Programma Uitleg over verschillende onderwerpen Vragen beantwoorden Kahoot kennis quiz Praktijk voorbeelden oefenen in de keuken
Theorie examenstof Schrijf dus alles op wat ik je vertel! Dit is belangrijk voor je praktijkexamen. Schrijf dus alles op wat ik je vertel!
Extra specerijen die toegevoegd worden aan de bouillons: Bouillon geurig aftreksel van vlees, gevogelte, vis of groenten met mirepoix of een bouquet garni Extra specerijen die toegevoegd worden aan de bouillons: Foelie: kippenbouillon Tijm: runder/ visbouillon Kruidnagel: runderbouillon Jeneverbessen: wildbouillon
Soorten Bouquet
Wat is een mirepoix? Fijngesneden (en dès gesneden), aangefruite groentes/ kruidenmengsel wat bestaat uit prei, wortel, ui en knolselderij en eventueel kruiden en specerijen. Wordt gebruikt voor het maken van bouillons, soepen en sauzen.
Verschillende soorten mirepoix Magere mirepoix: fijngesneden aangefruite groentes en kruiden. Vette mirepoix: fijngesneden aangefruite groentes en kruiden met spek of ham. Blanke/ witte mirepoix: fijngesneden aangefruite witte groentes en kruiden.
Gebonden soepen Worden gebonden met een………? Soorten: Gebonden soep Crème soep Velouté soep
Wat mag je absoluut niet doen bij een velouté soep?
Vis Zoutwater: Haring Heilbot Kabeljauw Makreel Schol Zeeduivel Dorade Tonijn Zoetwater: Snoekbaars Meerval Snoek Zalmkarper Paling
Enkele kenmerken zoutwater vissen De zalm is een lange, stevige vis met zilverkleurige flanken en een groene rug. Hij heeft zwarte vlekken op de rug en een witte buik. Het is een matig vette vis.
Heilbot De bovenkant van de heilbot is groen/bruin tot zwart, de onderkant is wit. De Groenlandse of zwarte heilbot herken je aan de donkergekleurde onderzijde. Het is een matig vette vis en kan wel 4 meter lang en kan een gewicht van 300 kg bereiken.
Schol De schol is een ovale vis met een kleine mond. Hij is bruin/zwart van boven met oranje/rode vlekken, terwijl de onderkant wit is en de kieuwen roodbruin. De schol kan negentig centimeter lang worden en een gewicht van zeven kilo bereiken. Het is een magere vis.
Warme bereidingstechnieken Stomen Stoven Gratineren Glaceren Koken blancheren pocheren
Even wat anders: Welke producten zie je op het scherm schrijf op het blaadje wat je van mij hebt gekregen.
Zijn er nog vragen?
bedankt