Burgerinitiatieven vragen ruimte Wat betekent dat voor mij? Presentatie voor diner pensant ‘Burgerinitiatief op (mijn) maat’ LCGW-Zuid, Eindhoven, 22 januari.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wonen, werken en zorgen 50plus de financiële aspecten.
Advertisements

Lindenhout gaat 2.0, jij ook?
Van duurzaam energie-initiatief naar Met Elkaar Voor Mekaar
Ondernemen in de praktijk
Zorgcoöperaties.
Logo, drie kleuren, drie partijen bij betrokken
Sander Mager Roel Lafeber CE2A. Sinds een aantal maanden ben ik erg fanatiek de game ‘’Candy Crush’’ aan het spelen. Een klasgenootje van mij speelde.
Portfolio Website Tim Klijn Klas: MBI m1 Datum: 21 november 2007
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Ja maar, bij ons gaat alles goed Wij hebben geen problemen Ik heb een idee! Zullen we het zo doen? Andere prioriteiten, geen tijd Dat willen we nietPast.
Rotterdammer voorop Geweldige stad: we werken er samen aan
Kracht in Nederland 20 miljard euro 20 miljard omhelzingen 1 Rubicon Joost Beunderman Jurgen van der Heijden.
Waarde-volle zorg LPZ, 11 oktober Opbouw Voorstellen Ontwikkelingen Ander perspectief In gesprek 2.
Hoe blijf ik overeind als welzijnsprofessional?
Goede doel 2013 Boeken voor Zuid-Afrika. Hier ligt Zuid-Afrika Hier ligt Nederland.
Maatschappelijk Aanbesteden
Thema Hoe maakt kennisdelen je werk/functioneren: leuker Efficiënter Beter Meer gedragen.
Zorgcoöperaties Ontwikkelingen leiden tot initiatieven.
Europees Jaar In de EU : leven 85 miljoen mensen in armoede;
De dynamische driehoek: ouders - kind - school
SPAM SPAM. Heeft u veel SPAM? Kan uw provider het niet tegenhouden?
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter-Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut Najat Toub Arssi, CJG Eindhoven.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Ervaring opdoen met versterken van informele netwerken bij opgroeien en opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut Regiobijeenkomst professionele.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut.
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
De kulturhus-methode samenwerken vanuit een sociaal-maatschappelijke missie Jeroen Geerdink, senior adviseur Variya 18 februari 2010 Werkconferentie Regionaal.
Ondernemen(d) in het onderwijs
 Algemene informatie * Artikel * Auteurs  Inhoud artikel * Inhoudsopgave * Korte schets.
Deel anders, mijn organisatie
Coöperaties en coöperatief samenwerken, een kennismaking.
De Wet maatschappelijke ondersteuning
Stedennetwerk DuurzaamDoor Terugblik en vooruitzicht oktober, Jan Eelco Jansma.
Landelijke Inspiratiedag 3D’s + HR
Zorgcoöperaties in Brabant
Toeleiding & Faciliteren ‘Niet sport’ groepen Activiteiten in de wijk Groepen fysiotherapie Doorverwijzen Sport op maat Netwerk Opstarten programma’s.
In gesprek Naast de online enquêtes zijn we dit jaar ook gestart met klantenpanelavonden. Dit heeft voor ons veel mooie inzichten, verklaringen en bruikbare.
Dienstverlening voor integere en geweldloze communicatie Presentatie door R.R. Annema.
Burgerinitiatieven.
Mijn Ogen.
Middelen voor je buurtproject 21 maart Sessie 1.
Ruimte voor verpleeghuizen
Doe Democratie in Brabant
Rouw & Verlies Les 3.
Arbeidsmarkt Als je op de markt loopt zie je om je heen verschillende kopers en verkopers. De vraag naar een product bestaat uit de mensen die een product.
Workshop ‘De economie van de bodem’ tijdens ‘Kennis bijeenkomst financiering klimaatadaptatie’ Baarn, 1 juli 2015, Jurgen van der Heijden AT Osborne.
Haal het beste uit jezelf en anderen! Toekomstbestendige Bloei.
Watercoalitie Samenwerken aan Water en de Watercoalitie Peter Regoort 1watercoalitie.nl | november 2015.
BUURTCOÖPERATIE SEGHWAERT: SAMENWERKEN IN DE WIJK Over talent, meedoen en samenwerken met de inwoners van Zoetermeer Powered by: Fonteynenburg, Ipse de.
Boer Burger Coöperaties en Ketenverkorting Boer Burger Coöperaties in voedsel, energie en land zijn geweldige innovatie plaatsen voor de groei van biologische.
Energie en Duurzaamheid Stichtingsraad SBO, werkgroep Energie en Duurzaamheid 4 april 2013.
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
De financiële setting na 1 januari 2015 en de consequenties voor de zorgboerderij Hans Pietersma.
Betrokken waarbij en hoe? Missie/DoelOrganisatie Betrokken OpbrengstenMensen Activiteiten Inzet van: – Tijd – Waarde – Netwerk.
Bestuurlijke conferentie jeugdzorg Gelderland Workshop 2. Specialistische (bovenlokale) Jeugdzorg op nieuwe leest Inleiding van Mw. Van de Maat bestuurder.
Werkplaats Communicatie Optimaal communiceren: Hoe doe je dat ? Uitwerking aspect “communicatie rondom burgerinitiatieven” Presentatie werkplaats communicatie.
FOCUS IN ACQUISITIE Welkom bij de workshop Presentatie: Herma Wichman specialist in een heldere focus en strategie.
Leefbaarheid Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid ‘Samen voor Het Groene Woud’ Anja Verweij, Bart van Nuland.
De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.
1……………………….. Doeltreffende samenwerking Markermeer - IJmeer 12 november 2015 Corné Nijburg.
Dordt aan Zet. De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom.
Minder kinderen, minder scholen? Bijeenkomst gemeente Sluis dinsdag 28 juni 2011.
Burgerbegroting Ronde Tafel Gesprek d.d. 2 juni 2016 De Wolden.
ViaVia Info-presentatie
Energietransitie en aanbestedingsdilemma’s
Duurzaamheid in Gennep
Uitkomsten Beste Werkgevers
Leefbaarheid Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Burgerinitiatieven vragen ruimte Wat betekent dat voor mij? Presentatie voor diner pensant ‘Burgerinitiatief op (mijn) maat’ LCGW-Zuid, Eindhoven, 22 januari 2015 Jurgen van der Heijden AT Osborne

