Thema 2: Van mond tot kont

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het gebit.
Advertisements

Beugels Ik doe mijn spreekbeurt over beugels omdat ik zelf een beugel heb en ik wil er andere kinderen iets over vertellen.
Groep 3, 4 & 5 Voorstellen en kort vertellen welke onderwerpen aan bod komen.
Beugels.
Onze mond van dichtbij ! Onze mond van dichtbij ! Tong Tanden Speeksel Tandvlees …
Onze mond van dichtbij ! Onze mond van dichtbij ! Tong Tanden Speeksel Tandvlees …
Bij de tandarts.
Gebitsverzorging.
Groep 6, 7 & 8 Voorstellen en kort vertellen welke onderwerpen aan bod komen.
De beugel.
de tandarts.
Groepsopdracht LP Voeding
Basisstof 7. Het gebit.
Thema 2: Voeding en Vertering
Tanden poetsen elke dag 2 keer 2 minuten per keer.
Verkleining van voedingsmiddelen
Ratten.
Thema 2. Voeding en vertering.
De Orthodontist.
Groep 1-2 Voorstellen en kort vertellen welke onderwerpen aan bod komen.
Inhoud les Herhaling Uitleg Film Opdrachten Huiswerk.
Casus meneer Meijer. Casus meneer Meijer Waarom draagt meneer Meijer het frame niet? Antwoord De plaats waar het frame zat is ontstoken; veel plaque.
Over mijn lijf De spijsvertering Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Bij de tandarts.
Casuïstiek. Casuïstiek Casus meneer Meijer Waarom draagt meneer Meijer het frame niet? Antwoord De plaats waar het frame zat is ontstoken Veel plaque.
mijn week mijn dag gebruikte tekens ga naar mijn volgende dia ga naar mijn voorgaande dia ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Tandheelkunde Afwijkingen aan het gebit
Casus 2 week 1 Uiterlijke verzorging E. Flink 2013.
Tandheelkunde Bouw en functie gebit
Een lichaam bestaat uit en De spieren zitten vast aan de beenderen. De spieren kunnen samentrekken en ontspannen. Zij dienen om ons te laten beenderen.
Mondzorg voor ouderen Cyriel Thier. “De tand des tijds"?
Voeding & Vertering.
Ik ben wel eens benieuwd wat jullie allemaal onthouden hebben!
De gezonde mond.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
Onze mond van dichtbij ! Onze mond van dichtbij ! Tong Tanden Speeksel Tandvlees …
H 5 Afwijkingen en doorbraak van de gebitselementen
Op je gezondheid.
H4 Beschrijving van de blijvende gebitselementen Esthetiek
Gebitskenmerken H 1 Namen en begrippen.
Knaagdieren en konijnen
H 6 Occlusie en articulatie
Anatomie en pathologie van het gebit
H9 Aandoeningen van het parodontium
Tandplaque en tandsteen
Op je gezondheid.
Het gebit.
Uiterlijke verzorging
DE TANDEN Ik ben wel eens benieuwd wat
Mond, keel, neus en oren (nov 2017 Bouke Cuperus)
Voeren en Verzorgen Niveau 4 Blok 2.
Het gebit.
DE RODE DRAAD deel 3.
Thema Zintuigen.
Tandplaque en tandsteen
Thema 4 Voeding en vertering En van mond tot kont
Biologie voor jou; Thema 2.
Voeren en verzorgen Periode 3
§7 Het gebit Thema 2 Voeding en vertering
Voel je wel in je vel !.
Begrijpend luisteren digibordpeuters.
H6: Anatomie & Fysiologie
Tandplaque en tandsteen
Transcript van de presentatie:

Thema 2: Van mond tot kont

Leskaart 1 Het gebit

Functies van het gebit Je gebit heeft twee functies: kauwen van voedsel  voor de spijsvertering De spraak  bij het maken van de letters: t , z & s spelen je voortanden een belangrijke rol Om te eten, heb je tanden en kiezen nodig. Tanden en kiezen zorgen ervoor dat je voedsel klein gemaakt wordt. Hierdoor kun je het beter inslikken. Tanden helpen je ook bij het praten. Sommige letters kun je niet uitspreken als je geen tanden hebt.

