Veiligheid gegarandeerd en privacy gered

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Advertisements

Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
‘PRIVACY IN DE KETEN’ Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem.
Medisch beroepsgeheim onder druk: trend of toeval?
Rechtsstaat Civitas Hoofdstuk 7
GEDEELD BEROEPSGEHEIM ONDER ARTSEN SYMPOSIUM PROVINCIALE RAAD ANTWERPEN ORDE VAN ARTSEN G. ALBERTYN
Ruimte voor risico’s Overwegingen bij vrijwillige risicoacceptatie door burgers in het nieuwe omgevingsrecht dr. Rik Peeters NSOB.
Overheid en particulier initiatief:
7.1: Van de wieg tot het graf
Veiligheidsincidenten de afgelopen maand? 21 mei
Testdata Management Ketentest
Samenwerken aan Zorg en Veiligheid Naar een nieuw juridisch kader Drs. P.J. Gunst Projectleider.
Noodzaak van onderzoek!?
Partner voor verenigingen Laat uw leden verantwoord sporten.
Hoofdstuk 6 Democratisering
Visie, Missie, Speerpunten en Strategische doelstellingen
Havo week 44/2010.  Doel: Problemen van de rechtstaat verkennen.  Veranderende regels.  Grondwet.  Discussiepunten in rechtstaat  Actualiteit  Opdrachten.
Rechten van burgers Plichten van de overheid
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
de tijd van burgers en stoommachines
Veiligheid in het onderwijs Hans Boutellier BCN, Utrecht 20 maart 2014 Hans Boutellier BCN, Utrecht 20 maart 2014.
18de eeuw Halverwege de 18de eeuw kwam de Verlichting (zie aantekeningen bij hoofdstuk 7 ) Vrijheidsrechten Verlichtingsfilosofen gingen uit van het idee.
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
1 Hoofdstuk 6. De oorlog aan het 'thuisfront' Deelvraag: welke invloed had de oorlog op de Amerikaanse samenleving en in welke mate beïnvloedde de Amerikaanse.
De betekenis van de Vietnam-oorlog voor de Amerikaanse samenleving.
‘PRIVACY IN DE KETEN’ Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem.
Veiligheid: erop of eronder Lezing voor VNG Utrecht door Hans Boutellier De Gouden Leeuw, Montfoort, 2 april 2009 Lezing voor VNG Utrecht door Hans Boutellier.
Rechtsbronnen wet gewoonte jurisprudentie verdrag ©2006 mr. J. Keizer.
Sociale cohesie & sociale veiligheid Actualiteitencollege voor ROI/NGB door Hans Boutellier Leusden, Chalet Waterloo, 21 juni 2006 Actualiteitencollege.
auteursrechtprivacyarchiefwet Krant: Krant: – Een krant publiceren is een economische transactie met bijzondere eigenschappen: Nieuwsberichten zijn extreem.
Globalisering Tim robberecht
LOOSVELDT,G., CENTRUM VOOR SOCIOLOGISCH ONDERZOEK, K.U.LEUVEN CARTON, A.,STUDIEDIENST VAN DE VLAAMSE REGERING carlo medo -1BaSw AO Surveyklimaat en de.
Recht.
4.2: De geschiedenis van de NL democratie
19 april y9nVa3LJr8&feature=fvst.
Rechtsstaat 22 april Rechtsstaat 22 april 2008.
Hedendaags onbehagen en verlangen rond misdaad en straf
7.2: Geschiedenis van de verzorgingsstaat
What the #hack?! privacy Job Vos – jurist, FG en privacy-expert Kennisnet MBO Raad 22 april 2015.
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Beroepsgeheim en verschoningsrecht RC Actueel Verschoningsrecht notaris beperkt - de Volkskrant De Hoge Raad bepaalde in oktober 2007 dat het.
‘PRIVACY IN DE KETEN’ Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem.
Veiligheid of privacy Door: Pieter van Empel & Bayron van den Boomen.
OM en medisch beroepsgeheim Openheid & OM OM legt op zitting steeds verantwoording af; Openheid is een pijler van de rechtstaat; Macht die.
Decentralisaties en gegevensverwerking. Even voorstellen Henk Wolsink Teamleider Algemeen Juridische Zaken gemeente Hengelo Adhoc werkgroep privacy provinciebreed.
Visies Buitengebied en bebouwde kom Leusden 21 jan 2016.
World Understanding and Peace day
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Politieke Stromingen”.
Hoe de overheid u in de gaten houdt
Gij zult openbaren: privacy en de open overheid
Bijeenkomst 3 Bespreking huiswerkopdracht week 2: invloed burgers/organisaties op besluit van een gemeente Taken en rollen van de gemeenteraad De gereedschapskist.
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Privacy en Big Data Bart van der Sloot.
Kwaliteitszorg Les 2.
Thema 14 Wet- en regelgeving
HOOFDSTUK 1 NEDERLAND VAN 1848 TOT 1914
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
1.1 DE NEDERLANDSE STAATSINRICHTING NU
Het Koninkrijk der Nederlanden
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Burgerparticipatie BT Den Bosch Wat is nou precies burgerparticipatie.
Milieu wet en regelgeving
Privacy als grondrecht
Rechtsbronnen en bronnen van recht
Gemeente Katwijk. Annerine Blufpand Periklesinstituut
KBO en omgaan met privacy
Functionaris Gegevensbescherming a.i Gemeente Katwijk
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Transcript van de presentatie:

