Meedoen met de Monitor de Bibliotheek op school - vmbo.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Welkom op de informatieavond van groep 7!
Advertisements

Informatieavond groep 7
Op naar groep 8! Entreetoets Groep 7.
Voldoende dekking Nieuwsbegrip
Ontkavelen van lees- en schrijfonderwijs
2 Resumé Witte (2008) Leerpsychologische aannames 1.Definiëren verschillende niveaus of stadia 2.Stevig fundament om volgende stap te kunnen zetten 3.Literaire.
ACHTERSTANDBESTRIJDING EN REFERENTIENIVEAUS voor taal en rekenen in het VO Wat staat scholen te doen? Flitspresentaties september / oktober 2012 –
Willem de Zwijgerschool
Gender en wiskunde Anja Jansen 2007.
Informatieavond groep 7
MEER LEZEN, BETER IN TAAL
Samenwerken aan een goede leesvaardigheid voor elk kind!
Voorlichtingsbijeenkomst ouders
Betere prestaties op het gebied van LEZEN & MEDIAWIJSHEID Samen sterk met.
Presentatie resultaten monitor landelijk versus lokaal maart 2014.
Meedoen met de Monitor de Bibliotheek op school 2014/2015
Een werkstuk maken.
Presentatie resultaten monitor INFORMATIEVAARDIGHEDEN landelijk versus lokaal maart 2014.
Presentatie resultaten monitor landelijk versus lokaal maart 2015.
De plaatsingswijzer Rotterdam Uitgangspunten
Kinderbibliotheek Oosterwei Gouda
ALGEMENE INFORMATIE De kinderen komen om half 9 binnen en ruimen jas en tas op. [kleine tas a.u.b.] Ouders nemen afscheid op het plein. Gymtijden: maandag.
Betere prestaties op het gebied van LEZEN & MEDIAWIJSHEID Samen sterk met.
Werken met deze powerpoint
Basisschool Op De Horst
Stoomcursus Zwolle. Agenda 1.Uw onderwijsvisie 2.Didactische uitgangspunten van Muiswerk 3.De Lerarenkamer 4.Voortgang monitoren, evalueren en bijsturen.
(Voor)lezen is leuk!.
GROEP 8.
Leesbevordering in het VMBO, dat werkt! Samen sterk met.
1 december  Toelichting BSA programma  Per onderdeel koppeling met thuis  Komende periode  Afsluiting.
 De leerkrachten van groep 6,7,8 en intern begeleider  Het leerlingvolgsysteem van alle jaren hier op school (2x per jaar)  Werkhouding en taakaanpak.
CONCEPT CHECKS & FAST FEEDBACK
Leesplezier in de schoolbibliotheek
Meedoen met de Monitor de Bibliotheek op school Jouw naam.
Lezen, taalontwikkeling en zwakke lezers en dBos Kenniscirkel dBos 4 juni 2013 Nicolien de Pater.
Meer voorlezen, beter in taal
VMBO Basisberoeps & Kaderberoeps Op weg naar de toekomst!!
Welkom! Op de informatieavond van de groepen 6. Wat gaan we bespreken?  Even voorstellen…  Vakken  Overige activiteiten  Huiswerk  Rapportage  Algemene.
De monitor Wat, hoe en waarom? 4 juni Situatieschets  Schooljaar gestart met vier pilotscholen  Plan van aanpak per school  Collectiescan.
Stichting Lezen: naar een sterke leescultuur Inspiratiedag Kunst van Lezen 13 september 2011.
Ouderavond 1G1 18 augustus 2015 ‘. Programma 1.Voorstellen en mentoraat; 2.Huiswerk en plannen; 3.Informatie website; 4.Overgangsnormen; 5.Rapport; 6.Tot.
Informatieavond Brugklas Lyceum de Grundel 18 augustus 2015.
Presentatie landelijke resultaten monitor Samengesteld door:
Meten = weten wat levert het op? gaan kinderen echt beter lezen?
Bibliotheek op school in de praktijk Inspiratiedag 5 mei 2015.
Management en Organisatie een nieuw vak in de tweede fase.
Informatieavond 3 e klas 26 augustus Hartelijk welkom Mentorklas 3G1 mentor: Marco Uijen
Resultaten van de Monitor de Bibliotheek op school 2015 School X.
Monitor dBos terugblik op praktische ervaringen meting vooruitblik en planning meting Kunst van Lezen Nicolien de Pater.
Informatieavond 3e klas 26 augustus Hartelijk welkom Mentorklas 3H2 mentor: P. Wellen.
OSR onderzoek Tevredenheid schoolleiders kwaliteit OSR-opgeleide docenten.
DE BIBLIOTHEEK EN DE KRACHT VAN LADY GAGA. BIBLIOTHEEK EN VMBO BIBLIOTHEEK ZWAKKE LEZERS 12 TOT 15 SAMENWERKING COLLECTIE PROGRAMMA´S 4you! Dick van der.
Groep 3 Begrijpend luisteren Begrijpend lezen
Tevredenheid schoolleiders kwaliteit OSR-opgeleide docenten
Platform Opleider2025 Samenwerking tussen BVMBO en Katapult (voorheen Platform Betatechniek – publiekprivaatsamenwerken). De cursief gedrukte woorden doen.
Lezen, taalontwikkeling en de bibliotheek
Ouderavond Cambridge 2016.
Groep 2 Begrijpend luisteren
Opdracht Nederlands Je doet in een groepje van vijf personen een klein literatuuronderzoek. De uitkomsten van dit onderzoek beschrijf je in een verslag.
Meedoen met de Monitor de Bibliotheek op school - vmbo
Onderzoekend leren Werkt onderzoekend leren?
Werkwijze Hoe zullen we als groep docenten te werk gaan?
Voorlezen geeft je kind een voorsprong
MEER LEZEN, BETER IN TAAL
Meedoen met de Monitor de Bibliotheek op school
Info-avond 2018 Juf Karen.
Methodisch handelen Week 1. Methodisch handelen Week 1.
Determinatie en begeleiding 28 februari uur
Informatieavond groep 4K
Transcript van de presentatie:

Meedoen met de Monitor de Bibliotheek op school - vmbo

Agenda ● De relatie tussen lezen en taalontwikkeling. ● Kennismaken met de Monitor de Bibliotheek op school – vmbo. ● Werkafspraken.

De relatie tussen lezen en taalscores ● Er is een positief verband tussen het lezen van boeken en de scores op taal, wiskunde en studievaardigheden van de Cito-eindtoets. ● Frequent boeken lezen van een hoger niveau is de beste voorspeller voor Cito-scores. Bron: D. Kortlever & J. Lemmens: ‘Relaties tussen leesgedrag en Cito-scores van kinderen.’Tijdschrift voor Communicatie-wetenschap, 40, 1, 2012.

Buitenlands onderzoek liet al zien dat lezen een positief effect heeft op: ● woordenschat ● begrijpend lezen ● schrijfstijl ● spelling ● kennis van grammatica Stephen Krashen (1993), The Power of Reading: Insights from the Research.

Cunningham & Stanovich (2001), ‘What reading does for the mind’, Journal of Direct Instruction, 1/2,

Vrij lezen en woordenschat ● Kinderen die 1 miljoen woorden per jaar lezen, kunnen per jaar hun woordenschat uitbreiden met ca woorden. ● Dit komt overeen met ongeveer een kwartier per dag. Voor ‘middle class’ kinderen is dit een gemiddelde hoeveelheid. Bronnen: Nagy, W., R. Anderson & P. Herman (1987), ‘Learning word meanings from context during normal reading’. American Educational Research Journal, 24, ; Anderson, R., P. Wilson & L. Fielding (1988), ‘Growth in reading and how children spend their time outside of school.’ Reading Research Quarterly, 23,

Onderzoek S. Mol & A. Bus (2011)

Ook zwakke lezers profiteren Het percentage kinderen dat vooruit gaat in basisleesvaardigheden door veel/weinig lezen in de vrij tijd: vaardige lezers vs zwakke lezers

Alle reden dus om het lezen meer te stimuleren!

