De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Flexibiliteit als activiteit

Verwante presentaties


Presentatie over: "Flexibiliteit als activiteit"— Transcript van de presentatie:

1 Flexibiliteit als activiteit
Een workshop over de veranderende rol en veranderbereidheid van docenten Voorstellen

2 Wens om meer maatwerk en flexibiliteit in het onderwijs

3 Maar… Ondanks de vele grootschalige onderwijsvernieuwingen de afgelopen decennia, lijken daadwerkelijke kwaliteitsverbeteringen uit te blijven Mogelijke oorzaak: ‘Goed onderwijs valt of staat met de kwaliteit van docenten’ Onderzoeksvraag: ‘Op welke wijzen gaan (onderwijs)professionals om met flexibilisering van onderwijs en welke factoren zijn daarop van invloed?’

4 Flexibilisering volgens verschillende benaderingen (Volberda, 2004)
Algemeen: het vergroten van het aanpassingsvermogen van organisaties in het hbo: inspelen op een veranderende studentenpopulatie en werkveld Functioneel: het aanpassen van structuuraspecten in organisaties  in het hbo: blended learning, learning communities, modulaire/thematische onderwijsprogramma’s Actorgericht: het ontwikkelen van een flexibele houding bij medewerkers  in het hbo: aandacht besteden aan de veranderende docentrol (meer online, meer bedrijfsleven, van onderwijzer naar coach) Poll: welke benadering van flexibilisering herken je het meest op jouw instelling? Ga naar Code:

5 Spanningen voor ‘(onderwijs)professionals’
Externe focus op vs. interne focus: meer aandacht voor vraaggerichtheid en het ‘klantperspectief, naast efficiëntie en kwaliteit Flexibiliteit vs. stabiliteit: flexibiliteit en maatwerk betekent af kunnen wijken van standaarden en procedures Monodisciplinair vs. multidisciplinair: meer interdisciplinair werken en ‘professioneel vermogen’ om met dilemma’s om te gaan (Freidson, 2001; Noordegraaf, 2015)

6 Ga naar www.menti.com Code: 65 88 77
Hoe gaan ze hiermee om? Professionals hanteren verschillende typen ‘coping’ om met externe en interne eisen en conflicten daartussen om te gaan. Wanneer zij actieve coping toepassen, beschikken zij over ‘professioneel vermogen’(Tummers et al., 2015; Metselaar et al., 2014, Noordegraaf et al., 2015). “Ik ben continu op zoek naar vernieuwing, ik vind het altijd wel leuk om te kijken wat er om me heen gebeurt. Ik betrek daar ook collega’s bij, omdat ik benieuwd ben naar wat zij ervan vinden.’’ “In het begin dacht ik: ‘Doe eens niet zo moeilijk.’. Maar, ookal vind ik het niet altijd leuk, ze leggen soms wel de vinger op de zere plek door dingen te benoemen.’’ “Je hebt niet eens tijd om de vorige vernieuwing goed door te voeren of te evalueren en dan komt de volgende er al weer aan. Dus daarom ben ik er niet zo rooskleurig over.” “Iedereen staat wel open voor nieuwe dingen, maar er is te weinig ruimte voor. Die lessen moeten gegeven worden.” Poll (wordweb): wat komt er bij je op als je denkt aan docenten en onderwijsvernieuwing? Ga naar Code:

7 Verschillende (doel)groepen

8 Bespreek in duo’s: wat herken je en hoe ga je ermee om?

9 Condities benutten en creëren voor professioneel vermogen

10 Omgaan met verschillende doelgroepen

11 Leiderschapsopgave 1: zichtbaarheid en transparantie

12 Leiderschapsopgave 2: creatieve spanning

13 Ga naar www.menti.com Code: 65 88 77
Alésha ten Berge Alle intellectuele eigendomsrechten met betrekking tot deze presentatie berusten bij Twynstra Gudde. Niets uit deze presentatie mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt zonder schriftelijke toestemming van Twynstra Gudde. Poll: wat neem je mee uit deze workshop?


Download ppt "Flexibiliteit als activiteit"

Verwante presentaties


Ads door Google