1.Twee voorname voorbeelden van burgerinitiatief 1.zorg en welzijn 2.energie 2.Begeleiden, faciliteren 3.De verhouding binnen- en buitendienst Deze presentatie

1.1.1Zorgcoöperaties  Mensen moeten meer gaan terugvallen op hun eigen netwerken  Bewoners creëren nu al hun netwerken, en enkele daarvan ontwikkelen zich tot zorgcoöperaties  Zij organiseren gezelligheid, maaltijden, auto-diensten en nog veel meer welzijn  Dat is nu leuk, en belangrijk als het erop aankomt en iemand zorg nodig heeft

1.1.2Als het erop aankomt  Als iemand zorg nodig heeft, gaan mensen uit het netwerk mee om afspraken te maken met gemeente en wijkverpleging  Zo leert de buurt en kunnen mensen samen greep krijgen op hun eigen zorg

1.1.3Intermediair  Greep op de zorg betekent het aansturen van zorgaanbieders, misschien zelfs verzekeraars  Volwassen zorgcoöperaties kunnen zo vraag en aanbod heel efficiënt bij elkaar brengen; zij zijn intermediair  Er zijn er misschien vijf die dat nu kunnen in Nederland  Er zitten er zeker honderd aan te komen die dat ook leren

1.2Energiecoöperaties  Er zijn zeker honderd energiecoöperaties actief, waarvan zo’n tien professionaliseren  In feite verschillen ze niet zoveel van de zorgcoöperaties, omdat ook zij vraag en aanbod bij elkaar brengen  Net als zorgcoöperaties zijn de energie- coöperaties een intermediair  Let op: naast intermediair gaan enkele energiecoöperaties ook produceren en leveren, en worden dus aanbieder

