Hoofdstuk III: Griekenland Les 3: Par 2, Het bestuur van de polis

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Feodalisme en het hofstelsel
Advertisements

Paragraaf 1: Het ontstaan van de polis, Athene als voorbeeld.
Wereldoorlogen Kenmerk 38b Totalitaire ideologieën in de praktijk: fascisme/nationaal-socialisme Les 3 – Nazificatie van de samenleving.
NL na 1945: Sober en spaarzaam
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 2: De Romeinse klassenmaatschappij.
Vrij en onvrij Grieken en Romeinen Vroegmoderne tijd Moderne tijd
Burgers regelen het zelf
3.2 Het bestuur van de polis
Hoofdstuk 3 De grieken.
8 Athene en Sparta: poleis met een eigen karakter.
Tijd van Grieken en Romeinen 3000 v Chr- 500 n Chr
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Kenmerk 11 De vrijwel volledige vervanging in West-Europa van de agrarisch-urbane cultuur door een zelfvoorzienende agrarische cultuur, georganiseerd.
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 2: Van.
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 1: Graecia;
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 4: Griekenland,
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 6: De Romeinen en hun bestuur.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 2: De Romeinen en hun bestuur.
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 4: Octavianus a.k.a. Augustus.
Kenmerk 5: De klassieke vormentaal van de Grieks-Romeinse cultuur Les 1: Alexander de Grote Haironia.
Kenmerk a Opkomst van de stedelijke burgerij en b de toenemende zelfstandigheid van steden Les 2: Verschillen stad en platteland.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Kenmerk 5 (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 14: Van Republiek naar Keizerrijk.
Hoofdstuk V: Rome Les 7: Neergang van het Westen.
Les 16: De Grieken zijn niet gelijk.
Griekse geschiedenis.
Hoofdstuk 2.
Het bestuur van de stadstaat
Verzuiling en ontzuiling in Nederland
2. VAN POLIS TOT KEIZERRIJK.
Paragraaf 1 In Athene wordt de democratie ingevoerd.
Machtige heren, halfvrije boeren
De Griekse democratie Hoofdstuk 2.
Republiek versus Frankrijk
Hoofdstuk V: Rome Les 3: Het Bestuur
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 7: De Romeinen, Romanisering.
Strijden of sporten Paragraaf 3.4.
Hoofdstuk 3.
Deel 3: Politiek in de Griekse stadstaten
DE KLASSIEKE OUDHEID DE ONTWIKKELING VAN HET WETENSCHAPPELIJK DENKEN EN HET DENKEN OVER BURGERSCHAP EN POLITIEK IN DE GRIEKSE STADSTAAT.
Hoofdstuk V: Rome Les 3 - par 2 – Romeinse samenleving
Hoofdstuk V: Rome Les 4 - par 3A – De Cultuur van het Rijk
Hoofdstuk V: Rome Les 2 - par 1B Het bestuur
Hoofdstuk V: Rome Les 5: Keizer Augustus
Hoofdstuk 4 De Nederlanden
Het bestuur van de stadstaat
Geisha en samoerai Quiz Japanmuseum SieboldHuis. Vraag 1 Hoe eet men in Japan? A – Met hun handen B – Met stokjes C – Met mes en vork.
De tijd van Grieken en Romeinen
Hoofdstuk III: Griekenland Les 4: Par 3A, Geloven
Hoofdstuk III: Griekenland Les 5: Par 3B, Weten
Hoofdstuk 3: Regenten en Vorsten
De Republiek der zeven verenigde nederlanden
Op weg naar een eerlijker bestuur
Paragraaf 3 Opkomst van machtige vorsten
Van polis tot keizerrijk
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
1VWO Hoofdstuk 3: de Grieken.
Het bestuur van de polis
Hoofdstuk IV: Griekenland Les 2: Graecia; Perzen en Spartanen
3.1 De Griekse wereld Hoofdstuk 3.
Griekse geschiedenis.
De Atheense Democratie
3.2 Het bestuur van de polis
23 Het streven van vorsten naar absolute macht 27 Rationeel optimisme en een ‘verlicht denken’ dat werd toegepast op alle terreinen van de samenleving:
De Grieks-Romeinse wereld
Hoofdstuk 3 De Grieken.
De Grieks-Romeinse wereld
Hoofdstuk 3 De Grieken.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
§2.1 Van stad tot wereldrijk
Transcript van de presentatie:

