De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gebitsverzorging.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gebitsverzorging."— Transcript van de presentatie:

1 Gebitsverzorging

2 Als een gebit niet goed verzorgd wordt is er kans op
gingivitis en paradontitis

3 Gingivitis Gingivitis oftewel tandvleesontsteking ontstaat door de ophoping van tandplaque en tandsteen rondom tanden en kiezen. Het kenmerkt zich door roodheid en zwelling van het tandvlees. Tevens gaat het tandvlees bij aanraking gemakkelijk bloeden. Gingivitis kan genezen door een goede mondhygiëne toe te passen.

4 Parodontiumstatus Parodontitis is een term uit de tandheelkunde.
De letterlijke betekenis is ontsteking (=itis) rondom (=para) de tand (=odont); oftewel de ontsteking van de weefsels rondom de tand. Het is een bacteriële infectieziekte die ontstaat door ontstoken tandvlees oftewel gingivitis. In een verder gevorderd stadium kan het kaakbot erdoor worden aangetast, wat verlies van kiezen en tanden tot gevolg kan hebben.

5 Waar gingivitis vooral door de hoeveelheid tandplaque veroorzaakt wordt (maw dus van alle bacteriën), is parodontitis te wijten aan de activiteiten van specifieke bacteriën, zoals Actinobacillus actinomycetemcomitans, Treponema denticola, Porphyromonas gingivalis', Prevotella intermedia Daarbij spelen ook nog eens verschillende andere factoren een rol, zoals: roken, systemische aandoeningen zoals diabetes en genetische factoren. De afbraak van bot wordt voornamelijk veroorzaakt door de lichaamseigen afweer tegen de bacteriën (onder andere Interleukine 1), die zich ook richt tegen het parodontium.

6 Mondhygiëne parodontitis gaat zitten boven de tandvleesrand en onder de tandvleesrand (in de verdiepte pockets). de tandplak die boven de tandvlees- rand zit zelf dagelijks te verwijderen met een tandenborstel en met De tandplak tussen de tanden weghalen met andere hulpmiddelen zoals ragers en tandenstokers.

7 Poetstechniek Bass-methode
Een geschikte methode voor volwassenen is bijvoorbeeld de 'Bass-methode'. Met deze poetsmethode worden niet alleen de tanden en kiezen gereinigd, maar ook het tandvlees en het gebied tussen de tanden. Begin met de binnenkant van het gebit. Plaats de tandenborstel in een hoek van 45 graden tegen de tanden daar waar het tandvlees begint.

8 Maak korte heen-en-weergaande bewegingen zonder druk uit te oefenen (niet schrobben). Plaats de tandenborstel steeds een stukje verder met overlappende bewegingen totdat de hele binnenkant is gepoetst. 

9 Het is van belang dat ongeveer tien tellen op een plaats wordt geborsteld. Ook moeilijk bereikbare plaatsen zoals de tandvleesrand worden op deze manier effektief gereinigd.

10 Aan de binnenzijde van de voortanden (boven en onder) wordt de steel van de borstel verticaal geplaatst. De toppen van de borstelharen bevinden zich opnieuw langs de overgang van het element naar het tandvlees.

11 Gebruik hier de achterste rij haren van de borstelkop (bij de steel van de tandenborstel).
Plaats de tandenborstel vervolgens voor de buitenkant ook weer in een hoek van 45 graden tegen de tanden van de tandvleesrand. Plaats de tandenborstel steeds een stukje verder met overlappende bewegingen totdat de hele buitenkant is gepoetst.

12 Poets tenslotte de kauwvlakken van de kiezen met korte schrobbende bewegingen van voren naar achteren. Het is belangrijk om een vaste volgorde aan te houden, zodat steeds alle plaatsen in de mond gepoetst worden. 

13 Poets minimaal een keer per dag grondig, het tijdstip is niet belangrijk. Vraag de mondhygiënist verder om advies.

14 Dr. Charles C. Bass,

15 Poetstechniek Horizontale-methode
Een geschikte methode voor kinderen is  de horizontale-methode'.  Omdat Kinderen nog niet beschikken over de fijne motoriek, om een borstel onder een hoek van 45° tegen het tandvlees te plaatsen, is deze methode ideaal voor kinderen. De tandenborstel wordt loodrecht op de tandenrij geplaatst.

16 Elektrische tandenborstel
Elektrisch poetsen kost net zoveel tijd als gewoon poetsen, maar het voordeel is dat de elektrische tandenborstel de bewegingen zelf maakt, zodat de borstel alleen maar goed geplaatst moet worden.

17 Een elektrische tandenborstel is voor mensen met een handicap vaak makkelijker dan poetsen met een hand tandenborstel. Hoe wordt gepoetst met een elektrische tandenborstel?

18 Plaats voor de binnenkant van het gebit de tandenborstel bij de achterste kies.
Plaats de tandenborstel loodrecht tegen de tandvleesrand aan. Verdeel de kies in drieën. Begin achter, dan het midden van de kies, dan het voorste gedeelte zodat de tandenborstel ook tussen de tanden komt.

19 Doe dit tand voor tand totdat de hele binnenkant is gereinigd
Doe dit tand voor tand totdat de hele binnenkant is gereinigd. Je hoeft geen poetsbewegingen te maken.

20 Plaats vervolgens voor de buitenkant de borstel ook weer loodrecht op de achterste kies en poets weer tand voor tand de hele buitenkant.

21 Poets tenslotte de kauwvlakken. Ook hier wordt kies voor kies gereinigd.

22 Gebruik ragers

23 Floss en brugnaald Eerst met de brugnaald het floss tussen de tanden door trekken

24

25 Nu de tand aan weerzijden reinigen door van boven naar beneden met een licht zagende beweging op en neer te gaan Gebruik wel steeds een schoon stukje van de flossdraad

26

27 De Tandenstoker Voorzichtig toepassen. Eerst nat laten worden.
Bij kleine ruimte zo dun mogelijke tandenstoker gebruiken bijv. microsticks van Parodontax

28


Download ppt "Gebitsverzorging."

Verwante presentaties


Ads door Google