Waar moet ik rekening mee houden als ik wil starten in de horeca? Danny Van Assche
Starten in de horeca
1. Vooraleer van start te gaan 2. Algemene startersformaliteiten 3 1. Vooraleer van start te gaan 2. Algemene startersformaliteiten 3. Specifieke horecastartersformaliteiten 4. Enkele specifieke topics 5. Vragen?
1. Vooraleer van start te gaan Doelgroep Locatie Ondernemingsplan Hulp: → Guidea: starterskit (www.guidea.be) → Financieel: Participatiefonds, subsidiedatabank, …
2. Algemene startersformaliteiten Zichtrekening KBO – bedrijfsbeheer → principe: vanaf dag 1 uitzonderingen, vb. overname (1 jaar) BTW Sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen Ziekenfonds Vennootschap
3. Specifieke horecastartersformaliteiten Logies Eetgelegenheden Drankgelegenheden Overige
Logies Logiesdecreet en uitvoeringsbesluiten: Politiefiche Vergunning/aanmelding Sterrenclassificatie Brandveiligheid Politiefiche
Eetgelegenheden Vestigingsattest! → principe: vanaf dag 1 Brandveiligheid Vestigingsattest! → principe: vanaf dag 1 uitzonderingen, vb. overname (1 jaar) → principe: alle maaltijden uitzonderingen, vb. lichte maaltijden
Drankgelegenheden Beteugeling van de dronkenschap Toegang voor minderjarigen Brandveiligheid Brouwerijcontracten! Kansspelen
Overige specifieke horecastartersformaliteiten Verzekering brand en ontploffing Prijsaanduiding, ook in kamers en op terras! Sabam Billijke vergoeding Rookverbod – rookkamer / terras Alcohol / sterke drank
BTW: - tarieven - geregistreerde kassa met black box www.horecablackbox.be !
Voedselveiligheid: - Aangifte – toelating/registratie – heffing - ACS – Smiley - Opleiding: www.horecavorming.be - Medisch attest Milieuvergunning
Geluid: 3 categorieën + flankerende maatregelen Legionella Drinkwater Toegankelijkheid Afval: PMD! + contract Waterafvoer
Bescherming naam Bescherming domeinnaam website Openingsuren en –dagen Toiletten: cliënteel – personeel Portier Gemeentelijke reglementen!
Personeel aanwerven: - verplichte aansluitingen - Dimona - administratieve verplichtingen - sociaal secretariaat Paritair Comité
Arbeidsovereenkomst: voltijds-deeltijds, onbepaalde duur-bepaalde duur, studenten, extra’s Tewerkstellingsmaatregelen + ‘Horecaplan’
Kassa met blackbox Wie moet ze invoeren? Wat is het? Begeleidende maatregelen
Brouwerijcontracten Etablissement in eigendom van brouwer of drankenhandelaar Uitzondering op Europese concurrentieregels Let op: Exclusiviteiten Minimale aankopen …
Vragen? Horeca Vlaanderen: www.horecavlaanderen.be www.horeca-academie.be info@horeca.be
Horeca Vlaanderen Doelstellingen: Voordelen lidmaatschap: Belangenverdediging Netwerking Vorming en ondersteuning Voordelen lidmaatschap: Onbeperkte informatie en gratis advies op maat Horeca Echo Ledenvoordelen (Europabank, Sabam, …) Lid worden van de Horeca-familie!
Horeca Vlaanderen Anspachlaan 111, bus 4 1000 Brussel Tel.: 02/213.40.10 Fax.: 02/213.40.11 www.horecavlaanderen.be info@horeca.be
Ga nu langs bij Horeca Vlaanderen adviseur aan de UNIZO stand voor meer info.