12 maart 2015 Bondgenootschap laaggeletterdheid Nijmegen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dé vereniging voor uw evenement.
Advertisements

Entreeonderwijs in een regionaal netwerk Aanpak Graafschap College 3 oktober 2012 Aanpak Graafschap College 3 oktober 2012 OF.
Voorlichting 8 januari 2013 Leerlingen en ouders vwo-4
Cursistprofielen Laaggeletterdheid
Gratis computerinitiatie in uw buurt BLMvzw Digidak | Evence Coppéelaan 91| 3600 Genk blmgenk.be | |
Welke koers vaart het Zuyderzee College?
Makkelijk lezen voor volwassenen [Bedrijfsnaam]. Wat doen we?  We maken lezen aantrekkelijk.  We maken volwassenen actief met taal.  Dan wordt lezen.
Maatschappelijke participatie
Bestuurlijke relevantie
DE LAURENTIUS PRAKTIJKSCHOOL IN DELFT
Lokaal Makelaarschap en Maatschappelijke Stage = 3 Driebergen, 7 oktober 2008 José Roelands Mieke Erlings.
Pilot: Blijvend bekwamen: werken aan eigen professie
Oefenen.nl als basis voor trajecten en materialen
Workshop co-creatie met gemeenten
Plus. + Deelname aan de provinciale pilot Boekstart in Overleg met ambtenaar lokaal onderwijs over de invoering van Boekstart in Boxtel. + Financiering.
Bibliotheken als parelduikers Stichting Lezen & Schrijven
Taal voor het Leven aanpak
Integratie en participatie
1 21/11/ Nominaties Henk Westbroek Trofee. 2 Genomineerde organisaties 1)Activeringsteams 2)AxionContinu 3)Bibliotheek 4)Eigen Kracht 5)Prago 6)SodaProducties.
De samenwerking tussen de bibliotheken in Gelderland en Vrijwilligers van de Ouderenbonden Presentatie scholingsochtend Digitale overheid Yvonne Sinkeldam.
Van groep 8 naar klas 1 Paul Koolen muziekdocent
Wat kunnen wij samen doen aan laaggeletterdheid in Almere?
Zorgplicht in passend onderwijs
Wegwijs in Passend Onderwijs. Waarom Passend onderwijs Elk kind recht op goed onderwijs Regulier onderwijs in principe de beste plek tenzij… Meedoen in.
Ketenaanpak Laaggeletterdheid LeerWerkdag 2014
Trojka Een nieuwe manier van indiceren. DE GESCHIEDENIS De Trojka is ontstaan in het kader van passend onderwijs en de ontwikkeling Centrum Jeugd en gezin.
PROJECT LEESKRING VOOR LAAGGELETTERDEN DOEL: LEESPLEZIER ONTWIKKELEN.
Zorgbelang Gelderland & aanpak laaggeletterdheid
Wat gebeurt er in het land?
De Bibliotheek en basisvaardigheden en Kunst van Lezen 0-18 jaar
Alphen aan den Rijn Samenwerken met. Wie zijn wij? Wij zijn een maatschappelijke onderneming Bij TAMA werken 12 mensen, waaronder een aantal vrijwilligers.
Bedankt! Sinds ……….delen jullie met veel enthousiasme Boekbaby’s-pakketten uit aan alle kinderen van 6 maanden.
Voorlichtingsbijeenkomst voor
Presentatie doelgroep Jeugd Door Rianne Brouwers en Lieke Hoefs.
Naar een duurzame regionale infrastructuur voor scholing van laaggeletterden en laagopgeleiden Symposium ‘Succesfactoren en inspiratiebronnen voor leerprocessen.
EERST APART; DAARNA ONDER DE VLAG VAN DE HARTSTICHTING DIE EEN PATIËNTENVERENIGING IS! ER ZIJN 7 REGIO’S WAARVAN GELDERLAND ER ÉÉN IS.
Inschrijven MBO-avond 1 maart MBO-avond op 1 maart 2016 Wat: - voorlichtingen door ROC Nijmegen, Rijn IJssel, de Leijgraaf, Defensie en St Lucas.
In opdracht van SIOB 15 augustus Wat is dBos? De Bibliotheek op school is een landelijke strategische aanpak van de bibliotheken, primair onderwijs.
Conferentie vakvernieuwingen 5 juni 2009 Cor de Beurs Docentennetwerken als motor voor dynamische vakontwikkeling.
Presentatie gemeenteraad Boekel 18 november 2014.
Welkom op de informatieavond van groep 5. Bert Jennes *54 jaar *32 jaar werkzaam in het onderwijs *Bijna 30 jaar werkzaam bij KSV Treebeek/INNOVO *Voor.
Informele marktplaats voor en door bewoners Rolf Kwist, Debbie Kremer - BUUV Haarlem Participatieraad Haarlem 10 mei 2016.
Wat is Boekenpret ? Boekenpret is een leesbevorderingsprogramma voor kinderen van 0-6 jaar. Het programma is methodisch van opzet:  Structureel  Longitudinaal.
Educatie Maastricht en Mergelland. Educatie wat is dat ? Onderwijs voor volwassenen 18 + Binnen de Wet op de Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) Onderwijs.
28 maart 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
‘De interne aanpak’ Karlien Zomer
Presentatie Passend onderwijs Voor: Ouders/verzorgers van SBO Petrus Dondersschool Datum: 3 april 2014.
Vluchtelingen in een gastvrij Brabant Roos Sohier Provinciale Raad Gezondheid/BrabantAdvies.
M-Pact Vrijwilligers(werk) en asielzoekers 20 april 2016.
<plaats en datum>
Campagne taalvaardigheid
Het Taalakkoord is een initiatief van ministerie SZW
Stichting Lezen & Schrijven
Innovatief Basisonderwijs
voor Rotterdamse kinderen
BoekStart voor baby’s > Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) > Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te.
Welkom bij Veilig Verkeer Nederland
Aanpak van laaggeletterdheid
Onderzoeksrapport ‘Basisvaardigheden > 18 jaar’
Cursus Aanbod Gratis cursussen voor volwassenen Als je leert,
38 Belang 20 95% VERVOLG Halte Taal (balie 34)
Laaggeletterdheid in Nederland
<plaats en datum>
Meervoudig verantwoorden: De waarde van bibliotheekdiensten voor gemeenten 26 september 2018.
Sander Blumink Ellen Baan 6 oktober 2018
Tel mee met Taal: Meer samenwerken voor minder laaggeletterdheid
Rijk van Nijmegen Bondgenotenbijeenkomst
Laaggeletterde ouders digitaal aan de slag
Effectmeting Cultura en Gemeente Ede
BoekStart en vrijwilligers in de Bibliotheek
Transcript van de presentatie:

12 maart 2015 Bondgenootschap laaggeletterdheid Nijmegen Taalhuis OBGZ

Een klein stukje geschiedenis Begin 21e eeuw: inburgering wordt een issue. Bibliotheek Nijmegen opent een Inburgeringspunt ongeveer 2004 2006-2007:De Vereniging voor Openbare Bibliotheken initiatief: NLKOMPAS: Niet alleen inburgeren, ook laaggeletterdheid autochtonen 2

vervolg 2008-2009:provinciaal initiatief voor taalpunten in Gelderland 2009: OBGZ opent Taalpunten 3

“Taal voor het leven” mei 2012 Stichting Lezen en Schrijven Motto van dit programma: ‘meer mensen, meer geletterd’ Gestart als proefprogramma voor 6 regio’s De opdracht van het ministerie van OCW was om te achterhalen hoe meer laaggeletterden op een effectievere en efficiëntere manier naar een hoger taalniveau geholpen kunnen worden. Inmiddels zijn meer dan 10.000 cursisten bereikt en meer dan 3.000 vrijwilligers getraind. (IJssel-Vecht/Twente, Amsterdam, Utrecht, Almere/Flevoland, Den Haag/Haaglanden en Rotterdam/Rijnmond). 4

Taalpunt wordt Taalhuis Een open leercentrum : Er zijn fysieke werk-, leer- en ontmoetingsplekken voor deelnemers en taalvrijwilligers. Het Taalhuis kan extra activiteiten organiseren. Er zijn leer- en hulpmiddelen beschikbaar en oefen-pc’s met digitaal lesmateriaal. een plek waar een overzicht is van al het taalaanbod (via de Taalzoeker) en waar suggesties voor een passende cursus gegeven kunnen worden. Hiermee neemt de bibliotheek haar rol in de ketensamenwerking rond laaggeletterden. Geschoolde vrijwilligers worden ingezet voor de bemensing van het Taalhuis Scholing vaak door Stichting lezen en schrijven 5

Beeld > Koptekst en voettekst... 13 april 2017 Duidelijk te zien waar de proefregio’s zaten. Nu is besloten om pilotprogramma Taal voor het lezen uit te breiden naar heel Nederland. (bron: Actieprogramma tel mee met taal van min. van OCW (VWS volksgez. Welzijn, sporten SZW) net nieuw 6 maart 2015 Beeld > Koptekst en voettekst...

Beeld > Koptekst en voettekst... 13 april 2017 Beeld > Koptekst en voettekst...

Huidig aanbod Bibliotheek Gelderland Zuid Groepsbezoeken met gratis taalabonnement voor onderwijs Collectie: fysiek en digitaal Taalpunten in Marienburg, Zwanenveld, Hatert, Muntweg, Beuningen Klik & Tik (i.s.m. UWV) Leesgroepjes Leesclub (i.s.m. ROC) Week van de Alfabetisering / Festival van het Leren Tablet Café 8

Situatie OBGZ Aangesloten bij bondgenootschappen Nijmegen en Overbetuwe Sinds jaar en dag contacten met veel taalaanbieders Grootste partners STEP en ROC Andere partners: School voor ouders Vluchtelingenwerk Oost-Nederland Utile Dulci Capabel taal Gilde ROC en STEP: aanbod om onze vrijwilligers te scholen 9

Beeld > Koptekst en voettekst... 13 april 2017 Beeld > Koptekst en voettekst...

13 april 2017 Taalhuis OBGZ Vanaf september twee taalhuizen: Marienburg en Zwanenveld Met ondersteuning van de Rijnbrinkgroep Als kernpartners: ROC en STEP: scholing vrijwilligers Herkenbaar Bemand door opgeleide vrijwilligers Taalzoeker: aanbod in de regio Taalvrijwilligers Materialen: fysiek en digitaal

Tot Slot: “Gewoon beginnen” -Enthousiasme, geduld, deskundigheid en volhouden -Fouten maken mag: daar leren we van -Elkaar opzoeken, contact houden! -Dus wanneer zien we elkaar weer?