Voedingsmiddelentechnologie VIVES campus Roeselare

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
NAAR DE TWEEDE GRAAD VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS
Advertisements

CHEMIE ONTDEK JE TALENT EN LAAT HET OPENBLOEIEN vrij technisch instituut KUNST WETENSCHAP MAATSCHAPPIJ WELZIJN TALEN KANTOORADMINISTRATIE HAARSTILIST OUDERENZORG.
Op stap naar secundair onderwijs
Het secundair onderwijs
Natuurwetenschappen Leerplantoelichting STW september 2008 ik.
FUTURE LUNCH WAT HOUDT STUDEREN IN?
V ERNIEUWD STUDIEAANBOD VAN HET 1 STE LEERJAAR A
OnderwijsLoopbaanBegeleiding Leerlingen en ouders van het zesde leerjaar WELKOM Welkomstdia. Korte voorstelling persoon, CLB en OLB.
Schooljaar Tom Billiet - PVOC Antwerpen NAAR DE DERDE GRAAD VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS.
CLB-team OKAN Marie Hubain Nathalie Cnudde Orthopedagoog CLB-arts
BaDiZo Een beroepsvereniging voor:
CHEMISCHE PROCESTECHNIEKEN
Waarom een Award?  Doel: toekomstige food managers bewust maken van de aspecten gezondheid en meerwaarden van voedsel.
Allochtonen in het hoger onderwijs
Structuur secundair onderwijs
S-889B-1 De wereld van geur en smaak Quest International bv 2006.
Wetenschappen 2e en 3e graad
Projectgroep: CM³-K (groep 14)
Leerplan chemie algemeen secundair onderwijs Schooljaar
Op van Nature’s Best De Avondvoorstelling Welkom.
3. Over smaak valt niet te twisten
7.1 Hoe zijn de smaakzintuigen gebouwd?
Naar het secundair onderwijs in Antwerpen
17 januari Talent … “Overal aanwezig, maar niet altijd zichtbaar.”
Voedingscentrum Bachelors Award 2011 Datum:……. Opleiding:….
Natuurkunde & Scheikunde
Het (nieuwe) betavak NLT
Stedelijk Lyceum Info basisscholen
Het zintuigenstelsel Zintuigen Impulsen; prikkels
17de eeuw: Wetenschappelijke revolutie
Dagopleidingen Hik Opendeurdag
Wetenschappelijke revolutie
Door : Lotte Steffi yade
Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek Eenheid Technologie & Voeding De mogelijkheden van smaaktesten en aromaonderzoek op.
Thema 4: Waarneming en Regeling
STIMULEREND KIEZEN Een blik op de wereld van de industrie INDUSTRIE IN BELGIE.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding VWO6
ENERGY BOOST voor Vrouwen in Credit Management. Welkom Nieuwsgierig naar de ENERGY BOOST voor Vrouwen in Credit Management?  Je energieker voelen en.
Les natuur en techniek, maandag en dinsdag groep 5 en 6
LOB 4 Atheneum Schooljaar Entree Insight LOB-methode Digitaal systeem LOB = Loopbaanoriëntatie en begeleiding.
Katrien Verbeke Stad Gent. 5 objectieven 1.Een meer zichtbare, kortere voedselketen 2.Duurzamere voedingsproductie en – consumptie 3.Sterkere sociale.
Smaak.
Thema 6 Regeling en waarneming Zintuigen
THE ROLE OF TRADEMARKS AND DESIGNS IN BRANDING Mr. Paulus Clifton (jurist)
Begin Rondleiding Begin Rondleiding Sven Beirnaert Onderwijs dichtbij (t)huis!
Aquacultuuronderwijs: ervaringen en vooruitzichten in en uit Vlaanderen Stef Aerts HUB-KAHO.
1 BEROEPS KUNST BuSO Leren en werken TECHNISCH ASO Het secundair onderwijs website CLB.
Zevenjaarwerkenaan het “WAT” Slotwoord Gerard van Koten VzStuurgroep.
Zintuig smaak De tong.
Op stap naar het secundair onderwijs
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Maak GATS kenbaar in je gemeente !
Groen op je bord.
4. Proef het verschil Over de smakelijkheid.
Groepje: Samy, Ishan, Arik en Harsimran
Thema Zintuigen.
Op stap naar het secundair onderwijs
Thema Zintuigen.
Welkom! structuur van onze school
4. Proef het verschil Over de smakelijkheid.
Wie ben ik? Martine Voortmans Master in de chemie
Thema 7: Zintuigelijke Waarneming
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
Wat wil onze klant vandaag
ECONOMIE en IT (A stroom)
Transcript van de presentatie:

Voedingsmiddelentechnologie VIVES campus Roeselare Summerschool – 03/07/2015 - Rik David & Freddy Bekaert

Campus Campus Roeselare – Wilgenstraat 32 650-tal studenten agro –en biotechnologie Stuk nieuwbouw sinds 02/2015

Afstudeerrichting “voedingsmiddelentechnologie” Bacheloropleiding = 3 jaar Andere : agro-industrie, biotechnologie, dierenzorg, land- bouw, groenmanagement Instroom vanuit TSO (STW, TW, slager, bakker, voedings-technieken, biotechnische wetenschappen), ASO, … Iedereen met een gezonde interesse voor voeding en wetenschap

1ste jaar 1ste jaar : vooral op school – theorie + praktijk (labo) Teambuilding : druivenpluk op de Monteberg Levensmiddelenfysica, scheikunde, levensmiddelen-chemie, microbiologie, zuivel, …

2de jaar 2de jaar : 2 dagen per week op stage/wetenschappelijke kooksessies + verderzetting 1ste jaar 30 dagen stage 1ste semester in voedingsbedrijf 2de semester : wetenschappelijke kooksessies

3de jaar 3de jaar : bedrijfsbezoeken/ bachelorproef/eindejaarsstudiereis >20 bedrijfsbezoeken op donderdag in diverse sectoren : vlees, vis, zuivel, groenten, bakkerij, … Bachelorproef : in binnen –of buitenland Studiereis : Frankrijk of Italië (Toscane)

Jobs - als productontwikkelaar (recepturen, concepten, …) IN DE VOEDINGSINDUSTRIE - als productontwikkelaar (recepturen, concepten, …) - als kwaliteitsverantwoordelijke - als productieverantwoordelijke - op de commerciële diensten - in het labo

Jobs IN DE TOELEVERINGSSECTOR VAN DE VOEDING - in consultancy-bureau’s - bij inspectiediensten - in onderzoek en ontwikkeling - in de grootdistributie - in het onderwijs - constructeurs

Jobs - als kwaliteitsverantwoordelijke IN DE MILIEUSECTOR - als productieverantwoordelijke - op de commerciële diensten - in het labo - in consultancy - administratie

VIVES campus Roeselare contact + info http://www.vives.be/voedingsmiddelentechnologie Info : freddy.bekaert@vives.be Info op Vr 28/08/2015 van 16:00-21:00 Inschrijven kan altijd (ook on-line)

Sensorische analyse - smaaklabo Rik David Freddy Bekaert VIVES campus Roeselare

De 5 basissmaken Zoet

De 5 basissmaken Zout

De 5 basissmaken Zuur

De 5 basissmaken Bitter

De 5 basissmaken Umami

Smaakvelden op de tong In feite achterhaald…

Smaakpapillen op de tong Verspreid over de tong

Smaakpapillen op de tong In detail

En wat met de geur ?? Vluchtige aroma’s minstens even belangrijk !

1ste proefje Welk product zit verborgen in dit monster ? Neus dichtknijpen en proeven Proeven zonder neus dicht te knijpen Product = kaneel

2de proefje : wie herkent de correcte geur ? a) Amandel b) Look c) champignon

3de proefje : de basissmaken We proeven 4 van de 5 basissmaken (zoet, zout, zuur, bitter) en water In welk bekertje zit welke smaak, wie is de beste proever ? 461 = ? 298 = ? 173 = ? 345 = ? 567 = ?

4de proefje : de driehoekstest (triangeltest) Om te zien of er een verschil is tussen 2 producten Je krijgt 3 bekertjes , waarvan er twee gelijk zijn en het derde verschillend (A – A – B) Product is Coca Cola en een andere cola Wie proeft het verschil ? Bekertjes : 123 – 491 - 877

Dank voor uw aandacht !!