Hoofdstuk III: Griekenland Les 3: Par 2, Het bestuur van de polis

HOE GROEPEN MET ELKAAR OMGAAN Maatschappijmodel GELD & WERK ECONOMIE HOE GROEPEN MET ELKAAR OMGAAN VERHOUDINGEN SOCIALE NORMEN/WAARDEN KUNST RELIGIE CULTUUR OVERHEID POLITIEK BESTUUR

3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 Bestuur van de Polis De nederzettingen eerste nederzettingen kenden waarschijnlijk hoofdmannen. Hoofdmannen werden uiteindelijk vorsten of monarchen. Om hen heen ontstond een klein gezelschap van machtige families. Zij vormden de aristocratie. Vanaf circa 800 VC verdwijnen de monarchen en heeft de aristocratie de macht. Soms steeg er iemand op uit hun midden / greep de macht en werd alleenheerser oftewel tiran

Veranderingen in het bestuur 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 Veranderingen in het bestuur Door de overbevolking en opkomst van de handelaren en hun groeide rijkdom én belangrijkheid kwam de macht van de adel onder druk te staan Handelaren zorgden ervoor dat de stad kon blijven eten haar producten kon verhandelen Hoe nu om te gaan met de veranderde economische macht? Twee uitersten Versterking greep van de macht door de heersende klasse: Sparta of Invoering democratie: Athene

Democratie; bijvoorbeeld Athene 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 Democratie; bijvoorbeeld Athene Door het volk regeren, d.w.z. de officiële burgers van de stad, dat heet democratie (demos = volk) Kleisthenes stelt deze bestuursvorm voor in 509 VC Het werd een directe democratie Alle vrije mannen mochten deelnemen aan de volksvergadering; vrouwen, slaven, buitenlanders en jongeren mochten niet stemmen

Democratie; bijvoorbeeld Athene 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 Democratie; bijvoorbeeld Athene Maar besturen met z’n allen in een volksvergadering is niet zo handig Oplossing De volksvergadering koos uit haar midden de Raad van 500 en uit hun midden werd een aantal (vijftigtal) bestuurders voor de dagelijkse gang van zaken gekozen (1 jaar zitting) Deze raad vormden het dagelijks bestuur. Samen met ambtenaren zorgden zij voor een goed verloop van allerlei praktische zaken.

Pnyx

Democratie; bijvoorbeeld Athene 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 Democratie; bijvoorbeeld Athene Een bijzondere bestuurder was de legerleider(s) Deze positie gaf hem veel macht; macht die misbruikt kon worden De Atheners wilden niet dat één persoon zoveel macht had, maar soms moest dat wel even Om er voor de zorgen dat de generaal niet teveel macht kreeg, waren er verschillende oplossingen De job was maar voor één jaar, of soms zolang als een oorlog duurde Na de oorlog ging de generaal een bepaalde tijd vrijwillig in ballingschap Of hij werd gedwongen door een schervengericht de polis (tijdelijk of voorgoed) te verlaten

Sparta – een andere samenleving 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 Sparta – een andere samenleving De Spartanen kozen een andere oplossing voor hun voedselschaarste, oftewel hoe voed ik mijn groeiende bevolking Men besloot omliggende gebieden, poleis te onderwerpen en hen belasting te laten betalen in de vorm van graan Vooral het gebied van de Messiniërs zagen de Spartanen als hun achtertuin

Sparta – een andere samenleving 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 Sparta – een andere samenleving De Spartaanse samenleving veranderde in één opzicht niet. De aristocratie bleef de baas. Anderzijds werd de polis steeds militaristischer Jongens werden regelrecht opgevoed als militair Ook meisjes kregen sport en een militaire training om in geval van nood de stad te kunnen verdedigen Trouw, moed en onverschrokkenheid waren de belangrijkste waarden in de Spartaanse samenleving Voor mietjes, zachtgekookte eieren (lees: Atheners) was geen ruimte Maar net als bij de Atheners was de plaats van de vrouw in huis. Dat was haar domein. Daarbuiten waren de mannen de baas!

Huiswerk Lees par 2 Maak 4 & 5