Filosoferen met kinderen in pleegzorg

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Busramp in Zwitserland
Advertisements

Gesprekjes….
Ouders en kinderen vergezellen op weg naar Jezus
Dalton op De Wereldweide. Dalton is geen methode, geen systeem Dalton op De Wereldweide.
Toen God “de vrouw” maakte, was hij al 6 dagen aan’t overwerken.
De Drama Driehoek.
“Een reis naar Licht”.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Aandachtspunten voor een jeugdtraining
Dr. Albertus Risaeusschool
Kindermoment.
Discipelschap.
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Ik droomde dat ik een interview had met God.
Haptonomie.
Hoe doe je dat? Actief Zendingswerk
Missie Omgeving Identiteit Waarden & Overtuigingen Vaardigheden
INFO-AVOND DE SCHOM 18 JANUARI 2010
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
HGW sessie 8 Implementatie Beatrijs Van De Casteele en Luc Lemarcq.
Het stellen van kwaliteitseisen aan mentoringprojecten.
Geletterdheid….. Wat is dat?
Tips voor een vlotte start!
Meertalig opvoeden Elke Burkhardt.
Marianne Drenthen – Marij Peeters. Inhoud artikel  Relatie ouders en kinderen met een auditieve en/of communicatieve beperking loopt minder goed;  Specifieke.
Poel, L. van der, Blokhuis, A. (2008). Wat je speelt, ben je zelf
Echtscheiding: gevolgen voor kinderen
Modaliteiten binnen bewegen
Geloven en nu….
Inspirerend Coachen - praktijkervaring - het G®ROW kader
Hoe een juiste onderzoeksvraag opstellen?
Welkom op onze thema-avond
Wat gaan we doen? Vrijdag: Wat ligt er bij jou op tafel? Zaterdagochtend: Wat wil je met God delen? Zaterdagavond: Wat heeft Jezus in jouw situatie? Zondag:
Geloven, waarom zou je? Mijn leven zit zo al best vol!
Handboek voor mantelzorgers
Het werken met portfolio
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
Inleiding In deze diavoorstelling kan je meer lezen over de inhoud van het boek ‘Mama, mijn buik doet pijn! Kinderen met buikpijn helpen.’ Alle besproken.
Het komt er dus op aan ‘het’ te zien?
Mij een zorg!?.
Ik dacht dat het geluid voor ons, levende wezens, belangrijk was en daarom heb ik gezegd: Mijn oren.
Deel anders, mijn organisatie
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Zijn we werkelijk anders?!
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Lesmateriaal van: Kind en Hond Lesmateriaal van: © Tinley 2013.
Jeugd Pastoraat Westerkerk.
Wees eens wat OENiger Open – Eerlijk - Nieuwsgierig
Burgerinitiatieven.
Jij, God en je kind.
Iemand die alles van je weet en toch van je houdt.
Jij bent okay! Een competentietraining voor jongeren met LVB en hun ouders met psychische en/of verslavingsproblemen Ivon Riemersma Junior onderzoeker.
Tot 10 tellen in geloof -samen oefenen om leerling van Jezus te zijn-
QUIZ! START! Hoe goed ken jij onze groepsleden?
Babbelen met ouders… maar niet zomaar!
Welkom.
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Vrijwilligersstage 2. BASISHOUDING EN CONTACT MAKEN.
Je mag/kan steeds van school veranderen MAAR Verander niet teveel van school, want dit is niet goed voor je kind. Elke school heeft positieve en.
Welkom ik maak me sterk.
Hand-out van de thema-avond 19 maart 2015 voor ouders en leerkrachten Verantwoordelijkheid geven... niet loslaten, maar anders vasthouden…
Hoofdstuk 3 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk September 2015.
Heel gewoon maar toch anders.
5 belangrijke punten EHBO
Personal Development Programma Commissaris: Erica de Leeuw - Culturele antropologie & bestuurskunde - Achtergrond in zorg en welzijn - Bestuurssecretaris.
Werk aan de winkel. Bankrekening openen Beste Kinder- en Jongerenrechtswinkel, Veel van mijn vrienden hebben een bankrekening. Mijn ouders vinden dat.
RET Verdieping bij hoofdstuk 11 Handboek voor leraren RET Een goede leraar worden.
Van segregatie naar inclusie … Tom Vermeulen directeur BuBaO KOCA vzw.
Filosoferen met Kinderen Marieke Hopman PhD Kinderrechten Tilburg University (
Dieren op de boerderij. Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Transcript van de presentatie:

