Competentie vergrotend werken

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Leer-Kracht; omgaan met verschillen en gedragsvraagstukken Studieconferentie PO, Lunteren, 26 maart 2014 Marij Bosdriesz, Aat Sliedrecht en Dolf van.
Advertisements

basisinformatie voor ouders en schoolteams mei 2013
SWPBS Materclass prof. George Sugai 20 september 2013 Kenniscentrum voor Gedrag en SWPBS.
Nu: weer samen naar school
De Biezenhof een BAS-school? een BAS-school?. Voorgeschiedenis n maart tot september 2010: Waar willen we naar toe? n september 2010: Presentatie BAS.
Workshop badminton Spelenderwijs leren badmintonnen vanuit een meer impliciete aanpak. Welkom Voorstellen Aanleiding.
Start-upconferentie Opleiden in school (v)so 31 mei 2006
Welkom.
Passend Onderwijs een korte inleiding
Welkom.
Ouderavond klas 2 9 september Mentor(en) Mentor(en) Naam : Mailadres: Naam : Mailadres:
Klassenmanagement Dia: logo + titel presentatie Voorbereiding
Eigenlijk zegt deze eerste slide al voldoende waar mijn presentatie overgaat!! Dylan Kok, groep 8a.
OPP Groeidocument Mireille van Iperen Mary Anema WELKOM Fijn dat jullie er zijn.
De ondersteuningsbehoefte van de leraar, de leerling en de ouders
Passend Onderwijs: overdracht en overgang PO-VO POVO 13 november 2008 Ben Verbruggen SOM.
TAC. 1.Voorzitter 2.Vertegenwoordiging primair onderwijs (sbao) 3.Vertegenwoordiging SO cluster 3 4.Vertegenwoordiging SO cluster 4 Per bespreking 5.Wisselende.
Ontwikkelwerkplaats Jeugdzorg en Passend Onderwijs
Augusta van Oene en Hilda Visser
Informatiebijeenkomst PO/SO-VO/VSO Midden-Holland
Informatiebijeenkomst PO/SO-VO/VSO Rijnstreek
Informatieavond groep 8
Met elkaar voor elkaar Brede Integrale Toegang Van harte welkom! Voorstellen en doel van de dag Brede Integrale Toegang Gemeente brede uitgangspunten Brede.
Ontwikkelingsperspectief
Wegwijs in Passend Onderwijs. Waarom Passend onderwijs Elk kind recht op goed onderwijs Regulier onderwijs in principe de beste plek tenzij… Meedoen in.
AV-collecties voor het hoger onderwijs Workshop Academia.
KINDEREN MET EEN BEPERKING
Welkom Welkom op de ouderavond van klas 2. Welkom Dienstverlening & Commercie Vakkenpakketkeuze Maatschappijleer CKV Programma.
Route van PO naar VO. Route van PO naar VO Wat brengt de wet passend onderwijs ons oud nieuw Steeds meer kinderen werden doorverwezen naar het speciaal.
Welkom Op de informatieavond over Beroeps- en vervolgkeuze.
Handvatten voor gebruik audiovisuele bronnen in de onderwijspraktijk Media in de klas Dalida van Dessel Teamleider onderwijsplatformen.
Nulmeting Oudertevredenheid Evaluatie passend onderwijs korte termijn evaluatie
Femke Rienstra en Mireille van Iperen, Ans de Wolf en Ingrid Schutte
Lucas Rurup één jaar onderweg…en nu verder.
Workshop tafeltennis Spelenderwijs leren tafeltennissen vanuit een meer impliciete aanpak.
De Amsterdamse Lerarenagenda PO en VO
Welkom.
Passend onderwijs in swv Helmond-Peelland vso Arrangementen extra ondersteuning basisondersteuning TLV ACT School 1 oktober 2012 VSO 5,21% LGF 2,27% 92,52%
Welkom. Inhoud van de avond Agenda Huiswerk Schoolkamp en musical Centrale Eindtoets PO Persoonlijke leerdoelen Voortgezet onderwijs en schooladvies.
Bekostiging residentiële leerlingen
Hoe ziet jouw droomschool eruit?
1 december  Toelichting BSA programma  Per onderdeel koppeling met thuis  Komende periode  Afsluiting.
BBM workshop Educatie & Jeugdbeleid 20 april 2015 Tilburg.
Learn & Share bijeenkomst School en wijk verbonden Beatrixtheater, Utrecht 17 september 2015.
Presentatie BIO CJG 9 april Avond programma 1.Doorkijk Centrum Jeugd en Gezin 2.Interactieve vragenronde 3.Doorkijk transitie jeugdzorg 4.Interactieve.
Vergadering directieraad Samenwerkingsverband V(S)O februari 2014.
De genetwerkte docent Bieke Schreurs, Monique Korenhof & Maarten de Laat.
IB - Bijeenkomsten Westfriese Knoop N.a.v. vragen over doublure & verwijzen naar SBO Bijeenkomst 3.
Welkom op de informatieavond Het Hooghuis Stadion Jan van Vucht, locatiedirecteur.
“Ouderavond Bouwen & Bewaren” 16 juni Programma uur Opening en gebed door J. van Hoeven uur uur: Terugblik uur uur:
Sociale media. Wat zijn sociale media? Social media is een paraplubegrip voor alle internet-toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met.
Conexus Knoopdag Welkom.
Netwerkbijeenkomst Passend Onderwijs en SBO+
IB - Bijeenkomsten Westfriese Knoop
Ouderavond groep 8 Schooljaar 2017/2018
WELKOM
Workshop MRT > RBO KVLO studiedag basisonderwijs Eindhoven
Inzet VHT bij ambulante hulpverlening aan LVB gezinnen
Workshop VIB volwassenen (met moeilijk te begrijpen gedrag)
Hoe kijken we naar kinderen?
WELKOM.
Verder verdiepen.
Directienetwerk Samenwerkingsverband PO-ZK 5 november 2018, Maroes Albers Welkom, opening, vandaag IKC ZK, cohost MT, Nicole (voorstellen kwartiermaker)
van Basisschool naar Voortgezet Onderwijs
Ouderavond groep 8 Schooljaar 2018/2019
SWV Rijnstreek PO en Aanmelding/ doelgroep -Arrangementen -Ambulante Dienstverlening Gepke Spijkerman: Aanmeldpunt / CVO Esther Rijlaarsdam.
De staat van het internationaal onderwijs 2019
Waalwijk werkt… samen met de gemeenten Heusden, Altena en Loon op Zand aan de verbinding met passend onderwijs Workshop samenwerking Toegang, gemeenten.
Onderwijs en zorg bij SOi Groningen
LECSO Noordelijke Werkconferentie Onderwijs en zorg samen effectief in actie voor kinderen/jongeren 20 maart 2019.
Transcript van de presentatie:

