Het vak Frans in 4 en 5 havo Un choix pour l’avenir.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Management & Organisatie
Advertisements

De heer R. Schouten Mevrouw M. Dingemans
Studiemiddag Frans en Duits
in de bovenbouw van HAVO en VWO
University of Cambridge & Titus Brandsmalyceum Oss PRESENT
Loopbaan en Burgerschap Nederlands, Engels Rekenen
Overstap 4 vmbo-tl naar 4 havo
Welkom op de ouderavond van klas 2
Havo 4 Vwo 4 Welkom.
Presentatie van de 4 profielen in het regulier onderwijs
Welkom.
TrabiTour fährt weiter! Deutsch für die Oberstufe
Wiskunde A, B, C en D op het vwo
Ouderavond klas 2 25 maart 2014 PTA en examenregelingen
Welkom Teamleider HAVO / VWO De heer Drs C.H.M. Bentlage.
25 januari 2013 universitair onderwijscentrum groningen dag van taal, kunsten & cultuur januari 2013 universitair onderwijscentrum groningen dag.
1 DE OUDER ALS COACH 3 VWOOSCAR ROMERO Donderdag 7 oktober 2010.
Noordhoff Uitgevers Talendag
Nieuw Nederlands 4e editie
PABO Bedrijfseconomie Life Science KEUZEBEGELEIDING IN HAVO-3.
Profielkeuze informatieavond
Welkom M. Smale afdelingsconrector 4 en 5 havo Emmauscollege.
Programma Toetsing en Afsluiting Lentiz| Het Groene Lyceum Onderzoekend & Ondernemend op weg naar het hbo!
Wiskunde A, B en D op de Havo
INFORMATIEAVOND HAVO PROFIELEN.
International Business College Iets voor uw zoon/dochter?
Inhoud en opzet examens VMBO
Voorlichtingsavond MAVO 3
Schoter Profielkeuze havo 2010 Scholengemeenschap Dennis See
CAMBRIDGE ENGLISH Informatieavond
Profielkeuze havo Schoter SG. Profielkeuze  Basisvorming  Klas 1, 2 en 3  Voor alle leerlingen gelijk  Tweede Fase  Bovenbouw havo en vwo  Keuzemogelijkheden.
PROFIELKEUZE KLAS 3 VWO 29 januari 2015.
Woensdag 8 januari 2014 Ouderavond profielkeuze 3 vwo en 3 vwo-Xtra.
RGO Middelharnis Voorlichtingsavond H3/A3 21 september 2015.
Duits in 4 en 5 HAVO Herzlich Willkommen !!.
Pourquoi apprendre le français?
Hartelijk welkom Tweede Fase Havo van het Bernardinuscollege Informatieavond 14 oktober 2015.
Duits in 4,5 en 6 VWO Herzlich Willkommen !!. Waarom Duits? Duits is de taal van onze belangrijkste handelspartner, tevens ons buurland. Duits is de taal.
BEOORDELING VOLGENS HET ERK
International Business College Iets voor jou! Voorlichting VMBO 3/4 Januari 2015.
International Business College Iets voor jou! Ouderavond profielkeuze Januari 2015.
Examenzaken 16 februari 2016 klas 2 Deze PowerPoint heeft alleen betrekking op het examen bij het Groene Lyceum en algemene examenzaken.
Januari Kiezen voor de toekomst! Kiezen voor de toekomst! 2 e fase HAVO.
Voorlichtingsavond voor ouders klas 2 dinsdag 31 maart 2015 Het PTA: Programma van Toetsing en Afsluiting.
Herstructurering bovenbouw tl verbetering doorstroom.
Informatieavond leerlingen en ouders mavo scholen Dunamare Overstap 4 mavo naar 4 havo per
Basisvorming Tweede Fase. Achtergronden Het onderwijsaanbod van de Mammoetwet was niet meer van deze tijd Maakte gering gebruik van nieuwe technologie.
Januari 2012Profielkeuze 3 havo Linda van Vliet decaan havo afdeling Profielkeuze havo 2012.
VOORLICHTINGSAVOND TL 3. PROGRAMMA PLENAIR EXAMENPROGRAMMA PTA VOORBEELDEN VAN PTA VRAGEN VAN OUDERS MENTOREN BEGELEIDING CONTACTEN INDIVIDUELE VRAGEN.
Voorlichtingsavond 2 Mavo Dinsdag 29 maart Programma  Verschillende keuzes  Opzet VMBO en MBO  3 KBL in VMBO-gebouw + rondleiding  Overgangsnormen.
Management en Organisatie een nieuw vak in de tweede fase.
aardrijkskunde, een goede keus in de tweede fase vwo
Anouk Filius Decaan tto, atheneum, havo, mavo
aardrijkskunde, een goede keus in de tweede fase havo
4 Havo 2017 Examentraject PH4a, PH4b en Ph4c.
Welkom op deze voorlichtingsavond
Decanaat klas 4 oktober 2017.
aardrijkskunde, een goede keus in de tweede fase vwo
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
BROKLEDE Ouderavond Profiel Keuze
DIENSTVERLENING & PRODUCTEN
Welkom op deze voorlichtingsavond
BROKLEDE Ouderavond Profiel Keuze
Welkom op deze voorlichtingsavond
De Frissel Veenwouden Ouderavond 3 april Keuzes klas 2.
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Voorlichting vmbo-tl bovenbouw
Transcript van de presentatie:

Het vak Frans in 4 en 5 havo Un choix pour l’avenir

Wanneer kies je Frans? * Cultuur en Maatschappij / Economie en Maatschappij. * Leerlingen met het profiel C&M hebben verplicht een tweede moderne vreemde taal. Zij maken hierbij de keuze tussen Duits en Frans. * Leerlingen met het profiel E&M kunnen Frans als profielkeuzevak kiezen. * In 5 HAVO:centraal eindexamen (CE) leesvaardigheid.

Frans en het Europees referentiekader In de lessen Frans doen de leerlingen ervaring op met het lezen van (literaire) teksten, het schrijven van o.a. brieven, het luisteren / bekijken van radio en / of televisie en het voeren van gesprekken. Hierbij wordt gewerkt volgens het Europees referentiekader, waarin voor de verschillende vaardigheden is vastgelegd wat een leerling moet kunnen om die vaardigheid op het juiste niveau te beheersen. De leerlingen beginnen daarbij in 4 HAVO voor alle vaardigheden op A1/2-niveau en dit wordt opgebouwd tot B1-niveau in 5 HAVO. Europees referentiekader - Basisgebruiker: A1 + A2 - Zelfstandig gebruiker: B1 + B2 - Vaardig gebruiker: C1 + C2

Werkwijze bij Frans Taalportfolio en methode “grandes lignes” Leerlingen houden hun vorderingen voor elke vaardigheid bij in een Taalportfolio, waarin ze vastleggen wat ze voor die vaardigheid gedaan hebben en wat ze al kunnen. Het taalportfolio heeft betrekking op alle vaardigheden, literatuur en Frankrijkkunde. Dit taalportfolio is accumulatief, wat inhoudt dat ze de vaardigheden die ze in 4 HAVO hebben verworven in 5 HAVO ook nog moeten beheersen. De vaardigheden worden getraind met de methode “Grandes lignes” en met verschillend aanvullend materiaal. Toetsing In zowel 4 als 5 HAVO worden in de lessen (diagnostische) toetsen, afgenomen om te bepalen of de leerlingen in staat zijn om deel te nemen aan de eindtoetsen. Daarnaast sluiten deze leerlingen elke periode af met een eindtoets of een praktische opdracht voor het vak Frans. Deze praktische opdrachten en eindtoetsen hebben betrekking op spreekvaardigheid, luistervaardigheid, schrijfvaardigheid, leesvaardigheid, literatuur en Frankrijkkunde.

Het Schoolexamen (SE) en het Centraal Examen Frans(CE) Het schoolexamen Frans bestaat uit de volgende onderdelen: schrijfvaardigheid, waarbij de leerlingen in staat moeten zijn om in de gekozen taal te corresponderen, mede met behulp van moderne telecommunicatiemiddelen; leesvaardigheid, dit onderdeel bestaat vooral uit tekstverklaring, waarbij leerlingen a.h.v. teksten open- en gesloten vragen moeten beantwoorden. kijk- en luistervaardigheid, waarbij leerlingen gesloten vragen moeten kunnen beantwoorden naar aanleiding van bekeken en beluisterde fragmenten. spreekvaardigheid, hierbij moeten leerlingen zich aan de hand van reële communicatieve situaties in de betreffende taal verstaanbaar kunnen maken. literatuur; de leerlingen hebben hiervoor een leesdossier samengesteld waarin zij ervaringen met en beschouwingen over literatuur hebben verwerkt. Het CE bestaat uit het onderdeel leesvaardigheid (tekstverklaring). Leerlingen krijgen schriftelijke teksten waarover zij vragen en opdrachten moeten maken. Het CE word afgenomen in een landelijke zitting van 2½ uur. Leerlingen met het profiel C&M kunnen voor hun profielwerkstuk hun keuze op het vak Frans laten vallen. Net als bij de vakken Nederlands en Engels kunnen zij kiezen voor de zelfstandige bestudering van een taalkundig of literair onderwerp.

Een keuze voor de toekomst Un choix pour l’avenir Een keuze voor de toekomst Frans en Engels spreken betekent een troef om werk te vinden in een van de vele Franse en Franstalige multinationals in verschillende sectoren (distributie, auto-industrie, luxe,toerisme, aeronautica…). Als vijfde economische grootmacht is Frankrijk aantrekkelijk voor ondernemers, onderzoekers en de beste buitenlandse studenten. Frans is zowel werktaal als officiële taal bij de VN, de Europese Unie, de UNESCO, de NAVO, bij het Internationaal Olympisch Comité, het Internationale Rode Kruis… en bij verschillende internationale juridische instanties. Kennis van het Frans is zeker onmisbaar voor mensen die een loopbaan ambiëren in een internationale organisatie.