2.1Begeleiden, faciliteren  Aangenomen dat elke wijk baat heeft bij een zorgcoöperatie en energiecoöperatie, is het zinvol hun komst te stimuleren  Dat kan alleen als je weet: 1. wat zijn de coöperaties nu 2.hoe ontwikkelen zij zich 3.hoe help je mensen starten en groeien

2.2De coöperaties nu  Voor zover zij ver ontwikkeld zijn, zijn de meeste coöperaties nu een intermediair  Daarmee versterken zij het werk van de overheid, instellingen en bedrijven  Daarnaast leveren zij maatschappelijke meerwaarde voor:  Gemeenschap  Democratie  Economie  Koopkracht  Duurzaamheid

2.3De coöperaties straks  Zeker de energiecoöperaties gaan ook aanbieden, enkele zorgcoöperaties volgen  Zij zijn dan meer dan intermediair en dit kan strijdig zijn met die rol  Splitsing en transparantie zijn van belang vanuit perspectief van burger en overheid  Zeker in geval van aanbesteding van de zorg kan een gemeente kopschuw worden als een zorgcoöperatie ook aanbieder wil zijn (right to challenge).

2.4Starten en groeien  Bij de start van bewonersinitiatieven spelen ideeën over vraag en aanbod waarschijnlijk niet zo expliciet  Intussen is over de energie- en de zorg- coöperaties zoveel geleerd dat je als betrokken ambtenaar: 1.Natuurlijk de creativiteit en bevlogenheid aanwakkert, maar ook … 2.… laat zien wat elders gebeurt, hoe je op basis daarvan snelheid kunt maken, en welke problemen je kunt vermijden.

3.1Binnen en buiten  J e weet als betrokken ambtenaar: 1. wat de coöperaties nu zijn 2.hoe zij zich ontwikkelen 3.hoe je mensen helpt starten en groeien  Die kennis haal je buiten het gemeentehuis op, en pas je buiten het gemeentehuis toe.  Dat kan binnen het gemeentehuis tot spanningen leiden.

3.2Kansen en risico’s  Gemeenten krijgen te maken met burgers die:  Het werk van de gemeente makkelijker maken vanuit hun rol als intermediair  Daarnaast zorgen voor extra waarden, zoals meer gemeenschap en democratie  Maar ook verwarring stichten door rollen op hun kop te zetten, soms zuiver, soms onzuiver  Hoe zorg je als ambtenaar dat de gemeente optimaal profiteert en niet kopschuw wordt?

3.3Intern optimaal profiteren  Waar vallen de voordelen van burgerinitiatief binnen het gemeentehuis?  Kun je een ‘calculatie’ maken van duurzame, economische, sociale en andere voordelen, en hoe ambtenaren en bestuurders daarmee hun voordeel kunnen doen?  Kunnen zij elkaar onderling versterken door samen te werken aan burgerinitiatief, waarbij elk op zijn eigen dossier kan scoren?

3.4Risico’s  Hierboven benoemd als risico is dat een gemeente kopschuw wordt als een coöperatie niet duidelijk is over vraag en aanbod.  Ander risico is dat een bewonersinitiatief niet representatief is, en zich vaak niet houdt aan de sectorale grenzen van de gemeente- organisatie.  Waar vallen de risico’s van burgerinitiatief binnen het gemeentehuis?  Kunnen ambtenaren en bestuurders elkaar ook behoeden voor de risico’s, zodat niemand een initiatief blokkeert, omdat hij als enige de risico’s draagt?

3.5Wat betekent dit voor mij?  Hoe breng ik als betrokken ambtenaar de voordelen en risico’s van burgerinitiatief goed naar binnen in het gemeentehuis?  Hoe laat ik burgers weten hoe het binnen het gemeentehuis werkt?  Dit kan vervreemding met zich meebrengen, maar ook waardering als het goed gaat.  Je hebt het tij mee, maar moet vooral intern de voordelen en risico’s goed kunnen benoemen en plaatsen.  Daar ligt nog werk voor iedereen, misschien voor LCGW-Zuid?

Contact: Jurgen van der Heijden 06 – Meer lezen: - Productie door de burger - De financiering van burgerproductie (google titels voor gratis download) Dank voor aandacht