Fundamentalisme.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Verantwoord volgen.. De woorden van een leider bepalen met hun regels het karakter, de sfeer en de mentaliteit van de groep Soms gaat dat fout, doordat.
Advertisements

P3.2 Irak, arm olieland Irak al ver terug in de geschiedenis leverancier van olieproducten. Tegenwoordig is Irak (op een smal strookje na) een land-locked.
Ontdekkingsquiz. 1. Welke van de onderstaande spelcomputers wordt in Japan gemaakt? B. Xbox 360 C. Nintendo Wii A. Playstation 3.
17de eeuw (1.3) Politieke rechten De Republiek was een Statenbond zonder sterk centraal gezag Dat leidde tot -moeizame besluitvorming (tijdrovend) -een.
Historisch overzicht paragraaf 6.1
Ab Kan Restaurant beheerder.
Het socialisme Paragraaf 7..
Liberalen, socialisten confessionelen
Paragraaf 2.5 Sovjetunie.
De opkomst van het christendom
Open Up. Inleiding  Wij zijn Berry en Harm uit 4MC en komen niets vertellen over het project OPEN-UP  Wat houd het project OPEN-UP in.
2.5 Goden en heiligen Kenmerk:
Verlichting: Stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en taatsburgerschap Les 2: Verloop van.
Begin Er is geen God dan Allah en Mohammed is zijn profeet
Indonesië.
Azië is het grootste continent ter wereld. Aan de westkant grenst het aan Europa en Afrika, in het noorden aan de Oceaan, in het oosten en zuidoosten.
Geschiedenis van Rusland
Midden Oosten tot WO II.
Grootste staat In 1952 koning Faroek afgezet door een staatsgreep van het leger o.l.v. Naguib. Egypte wordt een republiek en militaire dictatuur. In 1954.
Het Midden Oosten.
Aanvankelijk winnen de Arabieren -groter in aantal -beter bewapend (maar slechter getraind) Uiteindelijk wint Israël -vechten fanatieker -Arabieren geen.
Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog/ revolutie
Iran.
Historisch overzicht Nederland
Gevolgen van de revolutie
Echt klassiek! Tijd van Grieken en Romeinen
ISLAM.
De Romeinen en hun staatsvorm
De Islam Par 4.4.
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Christendom. STICHTING: Het Christendom begon ongeveer jaar geleden in wat nu Israël is. STICHTER: Jezus van Nazareth. BELANGRIJKE GESCHRIFTEN: De.
Case-studies toetsen aan visies
Par 3.2 Europa in de greep van de Koude Oorlog
Terrorisme Voor pagina Wesley en Deniz.
Een nieuw geloof: het christendom
Wereldsysteemanalyse
De voornaamste wereldgodsdiensten
De motieven van Bin Laden Referaat Ruben van der Ploeg.
1. Algemene info.
H2 De tijd van Grieken en Romeinen
Les 5: De Reformatie, Calvijn en de contra-reformatie
Van gewesten naar eenheidsstaat
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
De Opstand in de Nederlanden
Overzichten geschiedenis
Vrijheid.
 - Inleiding  - Monotheisme  - Twee Naturen  - Als Rechter  - Als Verlosser  - Als Mens, Leraar en Vriend  - Als Idool.
Waarom bekeert Clovis zich tot christendom?
Verlichting: Filosofische stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
De islam – lessenreeks 1 Opkomst, verspreiding, kenmerken
Groep 8, Hoofdstuk 6: Samenwerking in de wereld. In welk jaar begon de Tweede Wereldoorlog in Nederland? En in welk jaar eindigde hij ?
Revoluties in Europa.
AFGHANISTAN ( ) DAVINA BADLI 6ST 2. SITUERING Knooppunt islamitische en hindoeïstisch gebied Iran, Pakistan, Sovjet-Unie Multi-etnisch gebied.
Welkom terug 1 De aktualiteit. 2 Radicale Islam een recent verschijnsel? 3 Ja en nee.
Immanuel Kant. Immanuel Kant: ‘Sapere Aude’ = durf te weten Kritische houding is goed, vraag bij alles na of het klopt. Onderzoek helpt de mens vooruit.
Islamitische staat extremisme. 1.Fundamentalistisch: IS is salafistisch. Dat wil zeggen dat ze enkel Koran en interpretaties aanvaarden van de eerste.
Turkije bij de EU?. Waarom wel? 1) In 1959 Turkije vraagt het associatielidmaatschap voor de EEG aan.
1 hv 3 Cultuur, vreemd en vertrouwd § 2-4
Monniken en ridders 5.4 De opkomst van de Islam
De Grondwet van 1848.
De verbreiding van de islam
1. Algemene info.
Monniken en ridders 5.4 De opkomst van de Islam
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
Paragraaf 10.3 ‘Naar de verzuilde samenleving’
Saoedi Arabië De Islam Turkije Egypte Irak Iran Syrië Israël.
Blok 3 Vrede in zicht? Deelvraag:
Begin Er is geen God dan Allah en Mohammed is zijn profeet
Transcript van de presentatie:

Fundamentalisme

Fundamentalisme Elke religieuze stroming die terug wil naar de basis van het geloof noem je orthodox of fundamentalistisch (Islam,christendom,jodendom enz.) Grote verschillen tussen het moslimfunda- mentalisme in de diverse landen,maar ook enkele overeenkomsten -gewelddadig karakter (aanslagen,ontvoe- ringen,zelfmoordacties) -reactie op de westerse overheersing→ heilige oorlog tegen het westen -in plaats van westerse idealen(Verlichting) terugkeer naar oorspronkelijke islamitische waarden

voorbeelden -tegen scheiding kerk-staat -tegen rechten voor vrouwen en homo’s -tegen de evolutieleer -terug naar gedragsvoorschriften (bv geen alcohol) en kledingvoorschriften (bv de hoofddoek enz) van de Islam -invoeren van de sharia -toestaan eerwraak

Turkije Islamitische partijen krijgen sinds de jaren ’80 steeds meer aanhang (revolutie in Iran lichtend voorbeeld) Islamscholen vormen de basis In 1995 kwam de Welvaartspartij aan de macht(in 1998 verboden) In 2002 kwam de AKP aan de macht olv Erdogan Heftige strijd met de militairen over op- heffing seculiere staat in Turkije

Egypte In Egypte vind je de fundamentalisten in de Moslimbroederschap(1928) olv Sayyid Qutb Deze broederschap is erg populair door -verzet tegen westerse invloed→aanslagen op westerse toeristen -zorg voor armen (hospitalen,rechtswinkels liefdadigheidsinstellingen) Regering Moebarak treedt streng op (slecht voor het toerisme) Hamas komt uit de broederschap voort

Saoedi Arabië In Saoedi Arabië bestaat het Wahabisme (een strenge variant van de Islam) Zij zijn voor een strenge toepassing van de Koran en religieuze wetten Osama Bin Laden komt uit Saoedi Arabië en is aanhanger van het Wahabisme Hij gaat in 1980 naar Afganistan om tegen de Russen te vechten Gaat daarna naar Soedan om in 1996 terug te keren in Afganistan om de Taliban te steunen. Sticht Al Qaida en zit achter aanslagen in Kenia en Tanzania op Amerikaanse ambassa- des.

Afganistan Na de Russische inval verzet van Islamiti- sche strijdgroepen (moedjaheddin) ge- steund door het westen Na vertrek van de Russen (1987) wordt het land geregeerd door krijgsheren In 1996 verovert de fundamentalistische Taliban het land In 2001 werd de Taliban verdreven (zie elders)

Erdogan en de AKP

Sayyid Qutb

Moslimbroederschap

Osama bin Laden

Aanslagen Al Qaida

Afganistan