Tandopbouw tandbeen tandhals De opbouw van het gebit Je gebit bestaat uit snijtanden, hoektanden en kiezen. Deze zitten met een of meer wortels (nr 2) in de kaak (nr 7) bevestigd. Het deel van een tand of kies dat buiten de kaak uitsteekt heet de kroon (nr 1). Een tand of kies bestaat voor het grootste deel uit tandbeen (nr 4). Tandbeen is erg zacht. Het tandbeen van de kroon is bedekt met glazuur (nr 3). Het tandbeen van de wortels is bedekt met een dun laagje cement (nr 9). Glazuur en cement zijn allebei erg hard. In het tandbeen bevindt zich een holte; de tandholte (nr 5). In deze holte bevinden zich bloedvaten en zenuwen (nr 8 en 11). De bloedvaten in de tandholte zorgen ervoor dat je tand voeding krijgt. De zenuwen zorgen ervoor dat je gewaarschuwd wordt als je een gaatje hebt. Je krijgt dan kiespijn. Om de wortels zit het wortelvlies (nr 10). Dit vlies zorgt ervoor dat de tand of kies goed vast blijft zitten in de kaak. De kaak zelf is bedekt met tandvlees (nr 6).

Beschrijven gebit: Tandformule De samenstelling van een gebit kun je op 2 manieren schematisch weergeven: tandformule & tanddiagram Hoe stel je een tandformule op? We verdelen het gebit in 4 delen: Links onder Rechts onder Links boven Rechts boven In een tandformule vermeldt je getallen. Deze getallen geven het aantal snijtanden, hoektanden en kiezen aan. Schematische weergeven van het gebit Je kunt dat samenstelling van een gebit schematisch weergeven in een tandformule of in een tanddiagram.   Tandformule In een tandformule geven de getallen het aantal snijtanden, hoektanden en kiezen aan. De getallen boven de horizontale lijn geven de tanden en kiezen in de bovenkaak aan. De getallen onder de horizontale lijn geven de tanden en kiezen in de onderkaak aan. De verticale lijn geeft het midden van het gebit aan. Links zijn de rechterkaakhelften weergegeven, rechts de linkerkaakhelften. In de afbeelding hiernaast staat de tandformule van een volledig melkgebit. Tanddiagram In een tanddiagram geef je de snijtanden, hoektanden en kiezen, in plaats van met cijfers, met figuren aan. In de afbeelding hiernaast staat een tanddiagram van een onvolledig melkgebit. Zoals je ziet mist er één snijtand.

Je melkgebit is niet blijvend! Het melkgebit Standaard tandformule melkgebit Rechts 2 - 1 - 2 2 -1 - 2 Links 2 - 1 - 2 Links Het gebit van een kind heet een melkgebit. Vanaf ongeveer een half jaar komen de eerste tanden door. Het melkgebit bestaat uit 20 tanden en kiezen; 8 snijtanden, 4 hoektanden en 8 kiezen. Het is niet zo sterk en gaat ongeveer tot het 6e levensjaar mee. Je melkgebit is niet blijvend!

Het blijvend gebit Standaard tandformule blijvend gebit boven (1) - 4 - 1 - 2 2 - 1 - 4 - (1) of Tussen het 6e en het 13e levensjaar gaan kinderen wisselen. De melktanden en melkkiezen vallen dan uit hun mond. Ze krijgen een nieuw en sterker gebit; blijvend gebit of volwassen gebit. Tussen het 18e en 30e levensjaar komen er soms nog extra kiezen bij. Deze kiezen heten verstandskiezen. Niet iedereen krijgt ze. Het blijvende gebit bestaat uit 28 tot 32 tanden en kiezen; 8 snijtanden, 4 hoektanden en 16 tot 20 kiezen. onder 5 - 1 - 2 2 - 1 - 5 (1) = verstandskies

Wat zijn de tandformules? boven onder 2 - 1 - 1 2 - 1 - 2 4 - 1 - 2 2 - 0 - 5 5 - 1 - 2 2 - 1 - 4

Beschrijving gebit: Tanddiagram Je tekent van links naar rechts alle elementen Je gebruikt tekens voor snijtand, hoektand en kies Voor elk gebitselement gebruik je het juiste teken In de juiste volgorde: wat is dit voor een gebit?

Zieke tanden Cariës is een gaatje

Tandplak Tandplak: Mengsel van voedselresten, bacteriën en slijm Groeit makkelijk aan, vooral op moeilijk te bereiken plaatsen. Kan het tandvlees irriteren, indien niet dagelijks verwijderd. Is vaak de oorzaak van tandvleesontsteking Zonder poetsen: tandplak  tandsteen

Tandsteen Tandsteen: verkalkte tandplak met een ruw oppervlak Houdt tandplak en bacteriën vast aan het tandoppervlak Kan daardoor indirect leiden tot irritatie en ontsteking van het tandvlees. Is hard  verdwijnt niet door poetsen kan alleen door de tandarts of mondhygiënist worden verwijderd.

Tips voor een gezond gebit Niet teveel tussendoortjes! 2 keer per dag je tanden poetsen Gebruik tandpasta met fluoride. Van het tandvlees af poetsen. Poets ook regelmatig je tong! Maak 1 keer per dag je spleetjes schoon. Poets ook je tandvlees mee. Drink niet teveel frisdrank (suiker!!) Ga regelmatig naar de tandarts!