Competentie vergrotend werken Studiedag SWV Utrecht po 5 februari 2015

Welkom Wie ben ik? Programma workshop Opening Theoretisch kader Praktijkvoorbeeld Koppeling naar de eigen school Afsluiting Doel workshop Wie ben ik? Inge Ammerlaan. Sinds 1 januari directeur van SO de Pelsschool. Daarvoor 2,5 jaar op deze school gewerkt als orthopedagoog en IB-er. Programma workshop doornemen Doel workshop: wat mij betreft is het doel van deze workshop tweeledig. - Over een uur kun je vertellen wat competentievergrotend werken inhoudt - Over een uur ga je de deur uit met een concrete eerstvolgende stap om competentievergrotend werken in je eigen werk te kunnen uitbreiden.

Opening Welk beeld komt er in je op als je denkt aan competentie vergrotend werken? Wissel uit in tweetallen Je hebt je ingeschreven voor deze workshop, dus zal je al een beeld hebben over wat competentie vergrotend werken inhoudt. Ik ben benieuwd naar jullie voorkennis en het beeld dat jullie hebben bij de term competentie vergrotend werken. Ik wil je vragen om in tweetallen hierover vijf minuten uit te wisselen en met elkaar de beelden te delen die bij jullie opkomen als je aan CV werken denkt. Na vijf minuten: ik ben benieuwd naar de beelden die bij jullie opkomen als je aan CV werken denkt. Wie wil er vertellen over zijn of haar beeld?

Theoretisch kader In het competentievergrotend werken proberen we de vaardigheden van kinderen te vergroten zodat zij hun ontwikkelingstaken kunnen volbrengen. Deze balans noemen we “competentie”, een kind is competent om zijn eigen ontwikkeling te kunnen vormgeven. Er is een balans tussen taken en vaardigheden. Aan de kant van de ontwikkelingstaken, zijn er zowel belemmerende als stimulerende factoren die het volbrengen hiervan kunnen beïnvloeden. Stimulerende factoren zijn de dingen die kinderen in zichzelf of in hun omgeving hebben, die bijdragen aan het uitvoeren van ontwikkelingstaken. Denk hier bijvoorbeeld aan: Veerkracht in het kind Opgewekt karakter Stimulerende thuissituatie Intelligentie Prettig schoolklimaat Stevige leerkracht Belemmerende factoren verdelen we in twee categorieën, psychopathologie en stressoren. Deze twee categorieën kunnen beide zowel bij het kind als in de omgeving aanwezig zijn. Deze dingen die kinderen in zichzelf of in hun omgeving hebben, belemmeren het uitvoeren van ontwikkelingstaken. Denk hier bijvoorbeeld aan: Echtscheiding van ouders Armoede Opvliegend of impulsief karakter bij het kind Psychopathologie bij de ouders Pesten Wanneer de druk van de belemmerende factoren te groot wordt voor de stimulerende factoren om tegen te houden, dan ontstaat er een onbalans.

Als er in de ontwikkeling van een kind iets niet goed is gegaan, mogelijk vanuit omgevingsfactoren of kindfactoren, raakt de balans verstoord. Kinderen hebben niet genoeg vaardigheden om hun ontwikkelingstaken voldoende te kunnen uitvoeren. Deze onbalans uit zich vaak in “probleemgedrag”. In het CV werken wordt er vanuit gegaan, dat we kinderen in hun vaardigheden kunnen versterken, zodat kinderen er weer aan toe komen om hun ontwikkelingstaken uit te voeren.