Veiligheid gegarandeerd en privacy gered Auteurs: Prof. Dr. Hans Boutellier, Dr. Sima Nieborg, Prof. Mr. Pieter Ippel Bron: Verwey-Jonker Instituut Thomas Vandergucht 1BAMVao

Inhoud Op verzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Nederland werd in 2005 een denktank opgericht die bestond uit deskundigen. Doel: Een toekomstbeeld schetsen van een samenleving waarin veiligheid prioritair is met daartegenover privacy als hoogste goed. 2 scenario’s: veiligheid prioriteit in de samenleving een samenleving die privacy voorop plaatst In dit artikel - Privacy gered - onderzoekt men het tweede scenario; ‘Welke plaats privacy anno 2030 zal kennen in onze maatschappij? ‘. Thomas Vandergucht 1BAMVao

Geschiedenis van privacy als begrip Door de eeuwen heen was vertrouwelijkheid van informatie reeds van belang. De Eed van Hippocrates in de medische wereld Het beroepsgeheim van de advocaat Bron: http://office.microsoft.com/nl-nl/images/results.aspx?&ex=2&qu=hippocrates#ai:MC900233984| In 17de, 18de en 19de eeuw kwamen voor privacy de eerste strafrechtelijke beginselen. ‘het vermoeden van onschuld’ ‘het idee dat een verdachte niet aan eigen veroordeling moet meewerken’ Uit de vastlegging van grond- en mensenrechten tijdens Amerikaanse en Franse revoluties is duidelijk dat privacy reeds een individueel grondrecht was. Thomas Vandergucht 1BAMVao

ICT-ontwikkelingen en privacy Voorbeelden van de denktank voor het toekomstmodel: + punten anno 2030 Voorbeeld anno 2030 - punten anno 2030 Betere serviceverlening aan burgers De implementatie van elektronische patiëntendossiers is compleet Veel databanken zijn vervuild of onbetrouwbaar en controle is nodig Technologie kan ingezet worden ter bescherming van de informationele privacy Keuzemenu’s waarin wordt bepaald in welke mate men gegevens wenst te delen Een hogere vorm van privacy brengt meer bureaucratie mee ICT-instrumenten voor criminaliteitsbestrijding Slimmere en indringendere observatieapparatuur De wetgever kan minder inhoudelijk regeren en moet meer met procedures werken Thomas Vandergucht 1BAMVao

Thomas Vandergucht 1BAMVao Bron: http://www.intoon.com/cartoons.cfm/id/86271 Thomas Vandergucht 1BAMVao

Verwerking van persoonsgegevens binnen overheid en overheidsbedrijven Belangrijke punten anno 2030: De lokale politiek blijft verantwoordelijk voor de bescherming van een reasonable expectation of privacy. Transparantie in persoonsgegevens moet voorkomen dat databanken vervuild raken. Binnen politieke instellingen en bedrijven zal controle nodig zijn van onafhankelijke experts. Bron: http://office.microsoft.com/nl-nl/images/results.aspx?qu=guarding&ex=1#ai:MC900318640| Thomas Vandergucht 1BAMVao

Meer privacy voor burgers? 2 mogelijke toekomstperspectieven: meer privacy voor burgers overheid geeft bevoegdheden terug aan burgers burgers worden zelf deels verantwoordelijk voor hun veiligheid verplichtingen en verantwoordlijkheden elkaar aanspreken wordt moeilijker afnemende sociale cohesie van burgers breiden uit Thomas Vandergucht 1BAMVao

Staat, gemeenschap en individu anno 2030 Privacy moet als publiek belang helderder gedefinieerd worden Meer transparantie in de informatiehuishouding Onafhankelijke deskundigen nemen een rol van waarnemer op zich binnen overheidsinstellingen en bedrijven De overheid moet een surveillancerol kunnen weerstaan Bron: http://office.microsoft.com/nl-nl/images/results.aspx?&ex=2&qu=privacy#ai:MP900409717| Thomas Vandergucht 1BAMVao

Anno 2030 blijft privacy van eminent belang. Er moet een juist evenwicht gevonden worden tussen individuele verantwoordelijkheid en een overheid met een proactieve aanpak. Leefgemeenschappen waarin mensen elkaar beperkt gaan controleren en corrigeren zijn wenselijk. De overheid moet ‘intelligent meebewegen’ en een beleid voeren dat de grenzen van het recht respecteert. Thomas Vandergucht 1BAMVao