{ Bedrijfsnaam Bedrijfsplan.  Vertel hier jouw missie op lange termijn.  Probeer woorden te gebruiken die nadruk leggen op de groei van jouw bedrijf.
Werkgroep Communicatie/BioPassie Willemien van den Broek, WB.. Stylist Food Henk Gerben, consument Evelyn Muller, Estafette/Odin Daniëlle Schols, projectmanager.
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
GROENTE EN FRUIT Elke dag eten we groente of fruit. Maar waar komt dit vandaan? Vandaag onderzoek jij waar onze appels en tomaten vandaan komen. Ook ontdek.
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
Fairtrade Week Week met aandacht voor fairtrade 7 t/m 15 mei Huis aan huis folder.
Van laagste prijzen…naar goede zorg Dotzorg 19/02/2016.
Hoe fixen we het business model achter voedsel? Jelle Goossens, Vredeseilanden.
Fairtrade Eerlijke handel. Wat is Fairtrade? Geschiedenis Hoe werkt Fairtrade? Criteria Belangrijke thema’s Fairtrade vandaag in de wereld Verkoopkanalen.
Coöperatief bankieren Dirk Duijzer, 10 december 2012.
Boeren en tuinders zijn en blijven betekenisvol voor de samenleving! Hans Huijbers VVD bijeenkomst Bernheze 21 mei.
De Dorcas Voedselactie Dorcas legt zich niet neer bij honger en diepe armoede in de wereld. Daarom organiseren we jaarlijks een actieweek, waarin duizenden.
De mens en zijn milieu ZW4 Hoofdstuk 4. §1 De mens en het milieu Milieu: de omgeving waarin een organisme leeft Mens en milieu: de mens en zijn omgeving.
Acht maanden lang valt er in Burkina Faso amper een druppel regen
Noord-Zuid 3-5 juni 2017.
Erfpacht.
Paragraaf 2.3 Wat willen zij dat je koopt?.
West-Oost mei 2017.
Stort regen voor Burkina Faso
Wat eet je wel, Wat eet je niet?
De aanhoudende droogte zorgt voor grote voedseltekorten in Noord-Ghana
Welkom Havo 5..
Michael Stern (CC BY-SA 2.0)
Welkom Havo 5..
6 september 2017.
Dwars door de Boerenbuiten
Lang leve de zelfhulpgroep!
Dwars door de Boerenbuiten
Holy Guacamole. Het fruit is boos
De kracht van het kleine
Hoofdstuk 3 Eerlijke handel
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 2 People.
Transcript van de presentatie:

Voedsel geproduceerd met respect voor mens en milieu. Zonder gedoe. Iedereen wil lekker eten op z’n bord.

Voedingsbedrijven en supermarkten willen grondstoffen voor hun producten.

Zij maken zich zorgen. Waar gaan ze de koffie, rijst, cacao, de groenten en het fruit blijven halen nu de wereldbevolking groeit en klimaatverandering het de landbouw lastig maakt? Voedingsbedrijven en supermarkten willen grondstoffen voor hun producten.

Ook zij maken zich zorgen. Is er morgen genoeg te eten? Wie zet hun bedrijf verder, als er amper van te leven valt? Hoe vinden ze geld om hun kinderen naar school te sturen? Miljoenen boeren en boerinnen overal ter wereld willen leven in plaats van overleven.

We kunnen beter. Veel beter. Als we miljoenen achtergestelde boerenfamilies de kans geven hun bedrijf uit te bouwen en zo de wereldbevolking te voeden op een duurzame manier.

Door eraan te beginnen. Hoe realiseren we die droom?

met voedingsbedrijven, supermarkten en grootkeukens. Vredeseilanden verbindt boeren

We ontrafelen de weg die koffie, rijst of maïs aflegt van veld tot bord. We sporen de zwakke schakels in de landbouwketen op. Kunnen boeren een lening krijgen om de tijd tussen planten en oogsten te overbruggen? Zal de grond van de maïsboeren binnen vijf jaar nog vruchtbaar zijn? Kunnen rijstboeren genoeg rijst verzamelen om een container te vullen? Dekt de cacaoprijs op de markt de kosten van de productie? Voldoen de tomaten aan de kwaliteitseisen van de supermarkt? Hebben vrouwen in het bestuur van de coöperatie evenveel te zeggen als mannen?

We helpen supermarkten en voedingsbedrijven om hun toeleverings- ketens opnieuw uit te vinden. Hoe kunnen ze de toelevering verduurzamen door mee te investeren in boeren?

We timmeren aan organisaties die kleine landbouwbedrijven groot maken. Samen zaaigoed en machines kopen Samen stockeren, verwerken en verkopen Samen kwaliteitseisen garanderen

Heeft dat allemaal effect? “De handelaars bepaalden de prijs, en ik kon niet anders dan die aanvaarden. Nu beslissen we als groep aan welke prijs we verkopen. We kennen de markt.” Aloysius Gedang, cacaoboer uit Indonesië “Mijn oogst is meer dan verdubbeld. Dat leverde me natuurlijk extra inkomsten op. Vroeger kwam er bijna alleen maïs en rijst op het menu, maar nu kunnen we ook andere dingen kopen. Ik leid andere mensen op, zodat ze ook hun leven kunnen verbeteren.” Siri Siaka, rijstboerin uit Niger “Vredeseilanden heeft de theeboeren en boerinnen doen inzien dat samenwerken voordelig is voor zowel henzelf als voor mijn bedrijf. Ze telen nu meer thee en die is van betere kwaliteit. Zij winnen erbij, en wij ook. Mai, directrice van theebedrijf

Veranderen die kleine projecten op slag de wereld? Neen.

Het zijn de kiemen voor een beter voedselsysteem. Ze leveren inspiratie.

Voor boerenorganisaties om zich op te werken tot sterke spelers op de markt. Het zijn de kiemen voor een beter voedselsysteem. Ze leveren inspiratie.

Voor voedingsbedrijven en supermarkten om hun beleid af te stemmen op de noden van kleine producenten. Het zijn de kiemen voor een beter voedselsysteem. Ze leveren inspiratie.

Voor restaurants en grootkeukens om hun menu’s duurzamer te maken. Het zijn de kiemen voor een beter voedselsysteem. Ze leveren inspiratie.

Voor overheden om in te spelen op de kracht van boerenfamilies. Het zijn de kiemen voor een beter voedselsysteem. Ze leveren inspiratie.

Zo scoren we 3 keer Beter eten voor iedereen. Meer welvaart voor boerenfamilies wereldwijd. Duurzame relaties tussen boeren en bedrijven op lange termijn.

Zodat toekomstige generaties kunnen voortboeren Zo scoren we 3 keer

Klinkt simpel? Sorry, dat is het niet. Het is wringen, wroeten, knoeien, honderd keer bijsturen om op koers te blijven. Het vergt durf, doorzetting en engagement van alle betrokken partijen.

Verandering gebeurt niet vanzelf

Het gebeurt pas als genoeg mensen dat belangrijk vinden.

Daarom is jouw steun nodig. Kijk op Kijk op

Welkom Vredeseilanden Blijde Inkomststraat Leuven 016/ Facebook.com/vredeseilanden BE