Wat is de eigen waarde van een katholieke universiteit? Nicolas Standaert, Sinologie.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
SCHOOL VOOR GELOOFSVERDIEPING Weten wat je gelooft Welkom
Advertisements

Voorjaarsbijeenkomst DPU Vernieuwend welzijn en onze bijdrage. Diaconaal Platform Utrecht.
Algemene vorming in het secundair onderwijs van de toekomst
Een katholieke school is geen school van gelovigen, maar een school door gelovigen gedragen. Een katholieke school herken je aan haar ‘open deuren’. Ieder.
Spirituele rijkdom in de christelijke traditie
Op zoek naar de ware Over de zoektocht naar een christelijke partner
School voor geloofsverdieping – 2 de jaar – I. GOD VERLANGT EEN VOLK. OVER DE KERK 1. Kerk in deze wereld: problematisch 2. Waarom moet er Kerk.
Woord van Leven Januari 2014.
Op zoek naar de ware This material is freely provided to help you build your own Power Point presentation to meet the needs of your group. 1 Based on eBook:
Kennis maken met: Levend Woord Gemeente Franeker
Waar staan we voor met ons onderwijs?
PARTICIPATIEF LEREN IN BUURTDIENSTEN
Pastoraal op school.
Presentatie Vereniging VOS/ABB
Culturele stromingen Culturele ontwikkeling is een proces van opeenvolging en afzetten tegen. Literatuur is het product van een cultuur: het geeft (indirect.
Levensbeschouwing en maatschappelijke participatie Is levensbeschouwing nog steeds een motiverende factor voor participatie? Sarah Botterman – KULeuven.
Voorstelling 6de leerjaar
Romeinen 8:11 En indien de geest van Degene, die Jezus uit de doden opgewekt heeft, in u woont…
identiteit specificiteit
Godsdienst 1.
Innovatieve werkvormen voor landschap en cultuurhistorie
Wat is de kerk? Ideeën, verwachtingen, teleurstellingen.
GELOOF EN SOCIALE RECHTVAARDIGHEID 11 en 17 februari 2004.
GELOOF EN SOCIALE RECHTVAARDIGHEID 11 en 17 februari 2004.
Proviand voor onderweg Verder aan de slag met de visietekst Dekenale avonden voor team 2013 Powerpoint bij de slotbezinning.
SAMEN LEVEN Team projecten en evenementen. VERLOOP INFO SESSIE  1. De dienst “Samen leven”  2. Projectwerking Antwerpen Noord (team projecten en evenementen)
Bakens voor een tweede cyclus scholengemeenschappen basisonderwijs Visietekst: Marc Van den Brande, VVKBaO Begeleidingstraject SG 2011 DPB-Mechelen-Brussel.
UA Andragogiek Centrum voor Andragogiek, UA Attestuitreiking Basisopleiding Schoolbeleid Onderwijs als gemeenschapsopbouw Antwerpen, 1 juni 2007.
Wat geen moeite kost, is de moeite niet waard !
LITURGIE DEFINITIE: samen komen als missionaire geloofsgemeenschap
De Sint-Gillisschool “Ieder kind zijn eigenheid”.
Kerken in Nieuwegein en duurzaamheid
M OGEN WE NOG MULTICULTUREEL DENKEN ? O VER DIVERSITEIT, SOCIALE COHESIE EN DE INTEGRATIE - ERKENNINGSPARADOX F RANCOIS L EVRAU EN P ATRICK L OOBUYCK 1.
P. 1 Onderzoek naar het aantal en de activiteiten van de allochtone vrouwenverenigingen Op basis van dossiers ingediend bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie.
Maatschappelijke kosten-baten analyse
‘Hoe katholiek sociaal denken zichtbaar wordt in het publieke debat’
Beeldmeditatie Toon een beeld zonder voorafgaande of begeleidende commentaar Wat zie je? Wat zie je erin? Uitwisseling, geen discussie.
Het christendom: een dwangbuis? Welkom in de kerk
De levensbeschouwelijke analyse
PEDAGOGISCHE GEMEENSCHAP
Leren in de beroepspraktijk
HOE ZIT HET MET ONZE ‘K’?. TELEVOTING TEST 7 vragen 10 seconden Resultaat op scherm.
Wat is voor ons de waarde van de opstanding van Christus? Zondag 17.
LEA en sociale competentie & participatie Miriam Walraven 20 januari 2011.
De binnenkant en de buitenkant van een school Wat doen we met strikte reglementen… … als we ons niet van binnenuit laten richten door waarden? (Quid leges.
Persoonscertificering. Waartoe? Nederland heeft Q nodig Wij zijn trots op ons werk en beroep Wij zijn vakgenoten die een hoogwaardig niveau nastreven.
Workshop Identiteit?.
Fa waka!? Informatieavond 14 maart. Vlnr: Rik (Penningmeester), Stijn (Voorzitter), Amber (Onderwijs), Lotte (Secretatis/Perikles), Nicole (Acquisitie),
Religie, mens en samenleving (voorlichting algemeen) 1 RMS – Wat? Waarom? Voor wie? Presentatie voor de leerlingen van VWO 3 over een nieuw keuzevak in.
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
Sociale en culturele pedagogiek Studie van pedagogische praktijken in relatie tot maatschappelijke uitdagingen vanuit de vraag hoe mensen samenleven vorm.
Bs. Evenaar Identiteit en diversiteit. Casus Probleemstelling Nieuwe aandacht en belangstelling voor levensbeschouwing hard nodig, met name in de bovenbouw.
Cultuurhistorie Kompas voor oriëntatie op vervolgprojecten Minor People, Planet, Profit, Rijksuniversiteit Groningen Policy Lab ‘Duurzame Ontwikkeling.
Meesters in Management! verzorgt het inhuren van een interim management professional welke vooral actief is met het vervullen van opdrachten binnen de.
Burgerschap bij het Koning Willem I College Lidy van Oers | netwerk burgerschap | 18 mei mei 2016.
“eigenheid” & “diversiteit”
OVER VERKONDIGING EN CATECHESE
Onderzoeksplatform Sociaal Werk
Van visie naar werkplan voor werkgroepen/commissies
Burgerschap bij het Koning Willem I College
Kindermoment Vind jij dat de kerk ‘lekker’ smaakt?
Enkele interessante vragen!
Van visie naar werkplan voor werkgroepen/commissies
SPREKEN VAN GOD Over verkondiging en catechese
Samen leren samenleven Het vernieuwde PPGO!
het katholiek basisonderwijs
Studie van de levende en de niet-levende natuur
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
Ik geloof dat wachten zin heeft; dat verwachting ons rijker maakt,
De invloed van autisme op geloof en geloofsbeleving bij ambtsdragers
Transcript van de presentatie:

