Noncommunicable Diseases 4 Diseases, 4 Modifiable Shared Risk Factors Tobacco Use Unhealthy diets Physical Inactivity Harmful Use of Alcohol Cardio- vascular.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Roel van Dijk Project manager openbaar groen
Advertisements

Voorlichting over overgewicht voor leerlingen van het VJM College
Innoveren voor gezondheid
De rol van ouders in de ontwikkeling van alcoholgebruik onder adolescenten Door Elisa De Jonghe Engels, R. & van der Vorst, H. (2008). De rol van de ouders.
Natuur en natuur beleving in de BSO 1
Brainstormbijeenkomst Preventie overgewicht op Texel
Stijn de Graaf Brigitte Wieman
Gezonde voeding.
De actieve voedingsdriehoek
Tackling the global water and sanitation crisis. Waarom is water, sanitatie en hygiene zo belangrijk?
Pelsser-Voeding en Gedrag-dieet als behandeling van ADHD
Revalidatie na oncologische behandeling
Wereldgezondheidsdag
Encuentro Latino Europeo (ELE) Relatie tussen LA en de EU in de actuele strategische en geopolitieke ontwikkelingen Cor van Beuningen november 2009.
Welkom bij de flits Biowalking
VOEDING EN REUMA.
Voeding en bewegen!.
De voedselconsumptiepeilingen: wat eten 50-plussers?
1 Welkom. Gezondheid bij SABIC Innovative Plastics We dachten dat we het goed deden, maar… Henri Hendrickx Manager SABIC-IP Arbodienst / Medical Lead.
Belang van voeding Voeding bij jongeren Aanbevelingen voor gezonde voeding Obesitas – belang van PAL.
SPF SANTE PUBLIQUE, SECURITE DE LA CHAINE ALIMENTAIRE ET ENVIRONNEMENT 1 Journée d'étude e-HR: un rêve ou un cauchemar ? e-HR, Pistes voor de.
Het Terneuzen Geboorte Cohort
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
Voeding vroeg in het leven; de nieuwste resultaten uit de ABCD-studie
‘Gezonder leven? Waar bemoeit u zich mee?’
‘Geef uw team vleugels’
Gezondheidscentrum ‘t weeshuis. Samen beter…
Vele kinderen zijn te dik. Kinderdag verbijven hebben invloed op wat de kinderen eten. De begeleiders sporen dan ook aan de ouders te stimuleren voor.
Gezondheidseffecten van volkoren
Overgewicht in deelgemeente Feijenoord Gea Schouten Afdeling Monitoring en onderzoek 8 februari 2011.
Uw kind roken, drinken, en blowen. U kunt er iets aan doen!
Minder vrijheidsbeperking in de verstandelijke gehandicaptenzorg
Welkom Bij het programma om uw gewicht te beheersen.
Waarom wordt uw gemeente ook leeftijdsvriendelijk?
Welkom bij de ‘Weet wat je eet en beweegt ’ quiz!
Introductie JOGG (Loek Leenen)
London Online Information 4 december Webanalytics Communities Collaboration Web 2.0 Social Web Multichannel Traffic Conversie Accountability.
College 3 Consumentengedrag Opwaarts mobielen
Overgewicht/bewegen/sport bij chronisch zieke kinderen
Scroll naar beneden voor de vragen en antwoorden
Criteria for Invasive management Acute Coronary Syndromes (ACS) in patients presenting without persistent ST-segment elevation Eduard van den.
Child depressive symptoms and early onset of alcohol use Tekstsynthese Vic Vandendriessche.
Culturele problemen? Welke factoren spelen een rol bij het ontstaan van Diabetes Mellitus bij Indiase mensen? Inleiding India wordt tegenwoordig ook wel.
Workshop GoLivePhone Lieke van Bakel Sander van Hout Milou Quist Arlinde Ros.
Zoveel begint bij een kind ZOVEEL BEGINT BIJ EEN KIND.
Slide 1 Hoe berekenen we de BMI ? Lengte = 1.82 Gewicht=91 kg Body Mass Index of Quetelet index = gewicht / lengte 2 = 91 / = 27.5 Antwoord b is.
METHODE 1.Zoekstrategie in de literatuur met termen als ‘shift work, night work, irregular working hours, body weights and measures, BMI and body mass’.
1 functie Presentation TEEB-stad tool The value of green infrastructure in cities Lian Merkx Platform31.
Duurzame impact van duurzame bedrijven Sociale impact.
Diabetes.
Giving hands and feet to the digital substation
Paraoxonase (PON1) and the risk for coronary heart disease and myocardial infarction in a general population of Dutch women  Thomas M. van Himbergen,
Journal of the American board of Family Medicine
Personalised Nutrition & Health
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
ECOLAB; GEDREVEN DOOR ONZE MENSEN
Universiteit van Amsterdam
From Food Aid to Food & Nutrition Security The Dutch Policy
Disclosure belangen NHG spreker
40 Tinten Grijs Meenemen in het begrip Healthy Ageing en hoe het Hanze Active Ageing Lab daar ene bijdrage aan wil leveren Eerst iets over healthy ageing.
Diabetes.
Disclosure belangen NHG spreker
Towards and Africa Europe Partnership
Systeemgerichte interventie
[Voeg eigen informatie over uw gemeente en/of de collecte toe]
Lichaamsbeweging, dieet en andere gedragsmatige interventies
Ongezond Voedsel en Preventie
Waarom meer fruit, groenten en water op school?
Transcript van de presentatie:

