H4:§ 6:p79 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand Benaderen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 2 - Investituurstrijd.
Advertisements

De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 3.3.
De quiz bestaat uit 13 vragen.
Nederland Les 7: De Gouden Eeuw; Bestuurlijke en culturele aspecten
Godsdienst.
Een nieuwe tijd begint (ongeveer van ).
Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
De verlichting Paragraaf 2.
Klik telkens met de linkermuisknop om verder te gaan.
Kenmerk 19 19a Het veranderende mens- en wereldbeeld van de Renaissance 19b en het begin van een nieuwe wetenschappelijke belangstelling Les 1: Renaissance.
Joods-christelijk wereldbeeld
Het socialisme Paragraaf 7..
Culturele stromingen Culturele ontwikkeling is een proces van opeenvolging en afzetten tegen. Literatuur is het product van een cultuur: het geeft (indirect.
De middeleeuwen: cultuur en literatuur
4.1 De Pruikentijd.
Wetenschappelijke revolutie; De verlichting
Verlichting: Stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 3.3.
Kenmerk 8: De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Les 7: ontwikkeling van het jodendom en.
invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 1: De Christelijke Kerk valt uiteen.
Ontdekkingsreizen en hun gevolgen - Slachtoffers
Strijd tussen De Kerk en De Staat Les 8 - Investituurstrijd
Oriëntatie │_______│________ | _______________
de tijd van burgers en stoommachines
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 13 - Investituurstrijd.
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en taatsburgerschap Les 1: Oorzaken.
de tijd van burgers en stoommachines
Van Hunebed tot heden Kenmerk 22: Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat Les 45: Karel V en de Gewesten.
H7:§ 2:p164-6 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: Verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Verwondering in de natuur
Europese Expansie overzee
Over verlichte denkers en hun ideeën
De Verlichting.
Wetenschappelijke revolutie
Westerse wortels in de Grieks-Romeinse wereld.
September 2013 – 5 vwo – van der Capellen
WAT IS EIGENLIJK… HUMANISME?!
Liberalisme en socialisme
Bij welk kenmerkend aspect hoort de bron?
17de eeuw: Wetenschappelijke revolutie
Tijd van Pruiken en revoluties
Paragraaf 1.2 De Renaissance.
Wetenschappelijke revolutie
H4:§ 6:p79-80 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Renaissance Geïnspireerd door de Oudheid Invloed op: - Kunst
Hoofdstuk 4 De Nederlanden PAR 6, CULTUUR IN DE GOUDEN EEUW.
De liberale revolutie in 1848
Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
Joods-christelijk wereldbeeld
Hoe werkt de maatschappij? Is deze maakbaar? Hoe beïnvloed je de economie?
Renaissance en Opstand
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
30De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap 36De opkomst van de politiek-maatschappelijke.
De gelaagde samenleving
Tijdvak 7- Tijd van pruiken en revoluties ( ) Achttiende Eeuw
Ook bloei in de republiek op gebied van:
Ook bloei in de republiek op gebied van: Wetenschap Kunst Filosofie.
Verlichting: Filosofische stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
Evolutie van de democratie in Nederland Met de Acte van Verlating van 1581 werd de onafhankelijkheid van de Republiek uitgeroepen, die na afloop.
23 Het streven van vorsten naar absolute macht 27 Rationeel optimisme en een ‘verlicht denken’ dat werd toegepast op alle terreinen van de samenleving:
Paragraaf 8.1 De Verlichting
VROEG MODERNE TIJD HET RATIONEEL OPTIMISME EN HET VERLICHT DENKEN IN GODSDIENST, POLITIEK, ECONOMIE EN SOCIALE VERHOUDINGEN.
2. De ondermijning van het Congres van Wenen
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur
§3.4 Politieke stromingen
Transcript van de presentatie:

Kenmerk 26 Wetenschappelijke Revolutie Les 51:Opkomst van de Verlichting

H4:§ 6:p79 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand Benaderen Onderzoek Hierdoor zou de kennis toenemen en maatschappelijke problemen kunnen worden opgelost

Verschillen met de middeleeuwse denkwijze Voor mensen in de middeleeuwen was hun leven veelal een voorbereiding op het hiernamaals Verlichters vonden dat je ook in dit leven gelukkig moest kunnen zijn Herkenbaar vanuit de Renaissance Deze denkwijze kent nogal wat consequenties: Een echte verlichter wil dus de wereld in positieve zin veranderen

Veranderingsdenken Een aantal zaken waren hierbij van wezenlijk belang Vrijheid is het hoogste goed Van meningsuiting Van geloof Van drukpers Van handel en nering Vrijheid eist wijziging van de sociale verhoudingen Gevolg Verlichters streden tegen allerlei maatschappelijke misstanden

Verlichters en godsdienst De meeste verlichters ontkende het bestaan van God en de schepping niet, maar God bemoeide zich na Zijn Werk niet meer met het aardse alles op aarde werd bepaald door natuurkrachten en kon ook alles zodanig begrepen/verklaard worden Daarnaast was er ook een groep twijfelaars De agnosten; bestaat Hij echt? Bewijs? Tevens vond een groep verlichters dat de religies/godsdiensten van oorsprong uit de natuur voortkwamen En zodoende alle de zelfde basis hadden, hetgeen inhield dat je verdraagzaam t.a.v. andere godsdiensten moest zijn

Verlichters en de economie De Verlichters streefden o.a naar het scheppen van randvoorwaarden voor vrijheid van handel De 18e filosoof Adam Smith zet in zijn boek An inquiry into the nature and causes of the wealth of nations (1776) uiteen hoe welvaart kan worden verkregen Eigenbelang staat voorop Eigenbelang vormt de economie als een invisible hand

Adam Smith