Samenvatting casus 68 jarige mevr. Gevonden op het toilet door haar dochter. Mogelijk hele nacht daar gelegen. Geen kracht in benen, spreekt onsamenhangend.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

Hoeveel pensioen krijg ik straks?
Uitleg over de politiek !
Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
WELKOM Presentatie ‘Depressie onder ouderen ’
Tuur & Gert bezoeken. M A E N D E L E O Het jeugdcentrum Maendeleo neemt het op voor verwaarloosde jongeren. Het jeugdcentrum doet dit echter op een heel.
Het tot stand brengen van een gevallen cliënt
Niet echt maar mama zei dat ik naar school moest *hoest* *hoest*
Acute neurologie Breda, 18 en 21 februari 2013.
CVA revalidatie door de huisarts
Coriene Catsman-Berrevoets kinderneuroloog
Programma Introductie Casusbespreking Tips Afsluiting.
Grenzen aan medisch handelen Mw B (oud) VG/ Paar jaar geleden CVA  woonachtig in vplg huis de Rijp. 3 weken geleden nogmaals groot bloedig.
Hoeveel pensioen krijg ik straks?
Meneer M en de dokter huisartsenzorg voor kwetsbare ouderen in Amsterdam Marith Rebel—Volp, LHV.
INFORMATIEDAG VOOR MANTELZORGERS
Diabetes Carroussel Transmuraal
Moeder komt met kind praktijk binnen rennen: moeder in paniek en kind hard huilend; Je ziet een buil op het voorhoofd..
Beroerte/Hersenbloeding /CVA
CVA-zorgketen Leeuwarden
Dieta Brandsma, neuroloog NKI-AvL 19e AvL symposium
onderwijsstromingen Ontwikkelingsgericht onderwijs
Een zoon vraagt aan zijn vader : “Pap, wat is eigenlijk POLITIEK ?”
Casus 3: Een patiënte met hoofdpijn
Sandra Tamis 1 september 2006
Palliatieve zorg en Hartfalen
Waarom insuline-therapie door de huisarts?
Samen sterker! NHG-Congres HELP, een spoedgeval! 22 november 2013.
1 Programma bijeenkomst 2 Goed zorgen voor jezelf  Loslaten en ontspannen  Balans draagkracht – draaglast  Inschakeling hulp in huis  Pauze  Voorlichting.
Dr. Marc A. Brouwer Cardiologie, UMC Nijmegen
Stoornissen in het bewustzijn
Samenwerkingsafspraken terminaal hartfalen
THOON en het samenwerken met de internist
Anne Frank was een joods meisje uit de 2e wereldoorlog.
Interpreteren van data
Preoperatieve evaluatie. De nieuwe richtlijnen
Een staaroperatie in het Westfriesgasthuis
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
CASUS PIJNLIJKE ENKEL.
Gedragsveranderingen bij dementie
Hoe is dat ... ouder worden ?.
Hervorming langdurige zorg
T7 Een 50-jarige man met, en een 45-jarige man zonder pijn op de borst
Marjolein Riemersma Bart Schieveld Danny Kwee
Een 58-jarige vrouw met pijn op de borst
Casus 2 Door Sanne Bakker.
Is het het hart of zijn het de longen?
Edwin van Dellen Floor Frenkel Cyra Leurs Elsa Hilverdink
T.O. Aalders Huisarts i.o. Vumc huisartsopleiding
Van Else de Haan. Inhoudsopgave 1.Prognose 2.Etiologie 3.Therapie-effecten 4.Behandeling.
Gnathologie Casus mevrouw De Wilde. Mevrouw De Wilde heeft in het verleden bij u in de praktijk als tandartsassistente gewerkt. Ondanks dat zij haar dienstverband.
Aanpak CVA in de huisartsenpraktijk
Zorginhoudelijk verantwoord bezuinigen
Heike Delfmann / Lectoraat Veranderend Ondernemerschap NHL 1.
Wat houdt dit in? Hoe lang houdt dit aan? Wat kan hier aan gedaan worden?
HOE VUL JE DE ZORGVRAAGZWAARTE IN EN WAT LEVERT HET OP? Monica Spruit- van Eijk, Ellen van Diepen Specialisten Ouderengeneeskunde, Kaderartsen GRZ.
1. Zo lang als verantwoord en mogelijk, thuis blijven wonen. Een goed uitgangspunt. Dat kon met Thuiszorg, dagbesteding, thuishulp.
Jean Schepers. Jean Schepers is een patiënt met chronisch hartfalen, reeds jaren door ons gekend. Wanneer hij voor de zoveelste maal is opgenomen in het.
ZORGVRAGER MET VAATAANDOENINGEN. CEREBRAAL VASCULAIR ACCIDENT/ CVA Wat is het? = Hersenbeschadiging tgv een probleem in de bloedvaten die het hersenweefsel.
Intra arteriële behandeling van een dreigend herseninfarct
Dementie en een verstandelijke beperking
Jessica Dilulu en Melanie Gieskes
Ouderen die bewegen en vallen…
Overgewicht, complexe materie!
Praten over seks: waarom, wanneer en hoe; wat zijn belemmeringen?
Klinische les De Holding / Recovery.
A.Kroon MaastrichtUMC+/azM
Meten van de bloeddruk.
Signaleren van ondervoeding bij dementie
Transcript van de presentatie:

Samenvatting casus 68 jarige mevr. Gevonden op het toilet door haar dochter. Mogelijk hele nacht daar gelegen. Geen kracht in benen, spreekt onsamenhangend maar herkent wel dochter en omgeving. Bewustzijn lijkt helder. Uit anamnese: acuut begin, geen hoofdpijn, rookt niet, matig alcoholgebruik. LO: hemiparese en mondhoekparese rechts. Pupilscore goed. Geen tekenen van trauma. Temp 36.5 C. Bloeddruk 160/100 en boezemfibrilleren. Voorgeschiedenis: nooit eerder bewustzijnsverlies gehad. Medicatie voor hypertensie (chloorthiazide).

Vraag 3 Om te kunnen behandelen moet er snel een onderscheid gemaakt kunnen worden tussen een infarct en een bloeding. In het geval van een herseninfarct moet er zo snel mogelijk worden begonnen met een trombolyse wat belangrijk is voor het herstel. Bij een bloeding is dit niet echt handig. Wanneer er sprake is van een bloeding moet er gekeken worden naar de stolling van mevrouw, of deze normaal is of afwijkend.

Vraag 4 Fundoscopie (inklemming uitsluiten) Motoriek Sensibiliteit Gezichtsvelden onderzoeken Taalbegrip, expressie De functieuitval in de beginfase is een voorspeller voor restverschijnselen. Voornamelijk urineincontinentie en beenparesen geven een slechtere prognose. Een gedaald bewustzijn, hoge leeftijd en dwangstand van de hoofd en ogen geven een hogere kans op overlijden.

Vraag 5 Bloedonderzoek (Hb, kreatinine, elektrolyten, cholesterol, glucose) CT/MRI ECG Bloeddruk, pols

Waarschijnlijk als gevolg van afsluiting van de a Waarschijnlijk als gevolg van afsluiting van de a. cerebri media gezien de lokalisatie van het infarct.

Vraag 6 Herseninfarct, waarschijnlijk door een cardio-embolie op basis van het boezemfibrilleren

Vraag 7 Naar de stroke-unit verwijzen in het ziekenhuis. De vermoedelijke cardiologische oorzaak en de hemiparese vergroten de kans op hulpbehoevendheid in de toekomst en complicaties. Daar wordt begonnen met trombolyse en krijgt mevr. anti-coagulantia. Ook worden haar vitale parameters en functieuitval hier goed in de gaten gehouden. Er kan snel worden ingegrepen bij complicaties.

referaat Op een stroke unit is er 5% minder kans op overlijden tov een gewone afdeling (van 27% kans naar 22% kans) Ongeveer evenveel mensen kunnen afhankelijk naar huis. Patienten die op de stroke-unit zijn opgenomen hebben 39% kans om zelfstandig naar huis te gaan tov 33% van mensen die zijn opgenomen op een gewone afdeling. Dit is dus aanzienlijk hoger.

Vraag 8 Inklemming tgv zwelling (oedeemvorming) Verslikpneumonie Hartinfarct, DC of ritmestoornissen Thrombose door verminderde mobiliteit Deze complicaties kunnen allemaal dodelijke gevolgen hebben!!!

Vraag 9 Kan de trap niet op wanneer zij een slaapkamer boven heeft. Met haar uiterlijke verzorging, eten, aan- en uitkleden en bij douchen heeft zij hulp bij nodig dus moet er sowieso `s ochtends en `s avonds iemand zijn die haar helpt. Voor mevrouw is dit ook een grote verandering in haar leven wat veel emoties met zich mee zal brengen. Evt. bij vallen niet makkelijk overeind kunnen komen

overleg tussen kinderen en thuiszorg, wie waar wanneer wat evt. een bed of andere hulpmiddelen die nodig zijn regelen, alles moet gelijkvloers alarmknopje bij vallen of andere noodsituaties toestand van de patiente wordt gecontroleerd door de huisarts om te kijken of mevr. niet in een depressie terecht komt.

Vraag 10 Gevonden: (CBO, richtlijnen) De revalidatiearts, verpleeghuisarts of huisarts is verantwoordelijk voor de coördinatie van het revalidatieteam in de revalidatiefase. In dit geval, gezien zij van het ziekenhuis komt, zal de revalidatiearts de wijkverpleging en de gezinszorg inschakelen en aangeven wat voor zorg er precies nodig is. Dat wordt dan ook gecommuniceerd met de famlie van de patient en de patient zelf over hoe de zorg precies ingevuld gaat worden.

Vraag 11 Cholesterol >5 mmol/l dan moet er behandeld worden met statines Orale anti-coagulantia (coumarine-derivaten, fenprocoumon 3mg 1-maal daags) Hypertensie behandelen, wordt nu al behandeld met chloorthiazide maar blijkbaar niet voldoende. Aanvullend: beta-blokker.