Ouder informatieavond 2015 Dit schooljaar succesvol! voor ouders/verzorgers van onze doublanten.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Informatieavond vervolgkeuze Mavo Dinsdag 1 oktober 2013.
Advertisements

Nieuwe Cito normen Deze basispresentatie wordt u aangeboden door O21 en is bedoeld om scholen te ondersteunen bij het uitleggen van de nieuwe Cito-normen.
Presentatie Procedure naar het VO
De Biezenhof een BAS-school? een BAS-school?. Voorgeschiedenis n maart tot september 2010: Waar willen we naar toe? n september 2010: Presentatie BAS.
Nieuwe Cito normen Deze basispresentatie wordt u aangeboden door O21 en is bedoeld om scholen te ondersteunen bij het uitleggen van de nieuwe Cito-normen.
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerlingen 2 de graad.
Van Maerlant HAVO/VWO Evaluatie leerjaar 1 en 2 en toekomst Schooljaar
Portfolio
BOVO  Niet meer één meester, maar voor ieder vak een andere meester of juf  Overblijven.
Welkom op de 2 e algemene ouderavond van klas 3 Schooljaar
Voorlichting VWO 3 16 september 2013
Voorlichting VWO 3 24 september 2012 Joanne Duijvestijn Teamleider VWO 3,4,5 en 6.
Voorlichting VWO 3 20 september 2010 Joanne Duijvestijn Teamleider VWO 3,4,5 en 6.
Nieuwe Cito normen Deze basispresentatie wordt u aangeboden door O21 en is bedoeld om scholen te ondersteunen bij het uitleggen van de nieuwe Cito-normen.
Oordeel inspectie Scholen worden jaarlijks beoordeeld door de Onderwijsinspectie; rond maart voorinzage, vanaf juni op site inspectie. Inspectie oordeelt.
Informatieavond klas 2 Welkom
Informatie avond 4e klas
Informatie-middag na Roncalli
Wat ik wil…..
Het vierde jaar ORGANISATIE 2 E FASE REIZEN BEGELEIDING LOOPBAANBEGELEIDING KENNISMAKING MENTOREN.
uw kind begeleiden bij huiswerk
Algemene ouderavond Mavo 1 naar 2.
19 FEBRUARI 2015 Welkom Op de informatieavond voor ouders/verzorgers van leerlingen die als ‘advies’ hebben: Basisberoepsgerichte Leerweg of Kaderberoepsgerichte.
Transferium onderwijs observatie onderzoek onderwijs observatie onderzoek.
RGO Middelharnis Voorlichtingsavond H4/A4 september 2013.
Voortijdig schoolverlaten
ONDERZOEKS VRAGEN Hoe ervaren de ll. van 5 havo en 6 vwo de 2e fase?
Een prachtige kans voor uw kinderen
Solidariteit op onze school Enkele suggesties voor gesprek.
Contactavond Havo 4 & Vwo 4 september 2015
Welkom.
Ouderavond 4 Havo 9 september Mentoren 4 Havo Ighor Gudde4HA Ineke Pingen4HB Anne-Karien Hafkamp4HC Marion de Wolff4HD Roos Koenders4HE Karin Melgers.
Rekenen op SMC Landelijk kader:  2014 eerste rekenexamens  2013 pilot  Voor havo 3F (voorbeeltoets)voorbeeltoets  Veel lezen, structuren, goed aanpak.
Informatie nieuwe Cito-normering.
Welkom! Ouderavond TK2+ project Donderdag 26 november 2015.
Methodiek: Plancyclus
Voortgezet onderwijs HELMOND
Welkom Op de informatieavond voor ouders/verzorgers van leerlingen die als ‘advies’ gaan krijgen: Theoretische Leerweg / MAVO 22 februari 2016.
* 1F = BASISSCHOOL * 2F = VMBO * 3F = HAVO & MBO.
Jenaplanschool Cleophas 2014 Van basisschool naar middelbare school 2013/2014.
Informatieavond leerlingen en ouders mavo scholen Dunamare Overstap 4 mavo naar 4 havo per
Onderzoek Generatie 2020 De leerkrachten van Deinze kregen eind vorig schooljaar voor het eerst te horen dat er een groot onderzoek zou zijn in Deinze.
Tutorschap Taal Joke van Balen. Agenda Kennismaking Algemeen tutorschap Pilot Leeuwarden Opdracht Presentatie groepsresultaat Afsluiting.
IB - Bijeenkomsten Westfriese Knoop N.a.v. vragen over doublure & verwijzen naar SBO Bijeenkomst 3.
Van VMBO naar MBO De doorlopende leerlijn voertuigentechniek.
8 maart 2016 Sandra Kiela (coördinator) Paul Kelsma (teamleider)
Samenwerking leerling, school, ouders. Programma uurWelkom; terugkoppeling opbrengsten vorige ouderavond; presentatie over het cultuurprofiel.
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Talentontwikkeling “Zoek en vind het talent van ieder kind”
Studiekeuzes van uw kind
Welkom Leerjaar 2 naar 3.
Voor een optimale ontwikkeling van kinderen
IB - Bijeenkomsten Westfriese Knoop
Welkom havo 3..
Welkom Leerjaar 2 naar 3.
Hoe maken wij het onderwijs aantrekkelijker voor doubleurs in havo 4?
Wat is de uitstroom in 4Havo
MENTORAAT HAVO 4 Klas H4A, B en C.
Informatieavond determinatie klas 2
Schoolgroep Ouderbetrokkenheid.
Studiekeuzes van uw kind
Doubleren.
Ouderavond klas 2 Maandag 17 september 2018 Ouderavond Klas 2
Informatieavond overgang naar leerjaar 3 havo/vwo
Doubleren.
Voorlichting vmbo-tl bovenbouw
Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs (NCO)
Zomerschool TCC 2019.
Informatieavond 3 mavo Mentoren deel
Informatieavond voor de ouders van de leerlingen van H3C
Transcript van de presentatie:

Ouder informatieavond 2015 Dit schooljaar succesvol! voor ouders/verzorgers van onze doublanten

Problematiek In vergelijking met andere landen is het aantal zittenblijvers in Nederland hoog (OECD, 2013) Een van de doelstellingen van het sectorakkoord is dat het landelijk percentage zittenblijvers in 2020 is gedaald van 5,8 procent naar 3,8 procent (VO-raad en OCW, 2014) 50% van de doublanten haalt uiteindelijk het diploma in het niveau van doubleren

Volgens berekeningen kost zittenblijven per leerling gemiddeld euro. CPB: zittenblijvers kosten jaarlijks €500 mln

Wat zeggen wetenschappers over de effecten van zittenblijven? Samenvattend laten de meeste onderzoeken naar de effecten van zittenblijven in het binnen- en buitenland zien dat zittenblijven een negatief effect lijkt te hebben op de prestaties en schoolloopbaan van zittenblijvers. Zittenblijvers verlaten uiteindelijk het onderwijs vaak zonder diploma (CBS, 2011). De negatieve consequenties worden toegeschreven aan het feit dat zittenblijvers geen specifieke hulp krijgen, maar een algemeen programma herhalen dat de eerste keer al onvoldoende werkte (Inspectie van het Onderwijs, 2013). Er zijn deskundigen die vinden dat zittenblijven afgeschaft moet worden.

Wat is het advies? (mede van leerlingen zelf) Intensievere leerlingbegeleiding Vaak ligt het probleem van zittenblijven niet bij de capaciteiten van een leerling, maar eerder bij het gedrag. Scholen kunnen leerlingen meer begeleiden en ondersteuning bieden om ze gemotiveerd te houden of weer gemotiveerd te krijgen. In dit traject is de rol van de ouders ook erg belangrijk. … Ook leerlingen van de scholen uit het panel denken dat betere persoonlijke begeleiding de beste oplossing is voor het probleem van zittenblijven. Die begeleiding is nodig op twee vlakken: bij het maken van een profielkeuze en bij de overgang naar meer zelfstandig leren in de Tweede Fase... Volgens hen neemt de school nog te weinig waar wanneer de leerling lijdt onder persoonlijke problematiek en zou de school nog te weinig ingrijpen.

Even terug naar Het Schoter Doubleren in de bevorderingsnormen Doubleren in percentages Ideeën rond doubleren Voornemen vanuit mentoraat/school Uw advies aan ons?

Bevorderingsnormen Het Schoter 1.Een leerling mag niet meer dan één keer doubleren in hetzelfde leerjaar. Ook doubleren in twee opeenvolgende leerjaren is niet toegestaan. 2.Bij de overstap van 4 mavo naar 4 havo mag een leerling in principe niet meer doubleren in 4 havo. Zo ook bij de overstap van 5 havo naar 5 vwo.

Doubleren Het Schoter 3 havo10%3 vwo 5% 4 havo 15%4 vwo 7,5% 5 havo15% gezakt5 vwo 7,5% --6 vwo 5% gezakt

Ideeën algemeen rond doubleren Doubleren wordt minder zinvol beschouwd. Maar blijft een optie in de bevorderingsnormen. Zomerschool: pilot afgelopen jaar. Dit jaar opnieuw bespreken en beleid op maken.. Wij willen er meer aan doen, moeten er iets mee.. Waar kunnen wij maatwerk leveren? (hoe zit dit nu op Het Schoter?)

Voornemen vanuit mentoraat/school Apart monitoren doublanten Een persoonlijk gesprek met de mentor specifiek over het doubleren: analyse oorzaak / eigen verwachtingen en wensen / voornemen /..afspraken-doelen (apart formulier hiervoor) Ouders erbij Cijfers met Kerst! Moeten ruim voldoende zijn: 7.0 en hoger

Mentorenoverleg wekelijks Mentoraatprogramma: veel overleg, veel klassikaal, veel materiaal om in te zetten Klassenbesprekingen en resultaatbesprekingen Direct contact met leerling en u als ouder Resultaten worden verwacht en daar kijken wij naar: tijdig aan de bel bij uitblijven succes..en dan? Al eerder ingezet: meer les per week, uitval tegen gaan

Uw advies aan ons? Wat kunnen wij doen om te helpen? Waar is behoefte aan?: gedrag motivatie (komt cursus in klas 3 en 4) sport / bijbaantjes andere afleidingen.. Vorm van contact met u? …en.. wat gaat u anders doen dan vorig jaar?

Dank voor uw aandacht!