Filosoferen met kinderen in pleegzorg Sabine Vermeire

Knelpunten in het spreken met kinderen in de hulpverlening Spreken verloopt niet volgens de algemeen geldende gespreksregels Hiërarchie volwassene - kind Ouder, opvoeder, leraar, hulpverlener,… positie tov een opvoedeling, leerling, iemand die hulp nodig heeft,… Vragen : Klinken snel als ondervragen of uitvragen Lijken te impliceren dat er een antwoord bestaat Klinken soms alsof het kind het probleem is Kunnen we kinderen ook aanspreken als denkende wezens met goede ideeën?

Waarom zijn de bananen krom? Kinderen hebben vaak concrete vragen die hun persoon, hun familie of hun situatie aanbelangen Waarom mag ik niet bij mijn mama wonen? Waarom is de kinderrechter de baas? Waarom kunnen mijn ouders niet voor mij zorgen? Waarom doet mijn mama zo eigenaardig? (Kan ik dit ook krijgen? Of ben ik ook al zo? Waarom ben ik stout? Is het mijn schuld? Waarom moet ik zoveel huilen? …

Ook de omgeving heeft een pak vragen waar ze geen antwoord op krijgen bij het rechtstreeks bevragen bij het kind Waarom woon jij niet bij jouw mama of papa? Waarom word jij altijd zo boos? Waarom wil je liever bij jouw papa wonen? Waarom kan je ‘s nachts niet slapen? Waarom plas je nog in je broek? …

Zowel kinderen als volwassenen gaan deze vragen na verloop van tijd niet meer luidop stellen! Kinderen vanuit schrik voor het antwoord of uit zorg en het niet willen belasten van betrokkenen of… We zien iets gelijkaardigs bij de omgeving Bovendien zijn het geen vragen waarvoor een eenvoudig, juist, volledig, altijd en overal geldend antwoord bestaat!

Hoe kunnen we een context creëren waarbinnen deze vragen toch aan bod kunnen komen?

Vanuit een filosofische houding : Door de vragen naar een filosofisch niveau te brengen kunnen we voorgaande vragen opnieuw stellen vanuit een beschouwelijkheid zonder dicht op de huid van het kind te zitten - Waarom zijn volwassenen de baas in deze wereld? - Wat is familie? - Waar komen verdriet, boosheid, jaloersheid,… vandaan? - Wat is een psychiatrische ziekte? Het zijn vragen over de organisatie van de wereld, over wat goed of fout is, over wie ze zijn, … Vanuit een filosofische houding : Verwondering en nieuwsgierigheid Scepticisme : kritisch onderzoekend en vanzelfsprekendheden in vraag stellen

Werkdefinitie Het samen nadenken en onderzoeken vanuit verwondering, waarbij de deelnemers aan de dialoog proberen begrippen te verhelderen, impliciete vooronderstellingen op te sporen of in vraag te stellen en de redenen opzoeken die deze vooronderstellingen ondersteunen of juist ondermijnen

We willen elkaar ontmoeten als denkende wezens Het resultaat ligt niet vast! We krijgen zicht op wat en hoe het kind denkt en in het zoeken kan nieuwe kennis of wijsheid ontstaan (Hopelijk minder knellende of kwellende betekenissen) We hebben oog voor de effecten van ons filosofisch onderzoek! Het moet ademruimte bieden en nieuwe mogelijkheden openen bij het kind of de jongere!

Op een veilige afstand Reflectieruimte creëren tov het probleem zodat het op comfortabele wijze kan onderzocht worden Afstand/nabijheid Abstract/concreet Algemeen/uniek Een uitnodiging en onderhandeling tot filosoferen met velen Grenzen en aandachtspunten Methodische leidraden

Zomerworkshop Filosoferen met kinderen in de hulpverlening 19 en 20 augustus Interactie-academie, Antwerpen Sabine Vermeire en Luc Van den Berge