Wat doen we al?

Wat is het effect? ● We hebben wel een indruk van het effect van leesbevordering op het lezen van kinderen, maar geen harde cijfers om die indruk te onderbouwen. ● Dat kan anders! Met de Monitor de Bibliotheek op school - vmbo.

Monitor de Bibliotheek op school - vmbo maakt het mogelijk om precies te zien wat de effecten zijn van onze samenwerking op o.a.: ● leengedrag ● leesgedrag ● leesplezier ● leescultuur thuis ● leesbevorderende activiteiten op school ● informatievaardigheden

Resultaatgericht samenwerken met de Bibliotheek op school

Digitale vragenlijsten in de monitor vmbo ● Leerlingen 26 vragen (waarvan 7 informatievaardigheden). ● Docenten 20 vragen (waarvan 6 informatievaardigheden). ● Leesconsulent (i.s.m. mediathecaris) 29 vragen. ● Informatievaardigheden is optioneel. De vragenlijsten worden ingevuld op het internet.

Vragenlijst voor leerlingen

Een voorbeeld

Vragenlijst voor docenten

Een voorbeeld

Voorbeelden van vragen voor docenten Leesbevordering 1. Hoe vaak gebruikt u een aan uw vak gerelateerde boekencollectie in de vmbo-klas? 2. Hoe vaak leest u uit een boek voor aan een vmbo-klas? 3. Hoe vaak wijst u vmbo-leerlingen op de mogelijkheid om via de elektronische leeromgeving bij de bibliotheek aan te vragen.

Voorbeelden van vragen voor docenten Informatievaardigheden 1. Hoe vaak geeft u expliciet aandacht aan het onderwerp informatievaardigheden? 2. Hoe vaak geeft u opdrachten of huiswerk waarbij leerlingen informatievaardigheden moeten gebruiken? 3. Als u expliciet aandacht geeft aan informatie- vaardigheden, welke vaardigheden laat u dan aan bod komen?

Wat krijgen we uiteindelijk te zien? ● Gemiddelde gegevens van alle scholen in de monitor. ● Gegevens van de eigen school.

Leesgedrag: landelijk

Leesgedrag: school Y

Leesplezier: landelijk

Leesplezier: school Z

Informatievaardigheden: landelijk

Informatievaardigheden: school Y

Bespreking van de resultaten ● Hoe staat onze school ervoor? ● Wat kunnen we op basis van de cijfers doen om onze samenwerking in het kader van lezen en informatievaardigheden gerichter in te zetten? ● Afspraken maken en uitvoeren. ● Volgend jaar opnieuw meten met de monitor.

Werkafspraken Selectie van docenten en klassen 1. De hele school; 25% van alle leerlingen en docenten. 2. Een of twee leerjaren - leerlingen en docenten 3. Aselecte steekproef: tenminste 25% van de leerlingen van de eerste klassen en tenminste 25% van de docenten die lesgeven. Tip: kies enkele klassen ipv 25% van elke klas.

Werkafspraken: de vragenlijst voor de docenten De docenten ontvangen een mail met de link die leidt naar de vragenlijst.

Werkafspraken: de vragenlijst voor leerlingen De bibliotheekmedewerker/docent ontvangt de link voor de leerlingen.

Werkafspraken: contact en planning ● Lijst met namen en adressen van de docenten die de vragenlijst voor docenten gaan invullen. ● Planning voor het invullen van de vragenlijsten door docenten. ● Planning voor het invullen van de vragenlijsten door leerlingen. ● Datum voor bespreking van de resultaten.