Onderzoeks-project Pingjum “De rol van kunst en creativiteit in de veerkracht van dorps-gemeenschappen” Gwenda van der Vaart g.van.der.vaart@rug.nl.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jeugdzorg en Lang zult u wonen
Advertisements

Demografische veranderingen: Mijn dorp over 10 jaar
Welkom bij Best Buddies Nederland
T USSENTIJDSE PRESENTATIE CV202D Milou Remeeus en Laurence Enting.
Meer dan Vergeten 5 april 2011 Yvonne Heygele. NOOM Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten.
De Groene Heuvel “Hof van heden en de toekomst”. Schetsen voor de toekomst.
Start van ‘t jaar… Wat kom je als leerkracht allemaal tegen bij de start van een klas met hoogbegaafde kinderen? Youandi Bos OBS De Werf, Huizen Leerkracht.
Gemeenschap en de kroniek van de kleine dingen
De Pionier Koerier Digitaal persbureau 2.0 Pim Staals.
Annemieke Logtmeijer en Bettina van Hoven
Buurtpreventie Zegge Januari 2014.
Krimp en onderwijs: De sluiting van scholen is geen nieuw fenomeen Korrie Melis Onderzoeker Kenniscentrum Publieke Zaak 24 april 2013.
17 april 2013 Actief burgerschap
400 jaar Rijksuniversiteit Groningen 15 mei t/m 15 juni 2014.
Train de trainer Levensboeken Beatrijs Van der Heijden
Onderwijssalon 16 april 2014 Paul Veringa. Bedankt workshopsleiders en Keynotes.
Vonk! Samenwerking als basis voor succesvol cultureel ondernemerschap
Beeldvorming (inleiding)
Project: Coöperatie Esbeek
Schilders- en Waddenbuurt Informatieavond 26 februari 2009
Media & Creativiteit / Pia Terstroet (wiki)
Media en Creativiteit 6 - Identiteit Hogeschool – Media aan de Maas Jaar 2 – Periode 2 – Les 4 Ik, wij en de rest Jij in het grotere geheel.
Media & Creativiteit Pia Terstroet
Presentatie Resultatendag Digidorp/Digitale dorpscafés.
Gezond opgroeien in de 21 e eeuw. Passie van het Lonfonds  Longziekten de wereld uit  Gezonde longen gezond houden  Er zijn voor de longpatiënten van.
Ouderen op de arbeidsmarkt: werkt dat?
Lokale ontwikkelingen in grensgebieden Dr Frans Thissen Amsterdam institute for Metropolitan and International Development Studies (AMIDSt)
Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies
Bevolkingsverandering: hoe houden we dorpen leefbaar en vitaal?
Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies
Krimp: hoe belangrijk zijn verandering en verplaatsing voor ons? Frans Thissen Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies.
Vergrijzing, ontgroening en bevolkingskrimp in Brabant
Rivierenland in eigen hand Leefbaarheid verbeteren door eigen verantwoordelijkheid en zelfwerkzaamheid van bewoners van kleine kernen in het Rivierengebied.
Hebben dorpen toekomst?
Digitale Didactiek Onderwijs anders organiseren, anders onderwijzen: andere kwaliteiten voor medewerkers 1digitale didactiek.
De toekomst maak je zelf
Bijdrage Symposium ´Vaderschap in diversiteit´, 17 juni 2011
Doe-Mee-Pas. Waarom? Kinderen doen mee Twee kwetsbare groepen in samenleving kans geven om deel te nemen aan sport en culturele activiteiten.
Het project en de site beogen huidige en toekomstige generaties kunstdocenten op te leiden in het ontwikkelen en geven van kunstlessen op het snijvlak.
Een levensboek voor ouderen
Geschikt wonen voor iedereen (GWI) Mw. M.P. Heerkens Wethouder Sociale Zaken, Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Grondbeleid 14 oktober 2009 Woonzorgzones.
Ouderen reizen 202e Seger Abels Maartje van Randwijk
Langer doorwerken door oudere werknemers
Een positieve studiehouding bij de bovenbouwleerling
LEADER Zuidoost Drenthe Nieuwe ronde voor lokale initiatieven
Elobase Kerntaak 2, Hoog Omgevingsanalyse
3/23/2015 | 1 Healthwise Congres ‘Kwaliteit van Leven’ E-Health workshop - Eveline Hage Over de mogelijkheden van e-Health in ouderenwelzijn On?
Lectoraat Jeugd. Samen Aanleiding: coöperatie Uitgangspunt: delen, samenwerken, ontwikkelen.
Bewonersavonden agenda Strategische toekomstvisie Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, 4, 5 en 17 november 2008 Jeroen Haan.
Weblog/Blog woensdag 25 september Weblog/Blog Wat is een ”Weblog of Blog”? Een soort van dagboek op internet, dat door anderen op internet kan worden.
Heeft de Geefwet effect op fondsenwerving door culturele instellingen ? Onze eerste assumpties 25/09/2014 Saskia Franssen
Eva Verstraete Studiedag “Ouders over het secundair onderwijs” 20/11/2015.
Scherm van Ede Valleiconferentie Netwerk Geriatrie 3 december 2015
Hoofdstuk 4 Bevolkingsontwikkelingen in de wijk.
Het project contactvaders in de Transvaalbuurt * 25 vaders ( 5 teams) * 05 dagen in de week aanwezig in de buurt Het project contactvaders in de Transvaalbuurt.
Docent Dans De Codarts dans docent is een dans docent die dans in de maatschappij een waardevolle plek geeft. Een docent die mensen essentieel beweegt.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
1 Leefstijl en gedrag Hoe verander ik? Drs. Marloes Hogenelst GZ psycholoog Medische Psychologie
Wat is een Theory of Change? ‘Iedere interventie is gebaseerd op veronderstellingen over wat die interventie teweeg zal brengen’ Het plaatje: welke interventie.
Lokaal Woon en Leefbaarheids Plan. Lokaal Woon- en Leefbaarheids Plan  Waarom  Resultaten bijeenkomsten  Hoe nu verder.
1. Zo lang als verantwoord en mogelijk, thuis blijven wonen. Een goed uitgangspunt. Dat kon met Thuiszorg, dagbesteding, thuishulp.
‘t Koetsveld Westmaas. programma voor vanavond wat hebben we tot nu toe gedaan? hoe verloopt de planning? presentatie van de stedenbouwkundige visie rondgang.
Social intranet Donderdag 19 november Even voorstellen… Erica van de Veen Communicatiemedewerker Gemeente Putten 2.
De collecte is voor Red een Kind. Red een Kind geeft toekomst aan kinderen in armoede een verbindt hen met mensen in Nederland Helpt kwetsbare kinderen.
Vluchtelingen in een gastvrij Brabant Roos Sohier Provinciale Raad Gezondheid/BrabantAdvies.
Flexibiliteit als activiteit
Verbondenheid.
Beroepsonderwijs voor jongeren | Zuid-Soedan
Resultaten onderzoek Maatschappelijke Waarde Voorschoten Wassenaar
De collecte is voor Red een Kind.
Transcript van de presentatie:

Onderzoeks-project Pingjum “De rol van kunst en creativiteit in de veerkracht van dorps-gemeenschappen” Gwenda van der Vaart g.van.der.vaart@rug.nl

Achtergrond Veranderingen op het platteland Belangrijk om dorpen veerkrachtig en leefbaar te houden In mijn onderzoek: culturele en sociale kant van veerkracht specifiek: de rol van kunst en creativiteit  brengt mensen bij elkaar, laat mensen nadenken over dingen, vergroot binding met de plek, et cetera Doel: vergroten van inzicht in hoe om te gaan met veranderingen en hoe veerkrachtig te worden / blijven

Onderzoeksproject Een ‘wandel-interview’ met fotocamera door het dorp. Onderwerpen: Gemeenschap in Pingjum Bedreigingen voor / spanningen in de gemeenschap (vroeger, nu, toekomst) Plaats die kunst en creativiteit innemen Plekken in het dorp die voor u belangrijk zijn Een groepsgesprek Optioneel / voor de liefhebbers: creatieve workshop

Deelnemers Gezocht! Planning: Jongeren (t/m 25 jaar) Inwoners tussen de 26-65 jaar 10 per groep Ouderen (65+) Planning: eind april - starten met de wandel-interviews najaar – groepsgesprek begin 2015 – creatieve workshop

Vragen / suggesties? g.van.der.vaart@rug.nl 050 363 7758 of 06-52317254 onderzoeksprojectpingjum.wordpress.com/