Gedenkdagen en halffeesten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Tabernakel. God wil wonen tussen de mensen!
Advertisements

Verhoudingen tussen joden en christenen in de eerste eeuw
Geschiedenis van het joodse volk Israël als kunstwerk in de tijd
Jodendom.
Lijden door eigen schuld in het Oude Testament
05 Het Hemelse Heiligdom Gezegende Sabbath “Gods woonplaats...”
Gragger. Purim Purim Feest in 2011 = maart Soort Joods carnaval Gebruiken: –Hamen-taschen eten.
de genezing te Bethesda
Geluk heb je zelf in de hand!
Een elementaire voorstelling van: De staat Israël De Mohammedaanse wereld.
Een korte introductie over de staat Israël en de Arabische wereld.
1 6 febr Rijnsburg 6 febr Rijnsburg. 2 Hebreeën 9 5 daarboven waren de cherubs der heerlijkheid, die het verzoendeksel overschaduwen; hierover.
Deze presentatie is van :
Wat is de zin van ons leven?
Huiswerk gemaakt!?.
De opkomst van het christendom
De opkomst van het christendom
(…om nooit te vergeten…)
Jodendom Ardin en Michelle.
Verhalen over God, mens en de wereld Deel 1. Verhalen over God, mens en de wereld De bijbel bestaat uit twee delen Oude testament en Nieuwe Testament.
Feest- en gedenkdagen in het joodse jaar
De Heer zegt: de gruwel van de verwoesting, waarvan gesproken door Daniël, de profeet: Mattheüs 24:15.
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
13 oktober 2013 Zoetermeer 1. de voorgeschiedenis in Handelingen 21:  Paulus arriveert in Jeruzalem (± 60 AD) 21:17  de ontmoeting met Jakobus e.a.
6 oktober 2013 Den Haag 1. tijd: ± 60 AD plaats: Caesarea 2.
Jodendom en christendom
Gragger.
OVER WAT JE ZEGT EN WAT JE DOET
Yom Kippur is één van de meest bekende Joodse gedenkdagen. Het is een dag, waarop men zich bezint over zichzelf, over zijn leven met zijn naaste en over.
06 Het Hemelse Heiligdom Gezegende Sabbath “Gods woonplaats...”
Het Jodendom. Door: Anjela, Noor en Sophie!
Hoe balanceert u op Gods weegschaal? U zou verbaasd kunnen staan!
Christus als profeet. De profeet: de stem van God God wil het liefst met ieder persoonlijk spreken. In Israël (na de zondeval) is voorzien in personen.
Grote verzoendag Jom Kippoer
Sneak preview 1 Welk offer bracht Zacharias toen een engel aan hem verscheen? brandoffer zoenoffer reukoffer.
Leviticus 15:25 Wanneer bij een vrouw lange tijd bloed vloeit … dan zal zij gedurende al de tijd dat zij vloeit, onrein zijn.
Verlangen naar licht.
Samen God eren leren van de tabernakel
21 september 2014 Rotterdam. Handelingen 20 6 Maar wij voeren na de dagen der ongezuurde broden van Filippi af en kwamen binnen vijf dagen bij hen te.
1 20 febr Rijnsburg 20 febr Rijnsburg.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
17 jan Urk. Galaten 3 16 Nu werden aan Abraham de beloften gedaan en aan zijn zaad. Hij zegt niet: en aan zijn zaden, in het meervoud, maar in.
Geloof.
Chanoeka: het feest van het wonder
Opkomst van het christendom
Zingen Vers 1 Lof aan de God van Israël,
De Hebreeën-brief (6) donderdag 18 april 2013 vanaf Hebreeen 31.
De wegen van de Thora De synagoge.
17 En het overkwam mij, toen ik te Jeruzalem was teruggekeerd* en in de tempel aanbad, dat ik in zinsverrukking (lett. extase) geraakte… Handelingen.
Welke religies zijn er in dit gebied ontstaan?
Hoe vier je Kerst?.
Deuteronomium 34:4-5. Deuteronomium 3:26: “Maar door uw schuld was de HEER tegen mij in woede ontstoken (…).” Deuteronomium 4:21: “Door uw schuld.
H2 De tijd van Grieken en Romeinen
De Bijbel De leer Het christelijk leven
De geschiedenis van Israel
Kalenders Jaar 4 seizoenen Ca. 12 maanden (manen) Ca. 52 weken
Jom Kippoer (grote verzoendag)
H2.3 Joden en Christenen Grieken en Romeinen.
Welkom in deze kerkdienst op tweede lijdenszondag
4.4 De Opkomst van het christendom. Wat gaan we doen? Een messias in Judea De joodse opstand Het optreden van Jezus Rome wordt christelijk Een populaire.
HEER, wie is als u, zo vol goedheid? Micha 7: HEER, WIE IS ALS U, ZO VOL GOEDHEID? Anders dan alle goden – anders dan wij Hij houdt niet vast aan.
Het jodendom 1 inleiding.
Joodse Feesten Jodendom.
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
Jom Kipoer 1 oktober 2017 Rotterdam.
Ontstaan van het conflict
Chanukah is een Joods feest.
Heilig Avondmaal (formulier 5)
Jom Kippoer Dag van de Vergevingen.
Thema 11 Blok 2: Ontstaan van het conflict
Transcript van de presentatie:

Gedenkdagen en halffeesten Feesten bij het leven Gedenkdagen en halffeesten

Gedenkdagen en halffeesten De belangrijkste gedenkdag is jom Kippoer Hebreeuws:יום כיפור jom ha-kippoerim=dag der vergeving De dag dat de hogepriester het heiligste deel van de tempel betrad om de schuld van het volk te belijden voor JHWH De datum van Jom kippoer is altijd 10 tjisrie In 2009 was dat 27/28 september

Gedenkdagen en halffeesten In de Tenach staat beschreven, dat op Jom Kipoer twee geitebokken als zondoffer en een ram als brandoffer voor het hele volk Israël werden geofferd. Daarnaast werd een stier geofferd voor de zonden van de hogepriester en zijn familie. Allereerst werd het lot gebruikt om te bepalen welk geitje geslacht zou worden als zondoffer en welke als "zondebok" zou fungeren. De zondebok werd de stad uitgeleid om in de woestijn te worden vrijgelaten om zodoende (symbolisch) de zonden van het volk weg te dragen.

Gedenkdagen en halffeesten Na de diaspora vind de viering plaats in de synagoge Daar wordt het Kol-Nidre uit gesproken. Een gebed waarin men alle eden en beloften gedenkt die men dat jaar heeft uit gesproken Het besef van de eigen tekortkomingen staat centraal, de mens t.o.v. zijn schepper Ook de widdoej, de schuldbelijdenis, wordt uitgesproken.

Gedenkdagen en halffeesten widdoej, schuldbelijdenis Halffeesten Chanoeka=toewijding/inwijding חנכה of חנוכה Feest gebaseerd op de legende van judas de makkabeër Het verhaal speelt zich af tijdens de verovering van Jeruzalem in 2e eeuw voor Chr.

Gedenkdagen en halffeesten Er was niet genoeg heilige olie en omdat te maken duurde 8 dagen. Zo lang brandde de menorah in de tempel, hoewel er geen olie meer voorradig was Ingrijpen van JHWH, alleen niet door profeten vastgelegd dus geen gezag Chanoeka is een blijfeest, feest van licht en kado’s

Gedenkdagen en halffeesten Poerimfeest=פורים feest van het lot/loten Ontstaan in Perzie ten tijde van koningin Esther De Joden werden vervolgd onder Haman, een Perzische generaal Door ingrijpen van Esther, koningin van Perzie mochten de joden zich verdedigen en ontkwamen ze aan het oordeel Feest lijkt op carnaval

Gedenkdagen en halffeesten Er wordt veel lawaai bij gemaakt om haman te laten schrikken Daarnaast eet men hamans oren( zie boek) poerim in utrecht