LES 5.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Inleiding in het recht II: Rechtspraak en grondrechten
Advertisements

Webquest Webquest. Wat is een webquest? Een queeste (Eng. Quest) is een uitgebreide zoektocht. Je gaat op zoek naar de antwoorden van de vragen die je.
Hoofdstuk 3: Duitsland tussen Oost en West
Jezelf kort voorstellen.
Internationale organisaties
Internationale betrekkingen
P2.2 Landbouw en platteland in Europa
De blokvorming in Oost en West
Interbellum en Vrede van Versailles.
Personen die gedwongen worden om hun huizen te verlaten  Ten gevolge van: ‐ Politieke ‐ Religieuze ‐ Militaire ‐ Andere problemen.
4.4 De eerste jaren van de koude oorlog ( )
3.4 Jaren van isolationisme
3.5 De VS en de Tweede Wereldoorlog
Par. 3.3 Jodenvervolging.
PARLEMENTAIRE DEMOCRATIE VANAF ONTZUILING EN VERDERE DEMOCRATISERING - 1 E DEEL Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland.
Duitsland.
Paragraaf 5.1: van vriend naar vijand.
Oprichting en optreden van de VN
IVRK Een inleiding Een aanzet tot toepassing Een reflectie-instrument.
Berlijn+DDR en de Koude Oorlog
De Eerste Wereldoorlog
Wereldoorlogen Kenmerk 40: Het voeren van twee wereldoorlogen: 43 A: verwoestingen op niet eerder vertoonde schaal door massavernietigingswapens.
UNICEF & 25 jaar kinderrechten
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Amnesty International. Amnestie – vrijspreken, kwijtschelden van straf! Internationaal – dus over de hele wereld Eigen symbool!
Zwaartekracht: Practicum Op punten! (afgeven op het einde van de les)
Tijd van televisie en computer
Les 4 - Par 2, Duitsland verdeeld in de Koude Oorlog
INDUSTRIE EN MILIEU + -. Groepswerk Groep 1 (4 lln) Groep 6 (3 lln) Groep 5 (4 lln) Groep 4 (4 lln) Groep 3 (4 lln) Groep 2 (4 lln) Opdracht 3: Atlas.
De wereld in blokken Martijn, luuk & daan.
Tijd van televisie en computer, 1950 – Tijd van televisie en computer, Agenda: Huiswerk nakijken Oostblok valt uit elkaar Opdrachten.
De Opstand Les 3: De Opstand & het ontstaan van de Republiek
VredesverdragenVredesverdragen Genoemd naar een buitenwijk van Parijs net als Sèvres (Turkije) en St. Germain (Oostenrijk-Hongarije) Frankrijk, Engeland.
Presentatie UNICEF.
Heb lief, alsof je nooit werd gekwetst.... Werk, alsof je nooit geld nodig had...
Republiek in de Gouden eeuw
Basistraining: Verklaring van Genève 1940 Januzs Korczak 1959 VN Verklaring inzake Rechten van het Kind 1989 VN Verdrag inzake Rechten van het Kind.
hoofdrolspelers H6 Ontdekkers en hervormers
Het verdrag van Versailles (1919)
Democratie maakt plaats voor fascisme
Jongeren in de criminaliteit van 1965 tot 1989 Foto 1.
Wat zijn mensenrechten?
1.2 Van de Oost naar de West Wereldeconomie.
Kinderrechten in de praktijk 17 November 2015 Kathalijne Buitenweg.
Het vergeten van kinderen is verboden. Wat zijn mensenrechten? Mensenrechten zijn rechten die universeel gelden voor alle mensen Mensenrechten zijn onmisbaar.
Niet- confessionele Zedenleer. Wat is Niet- confessionele Zedenleer? (NCZ) = Zedenleer, maar niet gebaseerd op geloof, niet zomaar iets als waar aannemen.
Eerste Wereldoorlog het einde en de gevolgen
Duitsland Hoofdstuk 3 De Eerste Wereldoorlog II
SDG4 KWIS 10 meerkeuzevragen over onderwijs in de wereld.
Waar gaat het over? Eind september 2015 kwamen de staats- en regeringsleiders samen in New York voor de jaarlijkse top van de Verenigde Naties. Daar.
Deze les: Uitleggen rechtsstaat Maken opdrachten.
Tijd van televisie en computer 1950 – nu
H12.4 Verzet in de Koloniën De Wereld-oorlogen.
De Europese eenwording
De wereldoorlogen 5.1 De Eerste Wereldoorlog
Van object van zorg naar mensenrechten
Het interbellum De opkomst van Adolf Hitler
Context 2: Duitsland Les 10 – Verloop van Wereldoorlog Twee.
Zwei Mal Deutschland Die BRD und DDR
Kwaliteitszorg Les 2.
Thema 14 Wet- en regelgeving
Cursus 3.4 Rechten van de Mens Klas 2 KGT Lesweek 2
Programma Welkom! Lesdoelen voor deze les
Cursus 3.4 Rechten van de Mens Klas 2 KGT Lesweek 2
Hoe maak ik een goede mindmap?
Wereldoorlogen Kenmerken 40: Het voeren van twee wereldoorlogen: 43: Verwoestingen op niet eerder vertoonde schaal door massavernietigingswapens.
Pluriformiteit Art van de Universele Verklaring over de Rechten van de Mens (UVRM) luidt: “Niemand mag worden gedwongen tot een vereniging te behoren”.
§6.1 Conflicten in de wereld
Mensenrechten toen en nu
Transcript van de presentatie:

LES 5

ONZE TIJD ?

Groep A: hoek 1-2-3 Groep B: hoek 2-3-1 Groep C: hoek 3-1-2 Groep D: hoek 3-2-1 Taken: - Verslaggever - Gespreksleider - Bemiddelaar - Tijdsbewaker HOEK 1: infobundel – atlas HOEK 2: infobundel – A3-blad – kleurtjes, stiften HOEK 3: infobundel – computer

LES 6

Ontstaan na WO I: er mochten nooit meer zo wrede dingen gebeuren -> 1924: de verklaring van Genève Na WO II is de VN opgericht -> 1948: het universele verdrag van de rechten van de mens -> 1959: verklaring van de rechten van het kind -> 20 november 1989: het internationale verdrag over de rechten van het kind

LES 7&8

De winnaars van WO II De 4 winnaars van WO II (Frankrijk, Groot-Brittannië, Verenigde Staten en Rusland) komen bij elkaar en bespreken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat Duitsland nooit meer een oorlog zal beginnen.

Duitsland moet minder machtig, dus minder groot worden Duitsland moet minder machtig, dus minder groot worden. Daarom verdelen ze Duitsland in 4 stukken. De hoofdstad Berlijn ligt helemaal in het deel van Rusland en dat willen de anderen niet, dus Berlijn wordt ook in 4 stukken verdeeld.

Bondsrepubliek Duitsland (BDR) Duitse Democratische Republiek (DDR) Drie van de vier landen voegen hun deel samen en helpen om dit land terug op te bouwen. Rusland wil zijn deel behouden. Zo ontstaat er een westelijk deel en een oostelijk deel. In West-Duitsland verdient niet iedereen even veel, hebben de mensen eigen bezittingen en zijn er verkiezingen zodat het volk mee kan beslissen wie het land bestuurt. Dit is de Bondsrepubliek Duitsland. In Oost-Duitsland leven de mensen volgens het communisme, zoals in Rusland. Iedereen krijgt hetzelfde loon, er zijn geen verkiezingen en de leider beslist wat goed is voor het volk. Het volk mag geen eigen mening hebben en moet het eens zijn met de leider. Bondsrepubliek Duitsland (BDR) Duitse Democratische Republiek (DDR)

Door Duitsland liep de grens tussen het kapitalisme en het communisme Door Duitsland liep de grens tussen het kapitalisme en het communisme. Dit noemt men het ijzeren gordijn. Die grens liep door heel Europa. In Berlijn stond er zelfs een echte muur tussen Oost- en West-Berlijn. Er werd niet meer gevochten, maar echt vrede was er ook niet. Dit noemen we de koude oorlog.

25 jaar na de val van de Berlijnse muur (2014) is de val van de Berlijnse muur herdacht met verlichte ballonnen. Zo zie je heel goed hoe de muur liep.

In 1989 viel de Berlijnse muur en werd Duitsland terug een geheel met als hoofdstad Berlijn. Er is geen communistisch deel meer in Duitsland.

Groepsindeling Taken: - Gespreksleider - Bemiddelaar - Tijdsbewaker (1 of 2)