In het model wordt de nadruk gelegd op het leren waarbij het gericht is op het vergroten of verstevigen van de competenties van de kinderen. Het adequate gedrag wat al te zien is wordt vergroot en uitgebreid, het inadequate gedrag wordt genegeerd. Bij het aanleren van nieuw gedrag wordt zo dicht mogelijk aangesloten bij het gedrag wat de kinderen al kennen en waarmee ze succes hebben gehad in het dagelijks leven. Dit wordt gedaan door het bekrachtigen van positief gedrag en negeren van negatief gedrag, vanuit de visie dat “alles wat je aandacht geeft, groeit”. Vervolgens reik je de kinderen een alternatief aan voor dat negatieve gedrag. Je gaat hierover met hen in gesprek en samen stel je doelen op om aan te werken. De gedragsalternatieven worden de hele dag door aan kinderen gecommuniceerd, zowel verbaal als ook visueel. We spreken uit wat we van de kinderen verwachten, en we maken het zichtbaar door bijvoorbeeld de leerkaarten.

Praktijkvoorbeeld: OZA Optimist Onderwijs Zorg Arrangement voor kinderen van 4-7 jaar die vanwege intensieve gedragsvragen vastlopen in regulier onderwijs Programma van een jaar van onderwijs geïntegreerd met behandeling, zowel in de klas als thuis Samenwerking SO de Pelsschool en Youké Jeugd In het CV werken wordt uitgegaan van het bekrachtigen van positief gedrag en het uitdoven van negatief gedrag. De kracht zit in het handelen van alle dag. Elke dag wordt er gewerkt volgens het belonen en negeren. Als Good Practice wil ik jullie iets vertellen over de OZA Optimist. De afkorting OZA staat voor Onderwijs Zorg Arrangement. Doelgroep zijn kinderen van 4-7 jaar die vanwege intensieve gedragsvragen vastlopen in regulier onderwijs. Er zijn vragen over de ontwikkeling van het kind op meerdere gebieden, zowel op school als thuis. Het programma is voor een jaar, en in dat jaar wordt behandeling gegeven aan het kind, wordt er thuis intensieve begeleiding opgestart (1x per week of 2 weken een thuisbegeleider). Er is ook de mogelijkheid voor ouders tot het volgen van een Triple-P opvoedtraining. Verder hebben we mogelijkheden in huis voor behandeling door logopedie, fysiotherapie en speltherapie. Van alle kinderen wordt intelligentieonderzoek gedaan, en waar nodig verwijzen we door voor psychiatrisch onderzoek. Doel is om na een jaar een passende onderwijsplek voor deze leerlingen te vinden en de vaardigheden van zowel kind als ouders te vergroten, zodat de balans tussen taken en vaardigheden is hersteld en kinderen tot ontwikkeling kunnen komen.

Hoe ziet dat er uit? Leerkaarten. Emoties leren herkennen en benoemen Eerst herkent de juf en benoemt het. Later kan de leerling dit zelf steeds beter aangeven.

Belonen: steentjes, complimenten. Hier zie je de pictogrammen, die alle kinderen op hun tafel hebben. Deze betekenen: Ik zit op mijn stoel Ik vraag om hulp Ik kijk de juf aan als ze me iets zegt In onze klassen, belonen we kinderen non-verbaal voor positief gedrag. Dit doen we door een kiezelsteentje neer te leggen op de tafel van het kind als we positief gedrag zien. Dit gebeurt de hele dag door, en aan de stenen die kinderen verzamelen hangt een beloningssysteem vast.

Fases in de behandeling: hoe eerder in de behandeling, hoe meer beloning. Later slijt het in, en belonen we minder en gerichter.  

Negeren: pauzetafel. Pauzetafel. Hoe werkt dit? Waarom en wanneer zetten we dit in? Time-out ruimte

Net als in een gewone klas: Dagritme Stilteketting Helpende handjes Extra: beloning door veel steentjes te verdienen: ster van de dag

Video calvin

Koppeling naar de eigen school Ik werk competentievergrotend Wat is het eerste dat je kunt doen om een stapje hoger te komen op de schaal? Koppeling maken naar de praktijk van de eigen school van de deelnemers. Werk met een schaalvraag: Pak een papiertje en een pen Ik werk competentievergrotend; schaalvraag Schrijf op je cijfer van 0 tot 10 Schrijf op wat je allemaal al doet. En wat nog meer Wissel dit in vijftallen uit, zo inspireer je elkaar Bedenk individueel wat het eerste is dat je moet doen om een stapje hoger te komen op de schaal Terug in de vijftallen, deel je eerste stap vooruit met elkaar, kritisch bevragen.

Afsluiting Zijn de doelen van de workshop behaald? Vragen? Contact: ingeammerlaan@depels.nl Doelen van de workshop waren: - Over een uur kun je vertellen wat competentievergrotend werken inhoudt - Over een uur ga je de deur uit met een concrete eerstvolgende stap om competentievergrotend werken in je eigen werk te kunnen uitbreiden.