Wat is de eigen waarde van een katholieke universiteit? Nicolas Standaert, Sinologie

Vooropmerkingen  Zowel universitas als katholiek (kat’holè) betekenen universeel  Het naamkaartje en inhoud van de K.:  Opteert men, binnen een plurale maatschappij, ook voor een aantal kansen waarvoor de K in de specifieke zin kan staan?

Vooropmerkingen  De vraag echter niet of een katholieke universiteit beter is dan andere universiteiten  Voor K.U. Leuven: welk voordeel is er om niet langer katholiek te zijn?  Welke nieuwe inspiratie is er om nog steeds katholiek te willen zijn?

1. Expliciete geloofsbeleving  Persoonlijk als in universitaire gemeenschap  Gemeenschapsopbouwende dankvieringen  Niet-katholieken worden uitgenodigd tot verdieping van eigen identiteit  Niet geneutraliseerd tot het privé-leven  -> Vernieuwde vormen van vieringen en gesprek

2. Studie over en vanuit christelijke geloofstraditie  Wetenschappelijk en dus kritisch  Interactie tussen wetenschappen  Vrijwaring van fundamentalisme  Katholieke theologie ook suggestief voor andere wetenschappen  -> Meer interactie en inhoudelijk profiteren van begrippenapparaat en denkstructuren

3. Jezus' evangelische waarden  Ethisch en sociaal project: proyecto social  Persoonsgericht opvoedingsproject: "Mensen voor anderen"  Ethisch-gericht management  Bijzondere aandacht voor de zwakkeren en gekwetsten  Solidariteit met universiteiten in ontwikkelingslanden  -> Dienst aan grotere gerechtigheid en vrede

4. Netwerk met andere katholieke universiteiten  Transnationale en transculturele contacten  Culturele eigenheid en diversiteit verenigen met het delen van gemeenschappelijke waarden  -> Bijdragen tot de ontwikkeling van een ecologische/netwerk universiteit

5. Fundament en horizon  Degene die christenen God noemen overstijgt ons onderzoek, ons onderwijs, onze wetenschap en wijsheid, en onze universiteit  Het leven beperkt zich niet tot het leven aan de universiteit  -> Levende mens als vreugde van God (Irenaeus)

Conclusie  Katholiek als identiteit en inspiratiebron veronderstelt: Verdieping Verplaatsing Verbeelding