DE LATE MIDDELEEUWEN Het conflict in de christelijke wereld over de vraag of de wereldlijke dan wel de geestelijke macht het primaat behoorde te hebben.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Tien Tijdvakken Prehistorie (tot 3000 voor Christus)
Advertisements

Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 2 - Investituurstrijd.
Tijd van steden en staten
Kenmerk 16 De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de Kruistochten Les 3: Het Grote Schisma van 1054.
1.5 Vorsten in Europa Republiek De Nederlanden waren een republiek: - De macht lag bij de Staten Generaal - Opvolgers werden gekozen. Monarchie Frankrijk,
Late Middeleeuwen.
Karel en grote problemen
Seculiere en Reguliere Geestelijken
Tijd van monniken en ridders
Kerstening van Noordwest-Europa - werkwijze
Hfd. 1.4 opkomst van machtige vorsten
De samenleving in de Vroege Middeleeuwen
5 kenmerken van het tijdvak
De opkomst van het christendom
Verdediger van het Christendom
De standen Door God gegeven taak:
Paragraaf 4.4 Vorige les: staatsvorming en centralisatie
1.1 De koningen van Engeland en Frankrijk
Hoofdstuk 3 Extra informatie…
De kerk in de Middeleeuwen
4 De keizer, de paus en de grenzen van de macht
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Kenmerk 9: De verspreiding van het christendom in geheel Europa Les 1: Clovis, de Kloosters en Tijdvak 3: Vroege Middeleeuwen; de tijd van ridders en.
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 1: De Christelijke Kerk valt uiteen.
Strijd tussen De Kerk en De Staat Les 8 - Investituurstrijd
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 13 - Investituurstrijd.
Europa wordt christelijk
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 1 - Verzet en.
4 De keizer, de paus en de grenzen van de macht
De Reformatie De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had.
Tijd van steden en staten ( n. Chr.)
Tijd van steden en staten
Wat moet je weten aan het eind van de les?
1.3 Karel V en de reformatie
DE VROEGE MIDDELEEUWEN
DE VROEGE MIDDELEEUWEN
Tijd van steden en staten
In de lichtkring van het Woord Johannes 1: Woord van het begin God sprak: “Er moet licht komen” God sprak: “Er moet licht komen” Woord van de Schepper.
Een Christelijke samenleving
Renaissance en Opstand
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Katholieke kerk Rond 1500 is bijna iedereen in Europa christen
§4 Christendom in Europa
H 3 Monniken en ridders§ 3.4 Christendom in Europa Wat moet je weten aan het eind van de les? Hoe de hiërarchie van de rooms katholieke kerk in elkaar.
Tijd van Monniken en Ridders
Tijd van steden en staten
H4.2 De expansie van het Christendom
H3.2 Europa wordt Christelijk
H4.3 De Strijd tussen paus en keizer om de macht
Wat mensen doen Daar kun je niet van op aan Noodmaatregel: fiets op slot Wat mensen zeggen Daar kun je ook niet van op aan Noodmaatregel: de eed De eed:
Tijd van Grieken en Romeinen v.Chr. – 500 na Chr.
Monniken en ridders 5.2 De kerstening van Europa
De vroege middeleeuwen
Paragraaf 4.4 Het ontstaan van machtige staten
Paragraaf 4.3 De strijd tussen paus en keizer
Absolute vorsten De vorsten (koningen) waren afhankelijk van de adel, de adel betaalde namelijk veel geld en zorgden voor soldaten  een koning is dit.
De Reformatie De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had.
Europa wordt christelijk
Paragraaf 4.2 De expansie van de christelijke wereld
OPKOMST VAN HET CHRISTENDOM
Hoofdstuk 4 Steden en Staten
Tijdscharnier 1500    1 Middeleeuwse christenen geloofden dat je na je dood op je daden werd beoordeeld en dat God je eeuwig strafte (in de hel) of eeuwig.
KA 12 - Het ontstaan van feodale verhoudingen in het bestuur
Cursus 5.2 : Monniken en Ridders 1 KB Lesweek 1
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 27 - Verzet en.
KA 12 - Het ontstaan van feodale verhoudingen in het bestuur KA 09 - De verspreiding van het christendom in geheel Europa Les 22: Karel de Grote.
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 28 - Investituurstrijd.
Tijd van Steden en Staten
Tweede pijler: Institutionele macht
Transcript van de presentatie:

DE LATE MIDDELEEUWEN Het conflict in de christelijke wereld over de vraag of de wereldlijke dan wel de geestelijke macht het primaat behoorde te hebben

TWEEZWAARDENLEER WERELD IS VERDEELD IN TWEE MACHTSSFEREN: GEESTELIJK: (DE PAUS ALS PLAATSVERVANGER VAN GOD OP AARDE, DE LEIDER VAN DE CHRISTENEN) WERELDLIJK: (DE MACHT VAN VORSTEN OVER HET GEWONE VOLK, DIT GAAT OVER BESTUUR EN RECHTSPRAAK) .

TWEEZWAARDENLEER IN DE VROEGE MIDDELEEUWEN WEDERZIJDSE AFHANKELIJKHEID: PAUS GEEFT KONING / KEIZER GODDELIJK ZEGEN OM TE BESTUREN EN TE HEERSEN PAUS HEEFT KONING / KEIZER NODIG OM ZIJN GEBIEDEN TE BESCHERMEN

STRIJD TUSSEN PAUS EN KEIZER KEIZER VAN DUITSLAND STELT BISSCHOPPEN AAN OM EEN LEEN TE BESTUREN BISSCHOPPEN KUNNEN LEEN IMMERS NIET VERERVEN (MOGEN GEEN KINDEREN HEBBEN) LEEN KOMT TERUG BIJ DE KEIZER KEIZER KAN NIEUWE LEENHEER BENOEMEN

INVESTITUURSTRIJD HET GEVEN VAN EEN KERKELIJK AMBT GEBEURDE DOOR HET OVERHANDIGEN VAN EEN RING EN EEN STAF; MEN NOEMT DIT INVESTITUUR KERK MAAKTEN BEZWAAR TEGEN DE INVESTITUUR DOOR LEKEN (MENSEN VAN BUITEN DE KERK, KEIZER MAG DAT DUS OOK NIET). PAUS HEEFT DEZE MACHT VAN GOD GEKREGEN. INVESTITUURSTRIJD: CONFLICT TUSSEN DE DUITSE KEIZER EN DE PAUS OVER DE BENOEMING VAN BISSCHOPPEN

CONCORDAAT VAN WORMS 1122 PAUS KEIZER GEESTELIJKE MACHT BISSCHOP GEESTELIJKE MACHT WERELDLIJKE MACHT:

SYMBOLEN VAN MACHT GEESTELIJKE MACHT WERELDLIJKE MACHT KAALGESCHOREN KRUIN KROMSTAF MIJTER TROON KROON WERELDBOL SCEPTER