Van cacao tot chocolade

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Campagnemedewerker Solidaridad
Advertisements

Hoofdstuk 3 STOFFEN De leerteksten in dit hoofdstuk zijn oranje gedrukt. Schrijf van elke paragraaf de leertekst in je schrift. Dat is huiswerk.
Transport en Infrastructuur
je dagelijkse gezonde energieleverancier
Azijn, mosterd, en olie.
Bloemen, vruchten, zaden
H10 Regeling Regelmechanismen, temperatuurregeling, regelcentrum, positieve terugkoppeling, negatieve terugkoppeling.
gemaakt door: Pippa, Nienke en Nuhaila
In de wereld van : chocola.
WK voetbal 2014.
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Van Cacaoboon tot Bonbon
Stoffen en hun eigenschappen
Ron van Diepen, Edwin Ooijevaar, Anko Top TLG,02 februari 2008
van grondstof naar product
2.6 Reinigingsmiddelen.
Verbindingen Klas 4.
Goedenavond Welkom bij
Bereiding van chocolade
Paragraaf 2: Natuurlijke en landschappelijke kenmerken.
AFRIKA.
Van Laura Oosterling Groep 6m
Hoofdstuk 1 Aarde: landschapszones Paragraaf 1 en 2
Flits 2 Spel 2. Bridge in een flits.
Natuurkunde paragrafen 3.1 en 3.2
Hoofdstuk 3 STOFFEN De leerteksten in dit hoofdstuk zijn oranje gedrukt. Schrijf van elke paragraaf de leertekst in je schrift. Dat is huiswerk.
Hoofdstuk 3 STOFFEN De leerteksten in dit hoofdstuk zijn oranje gedrukt. Schrijf van elke paragraaf de leertekst in je schrift. Dat is huiswerk.
IO: chocolade, heerlijk en toch eerlijk
Gemaakt door: Sophie de Vries en Joyce
Food or Fuel H3 Grondstoffen.
Noten en zaden.
Klimaat en landbouw 3.2 Voedselvoorziening in Nigeria
MARGARINE.
Aardrijkskunde voor de 2e fase VWO 5 en VWO 6. Samenvatting
Gemaakt door: Maya Opdeweegh
CHOCOLADE Door Mare van de Bilt.
Struisvogels.
Chocolade Annemarie van de Wiel.
Koffie.
Een firma met liefde voor chocolade al meer dan 25 jaar
3.5 Plantagelandbouw in Sub-Sahara Afrika
Thee Zumra Simsek Groep 7.
Lekker en Gezond de Quiz
Spreekbeurt van Pascalle
Thema 2 PLANTEN Basisstof 1 -De levenscyclus van een plant
Welkom Bij de spreekbeurt van.
Hoofdstuk 4 Mengen en scheiden
BEVRUCHTING: Thema 7: Bloemen, vruchten en zaden..
IO: chocolade, heerlijk en toch eerlijk
Diabetes.
IO: chocolade, heerlijk en toch eerlijk
M&M’S.
In dienst van het westen -over eerlijke en oneerlijke bananen-
Chocolade & Hardlopen Resy Olivier Yolanda Turksema.
Speedschools in Burkina Faso
Dranken en tussendoortjes
Hoofdstuk Transport VMBO-tl 2
Overgewicht, diabetes en gezonde voeding
Ecsplore is onderdeel van PIW Groep
Chocoladequiz 2 2de graad SO
Kaas bereiden.
De bloedsomloop Hoofdstuk 3.
Basis Voedingsmiddelen Les 2 Graan en graanproducten
Diabetes.
Voedingsstoffen voor de koe
Dranken en tussendoortjes
Wijnclub “Edelrot” 5 maart 2019 Cabernet Sauvignon
volgende bladzijde terug
Transcript van de presentatie:

Van cacao tot chocolade

De cacaoboom 6-8 meter hoog 30-40 vruchten /jaar

Cacaoproductie Sub tropisch klimaat; Amerika, Brazilië, Colombia, Venezuela en Ecuador En in Afrika de landen van de Goudkust (Ivoorkust, Ghana, Nigeria en Kameroen). Ook Maleisië, Indonesië (Java) en Sri Lanka zijn belangrijke cacaoproducenten.

Drogen en roosteren Het roosteren ontwikkelt geur en aroma, vermindert het vochtgehalte en maakt de schil losser zodat ze later gemakkelijk kan verwijderd worden.

BREKEN, ONTSCHALEN en ONTKIEMEN Hierna worden de bonen opengebroken en de kernen worden gescheiden van hun omhulsel, de zaadmantel of zaadhuid, dat als veevoer en als kunstmest dienst doet, en van de kiem. De kiem en huid zijn van weinig betekenis, alleen de zaadlob (kern) is waardevol

Cacaomassa Deze cacaokernen worden achtereenvolgens vermalen en zo ontstaat de vloeibare cacaomassa. Uit de cacaomassa kunnen de twee componenten: cacaoboter en cacaopoeder gehaald worden Hiervoor wordt de vloeibare cacaomassa bij ca. 90°C in een filterpers gebracht en onder hoge druk wordt , het vet (de cacaoboter dus), eruit geperst. Het gedeelte dat als vaste koek achtergebleven was op de filterdoeken, wordt fijngemalen , dit is de cacaopoeder.

Cacaoboter →De cacaopoeder met een maximaal vetgehalte van 20% wordt gebruikt voor de fabricage van poederchocolade of oploscacao. De cacaoboter die ontstaat, is een vaste stof met een lichtgele kleur die voornamelijk in de chocolade-industrie maar ook in de parfumerie (bv. in lippenstift) en de farmacie (bv. in zetpillen) gebruikt wordt. Cacaoboter van minder goede kwaliteit wordt gebruikt bij de aanmaak van zeep.

Soorten / ingredienten Voor pure chocolade: • suiker• cacaomassa• cacaoboter Voor melkchocolade: • suiker• cacaomassa• cacaoboter• melkpoeder Voor witte chocolade: • suiker• cacaoboter• melkpoeder

FIJNWALSEN →Na een intense vermenging wordt de chocoladedeeg fijngemalen door zgn. walsen. →Na het verfijnen wordt het fijngewalste chocoladepoeder urenlang geconcheerd in ‘conches’. Conches zijn grote ketels die binnenin voorzien zijn van een krachtig roerwerk en waarin het chocoladebeslag langdurig wordt gekneed.

Vormgeven en koelen →Vervolgens wordt de vloeibare chocolade in zijn vorm gegoten en gekoeld. Couverture / smelt-chocolade

Toepassingen Letters /reep /bonbons / taart / mousse /koek

Gezond? Een matig gebruik van kleine hoeveelheden (pure) chocolade daarentegen heeft een gunstige invloed op de bloeddruk en de bloedvaten, en zelfs een gunstige uitwerking t.a.v. hart- en vaatziekten dankzij de antioxidanten (flavanolen) in cacao.