Maar in elk geval verbeteren van wijn Mengen, blenden, mixen Maar in elk geval verbeteren van wijn Presentatie van Ed Montforts Wintercursus BWB 6 december 2014 Vroeger dronk ik water; toen water met wijn; daarna wijn met water; daarna wijn en nu wijn als water...
Waarom mengen van wijn Tekortkomingen opheffen Eigenschappen aanvullen Rijping bevorderen
Tekortkomingen opheffen Vruchtenwijn Druivenwijn Zuur Alcohol Aroma Tannine Mondgevoel Restsuiker
Zuur- en andere correcties met het vierkant van Pearson
Een mooie open deur NOOOOOOOOOIT “zieke” wijn mengen met gezonde wijn Gevolg? Méér zieke wijn NOOOOOOOOOIT “slechte” wijn mengen met goede wijn Gevolg? Méér slechte wijn
Eigenschappen aanvullen Streven naar harmonie Evenwicht tussen verschillende componenten Meer van hetzelfde = teveel van hetzelfde Verschil vruchtenwijn-druivenwijn 15 % mengen bij druivenwijn blijft monocépage
Wat zijn de eigenschappen Waar zou aanvulling moeten plaatsvinden Welke andere wijn heeft dat wel (en zelfs teveel) Welke verhouding Zelfde soort? Rood-rood; wit-wit Wijnen stil en stabiel? Geen hergisting? Temperatuur gelijk? Pas op voor oxidatie Prêt à porter? Rustperiode
Rijping bevorderen Bordeaux. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot (Carmenère) Algemeen aanvaard Zuid-Afrika Cabernet sauvignon, Syrah Hanepoot, Pinotage Nieuwe wereld Een veelheid aan voorbeelden
Tip van Ed MENG!
En of ik het ook bewijzen kon? De truc met de drie glazen appelwijn