Voedingsmiddelentechnologie VIVES campus Roeselare Summerschool – 03/07/2015 - Rik David & Freddy Bekaert
Campus Campus Roeselare – Wilgenstraat 32 650-tal studenten agro –en biotechnologie Stuk nieuwbouw sinds 02/2015
Afstudeerrichting “voedingsmiddelentechnologie” Bacheloropleiding = 3 jaar Andere : agro-industrie, biotechnologie, dierenzorg, land- bouw, groenmanagement Instroom vanuit TSO (STW, TW, slager, bakker, voedings-technieken, biotechnische wetenschappen), ASO, … Iedereen met een gezonde interesse voor voeding en wetenschap
1ste jaar 1ste jaar : vooral op school – theorie + praktijk (labo) Teambuilding : druivenpluk op de Monteberg Levensmiddelenfysica, scheikunde, levensmiddelen-chemie, microbiologie, zuivel, …
2de jaar 2de jaar : 2 dagen per week op stage/wetenschappelijke kooksessies + verderzetting 1ste jaar 30 dagen stage 1ste semester in voedingsbedrijf 2de semester : wetenschappelijke kooksessies
3de jaar 3de jaar : bedrijfsbezoeken/ bachelorproef/eindejaarsstudiereis >20 bedrijfsbezoeken op donderdag in diverse sectoren : vlees, vis, zuivel, groenten, bakkerij, … Bachelorproef : in binnen –of buitenland Studiereis : Frankrijk of Italië (Toscane)
Jobs - als productontwikkelaar (recepturen, concepten, …) IN DE VOEDINGSINDUSTRIE - als productontwikkelaar (recepturen, concepten, …) - als kwaliteitsverantwoordelijke - als productieverantwoordelijke - op de commerciële diensten - in het labo
Jobs IN DE TOELEVERINGSSECTOR VAN DE VOEDING - in consultancy-bureau’s - bij inspectiediensten - in onderzoek en ontwikkeling - in de grootdistributie - in het onderwijs - constructeurs
Jobs - als kwaliteitsverantwoordelijke IN DE MILIEUSECTOR - als productieverantwoordelijke - op de commerciële diensten - in het labo - in consultancy - administratie
VIVES campus Roeselare contact + info http://www.vives.be/voedingsmiddelentechnologie Info : freddy.bekaert@vives.be Info op Vr 28/08/2015 van 16:00-21:00 Inschrijven kan altijd (ook on-line)
Sensorische analyse - smaaklabo Rik David Freddy Bekaert VIVES campus Roeselare
De 5 basissmaken Zoet
De 5 basissmaken Zout
De 5 basissmaken Zuur
De 5 basissmaken Bitter
De 5 basissmaken Umami
Smaakvelden op de tong In feite achterhaald…
Smaakpapillen op de tong Verspreid over de tong
Smaakpapillen op de tong In detail
En wat met de geur ?? Vluchtige aroma’s minstens even belangrijk !
1ste proefje Welk product zit verborgen in dit monster ? Neus dichtknijpen en proeven Proeven zonder neus dicht te knijpen Product = kaneel
2de proefje : wie herkent de correcte geur ? a) Amandel b) Look c) champignon
3de proefje : de basissmaken We proeven 4 van de 5 basissmaken (zoet, zout, zuur, bitter) en water In welk bekertje zit welke smaak, wie is de beste proever ? 461 = ? 298 = ? 173 = ? 345 = ? 567 = ?
4de proefje : de driehoekstest (triangeltest) Om te zien of er een verschil is tussen 2 producten Je krijgt 3 bekertjes , waarvan er twee gelijk zijn en het derde verschillend (A – A – B) Product is Coca Cola en een andere cola Wie proeft het verschil ? Bekertjes : 123 – 491 - 877
Dank voor uw aandacht !!