Werken in de nabijheid van electriciteit

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Technologie Elektriciteit
Advertisements

VCA voor operationelen
VCA HOOFDSTUK 3 ONGEVAL.
Wat u voor B-VCA moet weten:
Huid en handschoenen.
VGM - Les 8: Specifieke risicovelden 1
MOUSE BARRIER MOUSE BARRIER The Mice Get Scarrier
De warmtebeeldcamera.
Elektriciteit in huis Meterkast Leidingen naar: kWh-meter
Elektrische schakelingen
Hoge spanning Lage spanning
Elektrische netten beveiligen
Beschermingsmiddelen
Elektriciteitsletsels In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Het gevaar van elektriciteit Eerste Hulp bij elektriciteitsletsels.
Elektriciteit.
Van centrale naar verbruiker
Samenvatting Newton H2(elektr.)
De norm voor de F. Rubben 02-RIS-04: EN De norm voor de F. Rubben.
Hoofdstuk 5 Elektriciteit
Elektriciteit deel 2.
Gevaren en risico's bij het gebruik van elektrische stroom
Veiligheid.
Installatiemethoden 6 ET
Train de trainer energiedeskundigen type A september/oktober 2012
De Transformator.
Elektrische stroom Stroomrichting. De wet van Ohm.
Elektrische schakelingen
Gemaakt door Ype en Ronald
Elektriciteit en veiligheid
Marc Bremer Natuurkunde Marc Bremer
TOOLBOXMEETING WERKEN IN EEN NAUWE GELEIDENDE RUIMTE
Deze presentatie gaat over de risico’s van het werken op hoogte en de manieren om deze risico’s te verkleinen. De presentatie is algemeen. Gebruik waar.
Veilig werken met elektriciteit
VEILIG GEBRUIK VAN ELEKTRISCHE ARBEIDSMIDDELEN
Kennisbank Veilig werken
Werken in besloten ruimten
DE VEILIGHEIDSSIGNALISATIE
N4H_05 voorkennis.
Leidingen & Kabels.
Elektrische beveiligings- en beschermingsmaatregelen
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze presentatie wordt geen aandacht.
N4H_05 voorkennis.
Kortsluiting op een 10/3kV transformator Managementsamenvatting onderzoek ernstig incident 24 september te Ommen Versie november 2012 “Ja, dit kan.
Elektriciteit.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa
Vca 1-21 BASISVEILIGHEID (VCA) LES ONGEVALLEN. vca 1-22 Van Theorie naar Praktijk Risico definitie: De mate van waarschijnlijkheid dat een bepaald ongewenst.
Elektriciteit, straling, trillingen en lawaai:
VCA Basisveiligheid Hoofdstuk 5 Elektriciteit en lawaai
VCA Basisveiligheid Hoofdstuk 1 Veiligheid
Electrische Energie Bekijk ook onder java applets.
Gevaarlijke stoffen.
Hoofdstuk 2 - Elektriciteit
Dubbelpolige spanning tester
Bouwkundige voorzieningen
Veilig werken op hoogte
De elektrische stroomkring
De elektrische stroomkring
§4.1 LEERDOELEN Uitleggen van de begrippen: stroomkring, stroommeter/-sterkte, geleiders, spanningsbron, spanningsmeter, weerstand, wet van Ohm, elektrisch.
Toolbox Werken op hoogte
Deze presentatie gaat over de risico’s van het werken op hoogte en de manieren om deze risico’s te verkleinen. De presentatie is algemeen. Gebruik waar.
VGM - Les 8: Specifieke risicovelden 1
10 Veiligheid Het menselijk lichaam >>>>> Netvoeding >>>>> Hoge spanningen >>>>> Bliksemontlading >>>>> Opstelling >>>>>
Veilig werken op hoogte
Waarvan hangt de schade af die stroom door het lichaam kan aanrichten?
Hoofdstuk 4- les 1 Stroomkringen.
Hoofdstuk Hoofdstuk 4 Elektriciteit Wat gaan we vandaag doen? Opening
Hoofdstuk 2 Wat gaan we vandaag doen? Opening Terugblik Doel
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa
Transcript van de presentatie:

Werken in de nabijheid van electriciteit Toolbox d.d. 22 otober 2012

Gevaren ontstaan door; Onjuiste aanleg van installatie Geen deugdelijk materiaal Onjuist gebruik Gevaren ontstaan door;

Vijf gevaren Stroomdoorgang door het lichaaam Brandgevaar Explosiegevaar Electromagnetische velden Secundaire ongevallen (vallen, bewustzijsverlies) Vijf gevaren

Effect stroomdoorgang Stroomsterkte (> 20 mA hartprobleem) Stroomsoort (wissel-/ gelijkstroom) Tijdsduur Route door lichaam Grootte aanrakingsoppervlak Klimaat (vocht, temperatuur) Effect stroomdoorgang

Gevaar alleen bij aanraking? Levensgevaarlijke situaties kunnen al ontstaan bij een te dicht naderen van een geleider in geval van hoogspanning (>1000 V) Gevaar alleen bij aanraking?

Brandgevaar; oorzaken Vlambogen Kortsluiting Isolatiefouten Overbelasting Onvoldoende koeling Ontlaatvonken bij statische electriciteit Een vlamboog is een kortsluiting in een elektrische installatie die deels via de lucht overspringt. Een dergelijke boog is te vergelijken met een bliksemflits en levert gevaar op voor werknemers die te dicht in de buurt staan. Kortsluiting is in een elektrisch circuit een verbinding met lage weerstand die gewoonlijk niet aanwezig is Brandgevaar; oorzaken

Beschermende maatregelen Toepassen zeer lage spanning Gebruik veiligheidstransformator Adequate isolatie Gebruik van dubbel geïsoleerd gereedschap Toepassen van afscherming (schakelkasten, stoppenkasten) Toepassen van veiligheidsaarding (aarden stalen delen) Aardlekschakelaar Zaklantaarns accuboormachines Een trafo die niet meer dan 50 volt afgeeft Met name isolatiefouten aan kabels zijn een belangrijke oorzaak van ongevalllen, branden, explosies Dubbelgeïsoleerd wil zeggen dat een apparaat of machine elektrische isolatie heeft tussen zowel de elektrische onderdelen ervan en het chassis als tussen het chassis en alle aanraakbare delen van de machine. Dubbelgeïsoleerde apparaten zijn ook bij een enkele fout in het systeem veilig t.a.v. het gevaar van elektrocutie (NB. Lichaamsweerstand < aardingsweerstand) Beschermende maatregelen

Algemene maatregelen Alleen indien bevoegd en kundig Geschikt gereedschap en juiste PBM’s Hoofdschakelaars vrij schakelen en smeltpatroon verwijderen Gebruik geen trappen/ ladders van geleidend materiaal Bij brand; eerts stroom afschakelen Nooit blussen met water bij electrische installaties Werken aan machines met electromotoren; stroomkring permanent verbreken Bij ongeval niet zelf in een gevaarlijke situatie geraken; eerst beoordelen Electrische machines waaraan gewerkt wordt afzetten en kenbaar maken van potentieel gevaar Algemene maatregelen