Lore Willem, Patricia Bijttebeer, Laurence Claes, Isabel D‘hont, Inez Vandenbussche.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
• Onderzoek uitgevoerd in opdracht van Erasmus Universiteit en Berenschot B.V. in het eerste kwartaal van • Commissie Jorritsma creëert de visie.
Advertisements

Bemiddeling bij bouwconflicten Mr ing. J.J. van de Vijver 16 maart 2005.
Onderzoek Zimmer 1981 Relatie tussen (extra ) bewegingsonderwijs en de cognitieve ontwikkeling bij kinderen tussen 3 en 6 jaar.
Samenvatting van het artikel: Alcoholisme: een chronische recidiverende ziekte? Orphée Bossuyt.
Geen belangenverstrengeling
NOA 2010 de Stentor. 2 NOA in vogelvlucht Het Nationaal Onderzoek Arbeidsmarkt (NOA) geeft antwoord op onder andere de volgende vragen: - hoe oriënteert.
Diagnostiek van ontwikkelingsstoornissen
“Ouderenpsychologie: de grijsheid voorbij”
LVB en Verslaving Samenwerken, het kan! Lisette Bloemendaal
Blogs Annette Ficker Tim Oosterwijk Opdrachtgever: Matthieu Jonckheere
ONDERZOEKSVAARDIGHEDEN
toetsen voor het verband tussen variabelen met gelijk meetniveau
Klinische psychologie
Verslavingsproblematiek: cannabis
ADHD : attention deficit and hyperactivity disorder
Siel Claerhout 1BATP B1 Aan autisme verwante contactstoornissen: klinisch beeld en classificatie Serra, M., Mulder, E., Minderaa, R. (2002). Aan autisme.
Een kader voor integrale preventie in de jeugdzorg
Door: R. Van Roy, F. Van Den Eede, C. Kenis, K. Peeters, B.G.C. Sabbe, S.J. Claes.
De invloed van depressie en alcoholverslaving op testresultaten
Drugs- en alcoholverslaving
Het alcohol en drugsgebruik in de klas 2C Dit verslag gaat over de enquête die we hebben gehouden op 19 september 2008 op het Scheepvaart en Transport.
Premeting LSCI-onderzoek
Psychose als bijwerking van ritalin
P4.2 Het grotestedenbeleid
Planning: Terugblik paragraaf 3.4 Uitleg paragraaf 3.5.
Hans Grietens Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek
Hans Grietens Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek
Verstandelijke beperking
De tafel van:.
ribwis1 Toegepaste wiskunde Lesweek 01 – Deel B
Competent van kop tot teen! Studiedag 8 juni 2010 Competenties en VTO beleid Een degustatie van instrumenten Joke Sweygers Patricia Van Dessel VIVO vzw.
Start rekennetwerk Zuid Conferentie 1 febr 2011 o.l.v. Wilma Willems (KPC Groep), vastgelegd door Machteld Scholvinck (CPS)
Solar Influences Data analysis Center / Royal Observatory Belgium Waarom zonnetelescopen boven op een toren plaatsen? Wat is deze vreemde structuur?
Gemeenschapsdienst en recidive een vergelijking met de traditionele jeugdbeschermingsmaatregelen (Tijdschrift voor Criminologie : Geudens Hilde) Vanoverbeke.
Hangjongeren in Limburg: Wie zijn ze? Wat doen ze? En vooral, wat drijft hen? Een kwantitatieve studie naar het (anti)sociaal karakter van rondhangen als.
Temperament en riskant cannabisgebruik in de adolescentie.
2 de en 3 de graad.  De leerlingen kunnen op het einde van de 2 de graad  Doelgericht informatie opzoeken over het verleden en het heden op basis.
Cannabisgebruik in Vlaanderen
Hoe en waar wordt de keuze voor de nieuwe auto bepaald? AutoRai 2005 Amsterdam, 10 februari 2005 Anne Hoff Research Director Interview-NSS.
Index De index wordt bepaald op basis van het aantal glasalen per trek (1x1m kruisnet) over de maanden april en mei, waarbij de trek genomen moeten worden.
LES 2. ONDERNEMINGSPLANNEN.. [TUSSENSTAND]
Als cijfers meer dan enkel verwarrend zijn ...
Hebreeën 2:14-18.
Politieacademie Mea Heringa.
Psalm 8 6 U (God) hebt hem (de mens) bijna een god gemaakt, hem gekroond met glans en glorie 7 hem toevertrouwd het werk van uw handen en alles aan zijn.
Verslaving en persoonlijkheids-pathologie
Prikkelverwerkingsstoornis
2VMBO B/K Mens & maatschappij
Cannabis en verslaving: misverstanden en feiten
Kijkje in the Classroom Een andere kijk op (hoger) onderwijs: Het huiswerk samen maken in de klas en het bestuderen van de theorie met ICT buiten de les.
Het verband tussen subtypes van ruminatie en problematisch middelengebruik in de adolescentie Lore Willem, Patricia Bijttebier, Laurence Claes, & Filip.
Middelengebruik bij jongeren in het speciaal onderwijs en in de residentiële jeugdzorg: de rol van individuele factoren, ouders en vrienden Annelies Kepper.
 Sensibilisering  Het begin  De kerngroep  De enquête  Blackboard  Werving respondenten  Alcohol  Medicatie.
Wat is een verstandelijke beperking en wat zijn de gevolgen ervan?
Psychische stoornissen
Informatievaardigheden Sectorwerkstuk TLH – Zwolle – Mw. G. Scheper Schitteren in Zijn licht.
Health Services Research Focusing on Chronic Care and Ageing 1 Kosten-effectiviteit van CVA zorg Silvia Evers Professor of Public Health Technology Assessment.
OVERHEID 360, DICK LAAN - SENIOR ADVISEUR, GEMEENTE ENSCHEDE DIGITALE INNOVATIE ARBEIDSMARKT.
De lange termijn effecten van een op maat gemaakte leefstijlinterventie op de gezondheid van vrouwen met overgewicht Bastiaan de Vos, Jos Runhaar, Marienke.
Het (meervoudig) gebruik van tabak, alcohol en illegale drugs in Vlaanderen Tabaksgebruik.
Toelichting op invalregeling junioren Seizoen
MIDDELEN OM TE PRESENTEREN.
Stoornis/beperkingen Stoornissen Thema 10 les 5
Gedrag in organisaties hoofdstuk X
PCOS Langetermijnrisico’s
Toelichting op invalregeling junioren
Het effect van een preventieve behandeling van latente tuberculose-infectie op de levenskwaliteit van de patiënt LIEN JESPERS VUB, 4de Master HAGK Prof.
Het voorspellen van agressie tijdens de behandeling van forensisch psychiatrische patiënten a.d.h.v. DE hcr-20.
Premeting LSCI-onderzoek
Criminaliteit onder Marokkaanse jongeren
Transcript van de presentatie:

Lore Willem, Patricia Bijttebeer, Laurence Claes, Isabel D‘hont, Inez Vandenbussche

De DSM-IV-TR onderscheidt twee stoornissen in het gebruik van een middel, namelijk ‘middelenafhankelijkheid’ en ‘middelenmisbruik In de huidige studie wordt problematisch middelengebruik wel afgebakend aan de hand van de DSM-IV-criteria voor middelengebruik en/of – afhankelijkheid.

Doel:

Verslag van Onderzoek: Op zoek naar verschillen in reactieve en zelfregulatieve temperamentskenmerken 68 jongeren tussen 14 en 18 jaar Met problematisch middelengebruik en controlejongeren

Hoe? Er werd een inchatting gemaakt van het aantal verschillende middelen dat men tijdens het voorbije jaar gebruikte door een checklijst aan te kruisen.

Resultaten groepsverschillen in middelengebruik: Groepsverschillen in middelengebruik: De klinische groep toonde dat ze significant meer verschillende middelen heeft gebruikt tidens het voorbije jaar in vergelijking met de controlegroep.

Resultaten groepsverschillen in reactiviteit: Groepsverschillen in reactiviteit: Alleen een significant verschil tussen beide groepen; de klinische groep rapporteerde hogere niveaus van beloningsgevoeligheid dan de controlegroep. De klinische groep rapporteerde lagere niveaus van verdriet en hogere niveaus van verdriet dan de controlegroep.

Resultaten van groepsverschillen in Zelfregulatie: Groepsverschillen in zelfregulatie: de klinische groep rapporteerde een lager niveau van persistentie, een hoger niveau van impulsiviteit en een lager niveau van activatiecontrole dan de controlegroep.

Besluit: Uit de resultaten bleek dat de klinische groep meer beloningsgevoeligheid, verdrietig affect en impulsiviteit en minder positieve affectiviteit, persitentie en activatiecontrole rappoteerde dan de controlegroep.

Bron: google.com, picsearch.com