“De Rode Draad…” De levensbeschouwelijke analyse.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
ROZEN EN SPREUKEN.
Advertisements

Door goede gesprekken groeien
Een vrouw te zijn.
Vrijzinnig Humanisme.
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Een bericht speciaal voor jouw m’n
Impressie van reacties
Gelijkenissen.
Mentoraat Het menselijk handelen niet bespotten, niet betreuren, niet veroordelen, doch begrijpen’ (Ethica 4, voorrede). *) 
Waar staan we voor met ons onderwijs?
Altijd meer aandacht 2012 Welkom bij Hutten. Cijfers op een rij ✪ Nationale toonaangevende culinaire dienstverlener ✪ Brabantse gastvrijheid 1929 ✪ Bijna.
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Godsdienst.
Woord van Leven Augustus 2013.
Hoe doe je dat? Actief Zendingswerk
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Het is nooit te laat om te worden wie je had willen zijn.
1. Binnen de zorg kenden we de voorbije decennia een uitbouw van relatief goed gesubsidieerde diensten en organisaties, en dit heeft geleid tot - de uitbouw.
De christelijke boodschap
Maak een werkstuk over de jou toegewezen persoon …
Woord van Leven Mei 2011.
WONDERVOL LEVEN Muziek: Lara Fabian.
Godsdienst.
Het is precies 19:06.
Even verpozen en genieten... met muziek.
Godsdienst.
Echt of nep?.
In de Bijbel komen we belijdenisdoen tegen bij Johannes de Doper In de Bijbel komen we belijdenisdoen tegen bij Johannes de Doper. Hij doopte mensen.
Ik nodig je uit tot een nieuw begin.
‘voor de kinderen’. Johannes 1 3 x een nieuw begin de wording van de wereld de(mens)wording van Jezus de wording van Gods kinderen In het begin.
Woord van Leven November 2012.
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
Ons eigen geluk hangt af van de glimlach van de anderen
Een bericht speciaal voor jouw m’n
1. Jezus verhoogd Aan Gods rechterhand
Woord van Leven Augustus 2011.
Willen jullie mij helpen om jullie gehoorzaam te zijn?
Eigenaardig hoe dit uitkomt.

Met handen en voeten geloven 1
Het is heel apart hoe dit uitkomt.
Nachts am Wolgastrand - Die Flippers
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Woord van Leven September 2011.
ADVENT 2014.
Bruggen bouwen, is elkaar vertrouwen.
Stof om over na te denken…
Zingen Vers 1 Laat ons nu vrolijk zingen! Komt, heft uw liedren aan
Toets rode + groene tabel
De levensbeschouwelijke analyse
Waarom? Alle ouders willen dat hun kind de beste kansen krijgt om goed te ontwikkelen in deze samenleving. Een goede ontwikkeling start al van bij de geboorte.
Zingen Vers 1 Dankt, dankt nu allen God met hart en mond en handen,
September 2014 Woord van Leven “Aanvaard elkaar daarom ter ere van God, zoals Christus u heeft aanvaard.” Brief aan de Romeinen 15,7.
Preek Matteüs 13:
Vandaag is het 4e thema van het project aan de beurt. Het gaat over verdriet in huwelijken en gezinnen. Soms gaat het helemaal niet goed in een huwelijk:
Jezus leert ons: Bidden vindt plaats in de intimiteit van je relatie met God.
Mens- en wereldbeelden van verklaringsmodellen van armoede en van samenlevingsmodellen. Peter De Burghgraeve 5 TSO.
Opvoedstijlen en interculturele communicatie les 4
Eigenaardig hoe dit uitkomt. Zelfs als je niet religieus bent, zou je dit moeten lezen …
Economie als religie Aanbid ik de gaven of de gever?
MIJN WEBSHOP YANAH PRUYM, MEB D. HOME PAGINA
Bijeenkomst 5. Terugblik  Wat hebben we vorige bijeenkomst besproken?  Alles gelukt met het persoonlijk profiel?  Liepen jullie nog tegen dingen aan?
Diverse spreuken en gezegde`s
Verstoppertje spelen Sommige mensen zijn er goed in…
1.
Vriendschap.
Mogelijke Jezusbeelden
PROJECT INTERFACE.
Transcript van de presentatie:

“De Rode Draad…” De levensbeschouwelijke analyse

Doel van de levensbeschouwelijke analyse Groeien in levensbeschouwelijke en godsdienstige bedachtzaamheid Door: Het confronteren van eigen ideeën met de opvattingen van anderen Open te staan om te luisteren naar de mening of de theorie van anderen. Bereid zijn van mening te veranderen, wanneer meerdere argumenten worden aangereikt

Concreet A. HET RODE BLAD OF DE ANALYSETABEL De analysetabel is altijd opgebouwd rond drie vragen: 1. Wat is het mensbeeld? 2. Wat is het wereldbeeld? 3. Wat is het godsbeeld B. REFLECTIEOPDRACHT 1. De reflectieopdracht gebeurt een paar keer per jaar. 2. Deze opdracht volgt na het afronden van een groter thema. 3. De opdracht wordt geëvalueerd aan de hand van een vooraf gekend evaluatiedocument.

De analysetabel Bron/auteur/…MensbeeldWereldbeeldGodsbeeld Een mensbeeld is een opvatting over wie/wat mensen zijn. Het is een voorstelling van hoe mensen moeten/horen te zijn of wat ze in de praktijk echt zijn. Een wereldbeeld is de opvatting die een mens of een groep heeft over de (of hun) wereld, van de samenleving waarin hij of zij leven en van het universum. Opmerking: een mensbeeld hangt steeds samen met een bepaald wereldbeeld Met een godsbeeld drukken mensen of groepen uit hoe zij God zien of hoe ze hem (of haar of het) voorstellen, waarin ze al of niet geloven

Voorbeeld analysetabel Bron/auteur/…MensbeeldWereldbeeldGodsbeeld Elke mens is de concurrent van de ander Voorbeeld 1 Voorbeeld 2 De mens is fundamenteel goed God wil dat de mens andere mensen gelukkig maakt De wereld functioneert het best als je de mensen zo vrij mogelijk laat. God wil dat de mens andere mensen gelukkig maakt De samenleving moet door middel van wetten het “recht van de sterkste” aan banden leggen

Toepassing analysetabel (1) Bron/auteur/…MensbeeldWereldbeeldGodsbeeld Succes in het leven hangt soms meer af van pech en geluk dan van individuele verdiensten. Wie het geluk aan zijn kant heeft is te vaak onverschillig voor een ander zijn pech. De maatschappij heeft als taak om ‘geluk’ als factor minder groot te maken en om ervoor te zorgen dat de ongelijkheid weggewerkt wordt. De maatschappij moet niet enkel rekenen op de goodwill van de ‘happy few’, maar moet kansen creëren voor iedereen. Miley Cyrus, award acceptatie.

Toepassing analysetabel (2) Bron/auteur/…MensbeeldWereldbeeldGodsbeeld De mens houdt zich veel te veel bezig met zichzelf en met materiële dingen. De mens moet zich minder zorgen maken over financiële zaken. De mens moet zich meer bezig houden met werken aan het Rijk Gods, De maatschappij is te gefocust op materialisme en zou meer mensen moeten aanzetten om te werken aan het Rijk Gods; Maatschappij kan veiligheid/ voldoende voedsel… garanderen zodat mensen zich minder zorgen moeten maken. Het Rijk Gods is het belangrijkste: vertrouwen in een goede toekomst. God zorgt voor de mensen, je kan op Hem vertrouwen. Hij is als een ‘zorgende Vader’. Mt 6, Verzamel geen schatten.

Toepassing analysetabel (3) Bron/auteur/…MensbeeldWereldbeeldGodsbeeld (verschillende mensbeelden komen aan bod) Christelijk wereldbeeld, gebaseerd op zeven duidelijke waarden. De maatschappij moet gastvrij, solidair, kwalitatief, … GO SEKSI zijn. Het godsbeeld dat hieruit spreekt is een God van liefde, een Vader/Moeder- God. Een zorgende God, die ons allen een warm hart toedraagt. Ankerpunten Mariagaard

Gastvrijheid: openstellen voor anderen, Solidariteit: mens helpt elkaar, elkaar te woord staan Kwaliteit: mens moet kwaliteiten ontwikkelen Evenwaardigheid: geen vooroordelen, respect voor verschillen, Openheid: openstaan voor afwijkende meningen Soberheid: mens moet respect hebben voor materiële zaken, leefomgeving, stilte en de kern van de dingen Innovatie: mens moet zich vasthouden aan wat goed is, maar ook aanpassen.