Noncommunicable Diseases 4 Diseases, 4 Modifiable Shared Risk Factors Tobacco Use Unhealthy diets Physical Inactivity Harmful Use of Alcohol Cardio- vascular Diabetes Cancer Chronic Respiratory

Asset price collapse Retrenchment from globalization Oil and gas price spike NCDs Flu pandemic Fiscal crisis Food crisis Infectious disease Noncommunicable Diseases World Economic Forum: Global Risk Assessment 2009

New York, 14 November 2013 – UN Secretary- General's message on World Diabetes Day While many people are genetically at greater risk of diabetes, the condition is largely driven by unhealthy lifestyles (obesity, poor diet and lack of exercise) which are due to: the globalization of marketing and trade of unhealthy food, rapid urbanization with reduced opportunity to be physically active, population ageing.

Food: nutrition, and health: Global Issues

Huang TT et al, CDC, 2009

Cholera in Amsterdam Copyright PON 2011

Samuel Sarphati Sarphati Instituut

Jagers-verzamelaars dieet nu

1. Moderne varianten van gezonde voeding van landbouwers

Blue zones

Ikaria

Voeding op Ikaria

zevendedags adventisten

Overgewicht: wat doen we er aan?

Fattening huts in Mauretanië

30 minuten per dag lichamelijk actief ?

BMI van centerfolds door de tijd (NB BMI 18.5 is grens voor ondervoeding)

Steeds grotere discrepantie tussen werkelijke en ideale BMI

4. Toekomst voedsel en voeding ?

Wat is dit voor voedingsmiddel ?

De bosbes

geïndividualiseerde/stofjesgerichte voedingsadviezen

Quantified Self – zelfmonitoring met nieuwe technologie

Optimale gezondheid door biochemische cocktails

Wat doen we in onze directe omgeving

Stadslandbouw en opvoeding - relatie tussen kind en voeding

COMMUNICATIE 40

Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG)

Eten kinderen überhaupt groenten ? Groentenconsumptie van jonge kinderen baart zorgen Jonge kinderen eten te weinig groenten. De gezondheidsrisico's die hierdoor kunnen ontstaan worden nog onvoldoende onderkend. Deze conclusie werd getrokken op een bijeenkomst van het "Platform gezonde voeding 0-4 jarigen" op 22 november Voor een gezonde ontwikkeling moeten kinderen van 0 tot 4 jaar per dag 50 tot 100 gram groenten binnenkrijgen, ofwel 1 à 2 opscheplepels. 'In de praktijk is dat nu vaak slechts 40 gram', aldus kinderarts Koen Joosten van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. 'Kinderen die te weinig groenten eten, krijgen te weinig ijzer binnen. Dat kan van invloed zijn op hun hersenontwikkeling en op hun latere schoolprestaties'.

Students who are involved in gardening are more likely to eat fruits and vegetables

Potentiële effecten Meer kennis, andere attitude tov voeding Andere voorkeuren voedselpatroon Meer lichaamsbeweging Sociale integratie Betere schoolprestaties

Conclusies Voeding speelt een belangrijke rol bij gezondheid en ziekte. Superfoods helpen niet. Minder bewerkt voedsel eten helpt wel. Verbinding tussen mens/kind en voedsel belangrijk voor gedragsverandering. Diëten helpen niet; leefstijlverandering wel.